Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Τέλος στον παραλογισμό του "επαγγελματία - επενδυτή"

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:43

Του Σπύρου Δημητρέλη

Ξηλώνονται – επιτέλους- οι παράλογες διατάξεις για τον «επαγγελματία-επενδυτή». Με τροπολογίες που κατέθεσε σήμερα το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή η υπεραξία για όλους τους επενδυτές θα φορολογείται με συντελεστή 15% (αντί για έως 33% που ίσχυε για όσους έκαναν από ένα όριο συναλλαγών και πάνω). «Παγώνει» για δυο χρόνια ο φόρος υπεραξίας ακινήτων. Παρατείνεται για ένα έτος η απόσυρση.

Ειδικότερα, σειρά φορολογικών διατάξεων κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή που αφορούν τους επαγγελματίες επενδυτές, τα ακίνητα, τις προσφυγές των φορολογούμενων εναντίον της εφορίας και τα αυτοκίνητα. Οι διατάξεις αποτελούν "μερεμέτια" στη φορολογική νομοθεσία καθώς κλείνουν εκκρεμότητες και διορθώνουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους φορολογούμενους. Ειδικότερα, με τις τροπολογίες που κατατέθηκαν: 

-καταργούνται οι διατάξεις για τον "επαγγελματία επενδυτή" και πλέον η υπεραξία από τίτλους, όπου αυτή φορολογείται, θα επιβαρύνεται μόνο με συντελεστή 15%. Οι διατάξεις για το χαρακτηρισμό ενός επενδυτή ως επαγγελματία που οδηγούσαν στη φορολόγηση της υπεραξίας με συντελεστή 26% ή 33% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του είχαν ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών και πλέον καταργούνται.

-παρατείνεται για ένα ακόμη έτος το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων με επέκτασή του και στα οχήματα που μπορούν να αποσυρθούν. Πλέον θα μπορούν να αποσύρονται και οχήματα τα οποία έχουν λάβει για πρώτη φορά πινακίδες κυκλοφορίας στην Ελλάδα το έτος 2001. Το όφελος από την απόσυρση κυμαίνεται από τα 300 εώς και τα περίπου 2.800 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος που αγοράζεται μετά την απόσυρση.

-επεκτείνεται από τις 60 στις 90 ημέρες η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι φορολογικές αρχές για να κάνουν δεκτές ή να απορρίψουν τις ενδικοφανείς προσφυγές που καταθέτουν οι φορολογούμενοι. Η επέκταση κρίθηκε σκόπιμη καθώς λόγω του μεγάλου όγκου των ενδικοφανών προσφυγών πολλές έμεναν αναπάντητες από τη φορολογική διοίκηση με αποτέλεσμα να απορρίπτονται, αφού εφόσον δεν απαντηθούν εντός της σχετικής προθεσμίας απορρίπτονται αυτόματα.

-καταργείται το τεκμήριο αυτοπαράδοσης ακινήτων για τους κατασκευαστές. Με τη διάταξη που ισχύει σήμερα ο κατασκευαστής είχε προθεσμία τεσσάρων ετών από την αποπεράτωση της οικοδομής προκειμένου να προχωρήσει σε πώληση, μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου και να πληρώσει τον ΦΠΑ. Αν δεν μπορούσε εντός της συγκεκριμένης περιόδου να το κάνει, θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ αυτοπαράδοσης. Με την τροπολογία δεν απαιτείται η καταβολή του ΦΠΑ, παρά μόνον όταν πουληθεί το ακίνητο.

-παρατείνεται η παραγραφή υποθέσεων φορολογικού ελέγχου έως και το τέλος του 2015. Αφορούν υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί ή πρόκειται να εκδοθούν εντολές ελέγχου ώς και τις 31-12-2014. 

-απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας μετοχών και οι τίτλοι που αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά και έχουν αποκτηθεί μετά την 1-1-2009 (μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν οι τίτλοι που διαπραγματεύτονταν σε χρηματιστηριακή αγορά)

-οι ζημιές από την μεταβίβαση παραγώγων τίτλων θα μπορεί να συμψηφίζεται εντός πενταετίας με κέρδη από οποιαδήποτε μορφής τίτλων. 

- αλλαγές που έγιναν στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων και υπάρχουν την 1-1-2015 θα πρέπει να δηλωθούν έως τις 31 Μαρτίου 2015. Οι μεταβολές που γίνονται στην ακίνητη περιουσία των φορολογούμενων από την 1-1-2015 και μετά θα πρέπει να δηλώνονται εντός τριάντα ημερών στο Ε9.

-για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων που τηρούν απλογραφικά βιβλία και τον υπολογισμό των αποτελεσμάτων τους για τη χρήση 2013 θεωρείται ως απογραφή έναρξης το 10% των αγορών της χρήσης του 2013 και ως απογραφή λήξης το 10% των αγορών του φορολογικού έτους 2014.

Διαβάστε ακόμη: 

*
Στους όρους ρύθμισης των σχεδίων εξυγίανσης και τα εγγυημένα δάνεια από το Δημόσιο

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: