Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Φθίνει το κύμα κατάθεσης πινακίδων

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Σπύρου Δημητρέλη

Φθίνουσα πορεία ακολουθεί η κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας από τους φορολογούμενους. Η απόσυρση από τους ελληνικούς δρόμους των οχημάτων μεγάλου κυβισμού λόγω της πολύ υψηλής φορολογίας φαίνεται να ολοκληρώνεται καθώς ο αριθμός των αιτήσεων για κατάθεση πινακίδων έχει μειωθεί σημαντικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, μέχρι χθες είχαν κατατεθεί στις εφορίες πινακίδες κυκλοφορίας για περίπου 50.000 οχήματα ενώ μέχρι την λήξη της σχετικής προθεσμίας, δηλαδή έως τις 31 Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι ο αριθμός θα φθάσει περίπου στις 100.000. Ας δούμε και τους αντίστοιχους αριθμούς των περασμένων ετών.
                
Το 2010 κατατέθηκαν 170.000 πινακίδες, το 2011 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 204.000 και το 2012 στις 365.000. Πέρυσι περιορίστηκαν στις 135.000.

Τι χρειάζεται για κατάθεση πινακίδων

Για να προχωρήσει ένας φορολογούμενος σε δήλωση ακινησίας θα πρέπει να αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας από το όχημά του και να τις προσκομίσει στην εφορία όπου υπάγεται μαζί με τα εξής δικαιολογητικά:

-άδεια κυκλοφορίας

-αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1) από την οποία να προκύπτει ότι έχει δηλωθεί η ιδιοκτησία του ΙΧ,

-αντίγραφο του εντύπου Ε9 που να αποδεικνύει ότι ο φορολογούμενος διαθέτει θέση στάθμευσης (εναλλακτικά μπορεί να προσκομιστεί μισθωτήριο θέσης στάθμευσης ή μια απλή υπεύθυνη δήλωση ότι το ακινητοποιημένο όχημα θα σταθμεύσει σε ιδιωτικό χώρο)

-αποδεικτικό καταβολής των τελών κυκλοφορίας του 2014.

Επιπλέον, η εφορία  θα ζητήσει από τους ιδιοκτήτες των οχημάτων να συμπληρώσουν μια αίτηση στην οποία θα αναγράψουν στοιχεία όπως το επώνυμο, όνομα, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, αριθμός κυκλοφορίας αυτοκινήτου, είδος και χρήση (ΙΧ, επαγγελματικό κλπ), τόπος ακινησίας, περιφέρεια αστυνομικού τμήματος, ημερομηνία έναρξης ακινησίας και προαιρετικά ο λόγος για τον οποίο ακινητοποιείται το όχημα.

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των οχημάτων που οι ιδιοκτήτες τους προχωρησαν τα τελευταία χρόνια σε δήλωση ακινησίας (η τυπική ονομασία της κατάθεσης πινακίδων) οφείλεται σε τρείς λόγους:

-στη μεγάλη αύξηση των τιμών των καυσίμων από το 2010 και μετά που αύξησε το κόστος χρήσης κυρίως των οχημάτων υψηλού κυβισμού

-στην επιβολή πολύ τσουχτερών τεκμηρίων διαβίωσης

-στη μεγάλη αύξηση των τελών κυκλοφορίας κυρίως για τα οχήματα μεγάλου κυβισμού

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν σοβαρά τη μονιμοποίηση της δυνατότητας για πληρωμή τελών κυκλοφορίας με το μήνα που έχει εφαρμοστεί για πρώτη φορά το 2014. Με βάση αυτό το σύστημα οι φορολογούμενοι που έχουν καταθέσει πινακίδες μπορούν να τις παραλάβουν μέσα στο έτος στο οποίο έχει δηλωθεί ακινησία και να καταβάλλουν τα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που απομένουν έως το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: