Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Έρχεται παρακράτηση με βάση το σύνολο του εισοδήματος

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Την παρακράτηση κάθε μήνα του φόρου εισοδήματος που αντιστοιχεί στο σύνολο του εισοδήματος των φορολογούμενων εξετάζει σοβαρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα και να ανακοπεί η εκρηκτική πορεία αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο.

Με βάση το σημερινό σύστημα γίνεται παρακράτηση φόρου από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους μόνο για το εισόδημά τους από μισθούς και συντάξεις και εφόσον έχουν πρόσθετο εισόδημα από άλλη πηγή (π.χ. ακίνητα) ο φόρος βεβαιώνεται με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του επόμενου έτους.

Με το σύστημα που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών η παρακράτηση του φόρου θα γίνεται με βάση το συνολικό εισόδημα καθώς θα καταγράφεται κάθε μήνα το σύνολο του εισοδήματος. Πρακτικά το λογιστήριο της επιχείρησης στην οποία εργάζεται ο μισθωτός ή το λογιστήριο του ασφαλιστικού ταμείου του συνταξιούχου θα ενημερώνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για το ύψος του συνολικού εισοδήματος του φορολογούμενου με βάση το περυσινό εισόδημα του και θα δίνεται εντολή να υπολογίζεται η παρακράτηση με το σύνολο του φόρου που αντιστοιχεί στο εισόδημα.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα κάθε μήνα στο χέρι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αλλά παράλληλα θα μηδενιστεί ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν το επόμενο έτος μέσω της φορολογικής δήλωσης.

Για παράδειγμα ένας μισθωτός που έχει ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ από ενοίκια καλείται με βάση το υφιστάμενο σύστημα να πληρώσει φόρο εισοδήματος 660 ευρώ με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του επόμενου έτους. Με το νέο σύστημα, θα του παρακρατείται κάθε μήνα το ποσό των 55 ευρώ από το μισθό το οποίο αντιστοιχεί στο εισόδημά του από τα ακίνητα.

Στην περίπτωση που το ακίνητο ξενοικιαστεί μέσα στο έτος θα μπορεί να ενημερώσει ηλεκτρονικά την εφορία προκειμένου να διακοπεί η παρακράτηση του φόρου.

Σπύρος Δημητρέλης

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον: