Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Προς παράταση οι 100 δόσεις

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Σπύρου Δημητρέλη

Το ενδεχόμενο παράτασης της ρύθμισης των 100 δόσεων βρίσκεται ήδη στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Η επιτυχία της ρύθμισης σε συνδυασμό με εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων για περαιτέρω διευκόλυνση όσων φορολογούμενων έχουν σημαντικά χρέη προς το δημόσιο, κάνει την ηγεσία του υπουργείου να εξετάζει την χρήση τελικά της δυνατότητας που της δίνει ο νόμος για παράταση έως και ένα μήνα.

Η ρύθμιση κανονικά εκπνέει στις 26 Μαΐου και με βάση νομοθετική διάταξη που έχει ψηφιστεί ο υπουργός Οικονομικών μπορεί να παρατείνει τη σχετική προθεσμία έως και έναν μήνα, δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου. Ήδη η ρύθμιση έχει φέρει στο δημόσιο ταμείο περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι επιτυχημένη και σε επίπεδο εντυπώσεων καθώς εισπράττονται σημαντικά ποσά και από οφειλέτες στους οποίους έχει διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος λόγω εμφάνισής τους στις λίστες της φοροδιαφυγής (π.χ. λίστα Λαγκάρντ).

Σε πολλές περιπτώσεις οι έλεγχοι σε εύπορους φορολογούμενους έχουν ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει ακόμη υπολογιστεί το ακριβές ποσό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν, μαζί με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Με τη χρήση της διάταξης των 100 δόσεων που δίνει τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης της βασικής οφειλής με ταυτόχρονη διαγραφή του συνόλου των προσαυξήσεων, έχει δημιουργηθεί ενδιαφέρον από τους ελεγχόμενους προκειμένου να πληρώσουν και να τελειώνουν τις ανοικτές τους υποθέσεις με την εφορία.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης

Στη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως το τέλος Φεβρουαρίου 2015, αλλά και όλα τα ποσά τα οποία θα προκύψουν από υποβολή εκπρόθεσμων αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων κάθε είδους φορολογίας για φορολογικά έτη έως και το 2014.

Η εξόφληση του χρέους μπορεί να γίνει σε έως 100 δόσεις με ελάχιστο ποσό δόσης τα 20 ευρώ. Διαγράφονται προσαυξήσεις και πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής από 30% έως και 100%  ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης. Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή αίτησης μέσω του διαδικτύου.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: