Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού

Φοροαπόψεις

30/4 Φορολογική "ανάσα" για τους κατασκευαστές
Οι κατασκευαστές δεν υποχρεούνται να δικαιολογήσουν τη δαπάνη απόκτησης (πόθεν έσχες) του ακινήτου, μετά την αυτοπαράδοση. Ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων 15% παγώνει από 1/1/2015 μέχρι 31/12/2016. Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης.
16/4 Μπλόκο στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ
Εντός των προσεχών ημερών η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή, μέτρα που αφορούν κυρίως δράσεις, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της διαφυγής εσόδων από τον ΦΠΑ. Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης.
8/4 Ρύθμιση οφειλών. Το Δημόσιο τόλμησε!
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 27ης Μαρτίου 2015 (ΦΕΚ Α 35/2015) επεκτάθηκε το όφελος από τη ρύθμιση των οφειλών για πρώτη φορά και στους πρόσθετους φόρους που βεβαιώθηκαν μαζί με την κύρια φορολογική οφειλή. Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης.
2/4 Περιουσιολόγιο και η εφαρμογή του
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για εφαρμογή του περιουσιολόγιου παίρνουν σάρκα και οστά. Η δημιουργία του, εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι οποίες θα υποβληθούν στους Θεσμούς. Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης.
24/3 Τα ψιλά γράμματα της ρύθμισης των 100 δόσεων
Η κυβέρνηση θέλησε να διατηρήσει το καθεστώς της ευνοϊκής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, με μοναδική βελτίωση την απαλοιφή του ανωτάτου ορίου των οφειλών, αλλά και τη μείωση του ελάχιστου ποσού της μηνιαίας δόσης. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
18/3 "Μπλόκο" σε συναλλαγές με Κύπρο, Βουλγαρία
Οι επιχειρήσεις που λαμβάνουν τιμολόγια από μη συνεργαζόμενες φορολογικά χώρες ή χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς θα προκαταβάλουν το φόρο εισοδήματος που αντιστοιχεί στις συναλλαγές αυτές. Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης.
11/3 Ρεαλιστικές προτάσεις για είσπραξη ληξιπρόθεσμων
Η κινητοποίηση των ομολογουμένως αποδομημένων φοροελεγκτικών μηχανισμών, αλλά κι ασφυκτική πίεση που ασκεί η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες, δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα. Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης.
18/12 Εμβάσματα: εισόδημα από οικοδομικές επιχειρήσεις
Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
3/12 Ίδρυση εταιρείας στη Βουλγαρία. Αλήθειες και ψέματα
Πολλά λέγονται για τα πλεονεκτήματα ίδρυσης εταιρείας στη Βουλγαρία και καταχωρήσεις δικηγορικών και λοιπών γραφείων κατακλύζουν το διαδίκτυο, αναλαμβάνοντας τη σύστασή τους. Όλοι μιλούν για πλεονεκτήματα. Κανείς δεν αναφέρεται στα πιθανά μειονεκτήματα. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
6/11 Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα – Η αναγκαία εξέλιξη
Θετικά κρίνουν το σχέδιο νόμου για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα οι παραγωγικοί φορείς, χαρακτηρίζοντάς το ως ένα σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα, αλλά κι ως ένα δυνητικά χρήσιμο εργαλείο για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
21/10 Νέες οδηγίες για τον έλεγχο εμβασμάτων εξωτερικού
Το ΥΠΟΙΚ εξέδωσε εγκύκλιο με θέμα την παροχή πρόσθετων οδηγιών στο πλαίσιο χειρισμού των υποθέσεων φορολογούμενων που έστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό το 2009-2011, με την οποία χαράζει νέα πορεία και αλλάζει -δυστυχώς πολύ καθυστερημένα- κατεύθυνση. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
9/10 Έλεγχοι made in USA σε πλήρη εξέλιξη
Οι ελεγκτικές αρχές επεξεργάζονται ήδη χιλιάδες φακέλους μεγάλων φορολογικών υποθέσεων, ενώ ο αριθμός τους βαίνει διαρκώς αυξανόμενος με νέες υποθέσεις που εντοπίζονται από την αρχή καταπολέμησης νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
24/9 Η αναδιάρθρωση της οικονομίας αρχίζει από τις Τράπεζες
Κοινή διαπίστωση των παραγόντων της αγοράς είναι πως μετά το αναγκαίο συμμάζεμα των Κρατικών δαπανών και αναδιάρθρωσης των λειτουργιών του Δημόσιου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
10/9 Αμοιβές μελών Δ.Σ. των ΑΕ και διαχειριστών ΕΠΕ και ΙΚΕ
Οι διευθύνοντες και τα μέλη του ΔΣ των Α.Ε., οι διαχειριστές των ΕΠΕ και ΙΚΕ, για τις προσφερόμενες από αυτούς υπηρεσίες διοίκησης δύνανται να μην απαιτήσουν αμοιβή. Εφόσον όμως αμείβονται, υπάρχει διάκριση στον τρόπο λήψης των αμοιβών και στον τρόπο φορολόγησης αυτών. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
3/9 Καταχρηστική συμπεριφορά στα δάνεια με ελβετικό φράγκο
Το οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε χιλιάδες δανειολήπτες εξαιτίας της ανεύθυνης και καταχρηστικής συμπεριφοράς των τραπεζών είναι οξύ, και υπό το φως της γενικότερης οικονομικής κρίσης έχει προσλάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Γράφει ο Κ. Πλατίτσας.
6/8 Εισπρακτική ασυδοσία ΟΑΕΕ
Όταν κάποιος πολίτης θέλει να κάνει εγγραφή στον ΟΑΕΕ για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας ή να κάνει χρήση απαλλαγής διπλής ασφάλισης ή οποιαδήποτε άλλη μεταβολή στο μητρώο, του ζητείται η προσκόμιση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος των τελευταίων 5 ετών... Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης.
30/7 Διπλασιασμός Φόρου και με μία μέρα καθυστέρησης πληρωμής του
Βάζοντας δυσβάσταχτα πρόστιμα δεν πρόκειται να εισπραχθούν ούτε οι κύριοι φόροι, θα μεγαλώνουν οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, θα μένουν απλήρωτοι υπάλληλοι πριν να απολυθούν οριστικά και ένας φαύλος κύκλος θα βαθαίνει διαρκώς την ύφεση. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
23/7 Ο φόρος εισοδήματος βαρύνει ξεχωριστά τους συζύγους
Οι σύζυγοι κατά τη διάρκεια του γάμου υποχρεούνται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, στα οποία όμως ο φόρος, τα τέλη και οι εισφορές που αναλογούν υπολογίζονται χωριστά στο εισόδημα του καθενός. Γράφει ο Γ. Δαλιάνης.
9/7 Η "αγνώστου" προελεύσεως προσαύξηση της περιουσίας
Εντύπωση προκαλεί η πρακτική του φορολογικού ελέγχου να αμφισβητεί (ή/και να αγνοεί), χωρίς αιτιολογία μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, μη δυνάμενα να αμφισβητηθούν πραγματικά περιστατικά, όταν αυτά αποδεικνύονται με κάθε νόμιμο τρόπο. Γράφει ο Γιώργος Ευσταθόπουλος.
Σελίδα 1    Επόμενη σελίδα »