Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Μπλόκο σε 18 επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή "μαμούθ" με τον ΦΠΑ

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Σπύρου Δημητρέλη

Σε απενεργοποίηση των αριθμών φορολογικού μητρώου 18 ελληνικών επιχειρήσεων για τις οποίες προέκυψαν ενδείξεις συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκό κύκλωμα απάτης με τον ΦΠΑ, ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ, προχώρησε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ο εντοπισμός έγινε με τη χρήση ειδικού λογισμικού και τεχνογνωσίας που παρείχαν στις ελληνικές φορολογικές αρχές εμπειρογνώμονες από τις φορολογικές υπηρεσίες του Βελγίου.

Για το πρόγραμμα είχε γράψει το Capital.gr στις 7 Απριλίου σε δημοσίευμα με τίτλο "Απάτη με τον ΦΠΑ: Κάντο όπως οι Βέλγοι".

Το σύστημα για το οποίο οι τρεις Βέλγοι εφοριακοί εκπαιδεύουν στελέχη της υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (το λεγόμενο μικρό ΣΔΟΕ)  βασίζεται σε ειδικό λογισμικό το οποίο «σαρώνει» συναλλαγές που πραγματοποιούν χιλιάδες επιχειρήσεις και εντοπίζει αγοραπωλησίες οι οποίες είναι ύποπτες για απάτη ΦΠΑ.

Το σύστημα διασταυρώνει, αναλύει και δίνει σήμα κινδύνου εφόσον εντοπίσει ενδείξεις παραβατικής συμπεριφοράς. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι φορολογικοί ελεγκτές οι οποίοι πραγματοποιούν αυτοψία στους χώρους των επιχειρήσεων και αν αποδειχθεί εικονικότητα των συναλλαγών απενεργοποιείται ο ΑΦΜ της επιχείρησης.

Ήδη η πιλοτική εφαρμογή στην Ελλάδα οδήγησε στην απενεργοποίηση των ΑΦΜ 18 ελληνικών επιχειρήσεων.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο του εντοπισμού της απάτης με το βέλγικό σύστημα περιλαμβάνεται στα μέτρα που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους θεσμούς για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: