Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Ν. Βαλαβάνη: Ti εξετάζουμε για τις αντικειμενικές

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:40

Τις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις αντικειμενικές τιμές αποκάλυψε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών κα Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στο Star.

Στο υπουργείο Οικονομικών, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή υπηρεσιακών παραγόντων οι οποίοι μελετούν το θέμα των αντικειμενικών τιμών. Οι τιμές πρόκειται να αναπροσαρμοστούν στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και όπως είπε η κα Βαλαβάνη, μια από τις σκέψεις είναι να μην αλλάξουν, δηλαδή να μην μειωθούν οι τιμές για τις περιοχές με τιμή ζώνης έως 400 ή 600 ευρώ ανά τετραγωνικό. Η ίδια απορρίπτει μια οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών καθώς όπως είπε πρόκειται για μια οριζόντια μείωση της αξίας της περιουσίας των πολιτών, της δημόσιας περιουσίας αλλά και των εξασφαλίσεων που έχουν λάβει οι τράπεζες για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει.

ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ η αναπληρώτρια υπουργός είπε ότι θα καθοριστεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και αφού έχει ολοκληρωθεί η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών. Από τις αντικειμενικές τιμές θα καθοριστεί το ύψος του αφορολόγητου ορίου, «το οποίο θα υπάρχει» χωρίς όμως να προσδιορίσει το ύψος του. Η ίδια είπε ότι ο εισπρακτικός στόχος των 2,6 δισ. ευρώ δεν μπορεί να διατηρηθεί.

ΦΠΑ

Επανέλαβε τη σκέψη της που συζητείται σε επίπεδο οικονομικού επιτελείου για την αύξηση του ΦΠΑ στη Μύκονο και τη Σαντορίνη και απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθεί συνολικά το ειδικό καθεστώς μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου. Ωστόσο, όπως είπε, η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μόνο για συγκεκριμένα νησιά παρουσιάζει νομικά προβλήματα.

Καταθεσιολόγιο

Την τεχνική δυνατότητα κατάργησης των τεκμηρίων μέσω της καθιέρωσης του καταθεσιολογίου ανακοίνωσε για δεύτερη φορά η κα Βαλαβάνη. Όπως είπε, τα τελευταία 15 χρόνια υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν υψηλές καταθέσεις αλλά πολύ χαμηλό δηλωμένο εισόδημα για πολλούς φορολογούμενους. Θα τους δοθεί η δυνατότητα να νομιμοποιήσουν τα ποσά αυτά μέσω αναδρομικών τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων, χωρίς όμως να μπορεί να γίνει αυτό για ποσά που προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες, όπως εμπόριο ναρκωτικών ή μίζες.

Διευκρινίσεις από Βαρουφάκη - Βαλαβάνη


Με τις υπογραφές του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και της αναπληρώτριας υπουργού Νάντιας Βαλαβάνη διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο-απάντηση σε ερώτηση που είχε υποβληθεί για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

«Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ή σε αγαθά πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κλπ)» ενημερώνουν οι δύο υπουργοί και υπογραμμίζουν ότι «βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών». Θυμίζουν δε στο σημείο αυτό ότι ήδη, σύμφωνα με τις πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, ήταν ότι η αύξηση των φορολογικών εσόδων θα επιτευχθεί με πρακτικά μέτρα για την πάταξη
της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Το έγγραφο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης με την οποία καλούσε το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει τη Βουλή αν προτίθεται να αναπροσαρμόσει τους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στις
ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, στα φάρμακα.

Ειδικά για τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, ο υπουργός Γιάννης Βαρουφάκης και η αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη τονίζουν ότι η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών στις περιοχές αυτές παρασχέθηκε στην Ελλάδα με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κλπ), με επίπτωση στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές».

Για την εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%), οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι αυτή διευρύνθηκε στα φάρμακα και στα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου, καθώς και στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους με τον Ν. 3899/2010, «για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και με σκοπό τη στήριξη και ενίσχυση του τουριστικού τομέα στη χώρα μας».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και θα εξεταστεί συνολικά με γνώμονα τη φορολογική δικαιοσύνη ενόψει γενικότερων
φορολογικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρουν οι δύο υπουργοί.

Σπύρος Δημητρέλης

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: