Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Εμμεσο "ξήλωμα" του φόρου 26% στα τιμολόγια από Κύπρο, Βουλγαρία

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14:51

Του Σπύρου Δημητρέλη


Σε έμμεση ακύρωση της διάταξης στο νομοσχεδίο για την επανεπανεκκίνηση της οικονομίας που προέβλεπε ότι για κάθε τιμολόγιο που λαμβάνει μια ελληνική επιχείρηση από εταιρεία που εδρεύει σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς θα προκαταβάλλεται στο ελληνικό δημόσιο φόρος 26% επί της αξίας του τιμολογίου προχωράει η κυβέρνηση. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας στη Βουλή είπε ότι στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση θα προβλέπεται απαλλαγή από την καταβολή του φόρου στις συναλλαγές οι οποίες αυταπόδεικτα είναι πραγματικές κι όχι εικονικές. Στην ουσία με την απόφαση θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των επιχειρήσεων και των συναλλαγών για τις οποίες θα έπρεπε να καταβληθεί η προκαταβολή του 26%. 

Αναλυτικά, η κ. Βαλαβάνη δήλωσε πως "θα κατατεθεί νομοτεχνική αλλαγή και στη διάταξη για τις τριγωνικές συναλλαγές, προκειμένου να μην πληρώνουν την προβλεπόμενη προκαταβολή, εταιρείες που μπορούν να αποδείξουν τη νομιμότητα της συναλλαγής τους, παρά μόνον για τις περιπτώσεις που η νομιμότητα αυτή δεν είναι αυταπόδεικτη. Ο έλεγχος και η επιστροφή του φόρου θα γίνεται εντός τριμήνου".

Στη διάταξη αλλάζει και η πρόβλεψη ότι θα πρέπει να υποβληθούν τα δικαιολογητικά για τη συναλλαγή εντός 12μήνου. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η προθεσμία αυτή γίνεται τρίμηνη.

Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: Σε «ξήλωμα» οδεύει, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η προτεινόμενη διάταξη στο νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας που προέβλεπε ότι για κάθε τιμολόγιο που λαμβάνει μια ελληνική επιχείρηση από εταιρεία που εδρεύει σε χώρα με προνομιακό φορολογικό καθεστώς θα προκαταβάλλεται στο ελληνικό δημόσιο φόρος 26% επί της αξίας του τιμολογίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη θα «διορθωθεί» και αντί για την προκαταβολή φόρου 26% θα υποβάλλεται μια απλή δήλωση γνωστοποίησης της συναλλαγής στις φορολογικές αρχές προκειμένου να ακολουθήσει στη συνέχεια έλεγχός της. 

Η προτεινόμενη διάταξη που έφερε στη δημοσιότητα το Κεφάλαιο του προηγούμενου Σαββάτου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επιχειρήσεων, καθώς θα επέφερε μια σημαντική επιβάρυνση στη ρευστότητά τους, η οποία βρίσκεται, λόγω και της οικονομικής κρίσης, στο «κόκκινο».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται σήμερα και η διόρθωση της διάταξης αναμένεται να γίνει εντός της ημέρας.

Διαβάστε ακόμη:

*ΟΕΕ: Δώστε μπόνους στους συνεπείς -πάρτε πίσω το 26%

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: