Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

REAL ESTATE - Απόψεις

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
2/6 Η επόμενη μέρα των εκλογών και τα ακίνητα
Οι ξένοι επενδυτές λαμβάνουν υπόψη το πολιτικό ρίσκο, όπως αυτό διαμορφώνεται ύστερα από τις ευρωεκλογές, ενώ οι εξελίξεις στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως η αξιοποίηση του Ελληνικού και ο Αστέρας Βουλιαγμένης θα καθορίσουν τη στάση που θα τηρήσουν τα κεφάλαια.
ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΜΑΚΗΣ
12/5 Ο "πονοκέφαλος" των απλήρωτων κοινοχρήστων
Σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών παραγνωρίζει ότι είναι αυτός που εν τέλει θα κληθεί να πληρώσει τα "φέσια". Πώς εκδίδεται η διαταγή πληρωμής για τους απλήρωτους λογαριασμούς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
28/1 Ο Κατήφορος: Μια υπερπαραγωγή της Φόρος Φιλμ
Ο "Κατήφορος" ήταν ο τίτλος μιας μαυρόασπρης δραματικής ταινίας του ελληνικού σινεμά. Ο ίδιος τίτλος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην ταινία που θα γυριζόταν σήμερα με υπόθεση την πορεία της ελληνικής κτηματαγοράς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο κατήφορο τιμών και ζήτησης των τελευταίων ετών...
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
28/11 "Αναγκαία" η... επιδότηση των ενοικιαστών από τους ιδιοκτήτες
Από εκεί που τα ακίνητα ήταν μία "επένδυση ζωής" τώρα έχουν μετουσιωθεί σε μία επένδυση που κάποιος είναι "χαρούμενος" εάν βγάζουν τα ετήσια έξοδά τους.
ΝΙΚΟΣ ΣΙΑΜΑΚΗΣ
18/11 Πλειστηριασμός α΄ κατοικίας... Σώστε ό,τι μπορείτε ή κινηθείτε "έξυπνα"!
Oφειλέτης είχε αγοράσει το 2007 με δάνειο διαμέρισμα αξίας 250.000 ευρώ. Σήμερα η αξία του ίδιου ακινήτου αγγίζει τις 100.000 ευρώ. Τι γίνεται λοιπόν με τις υπόλοιπες 150.000 ευρώ που εξακολουθεί να τις οφείλει στην τράπεζα;
ΚΟΣΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
22/7 Το "99 των ακινήτων"
Στη συλλογική μνήμη κάποιες ημερομηνίες μένουν για πάντα χαραγμένες. Η ιστορία του χρηματιστηρίου, "το ΄99 του χρηματιστηρίου" έγραψε μια μαύρη σελίδα με την επακόλουθη κατάρρευση τιμών. Πολύ φοβάμαι ότι το επεισόδιο του χρηματιστηρίου θα μυρίζει γάλα μπροστά στο "΄99 των ακινήτων".
ΚΟΣΜΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
19/6 Βλαστάρια της ανακάμψεως στο Κέντρο των Αθηνών
Τελείωσαν τα προβλήματα των ακινήτων; Όχι ακόμα, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι το κέντρο της Αθήνας έχει εισέλθει σε μια διαδικασία διαμόρφωσης πυθμένος. Οι τιμές έχουν διορθωθεί δραματικώς και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι για εξαιρετικές τοποθεσίες τουλάχιστον υπάρχει σταθεροποίηση ενοικίων ανά τετραγωνικό μέτρο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
22/4 Ακίνητα, ο "κρυμμένος θησαυρός" των τραπεζών
Αναπόφευκτα, με τέτοια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάποια ακίνητα θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία των τραπεζών. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας θα είναι η δυσανάλογη αύξηση της ακίνητης περιουσίας που θα αναλάβουν να διαχειριστούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εντός των επόμενων ετών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
10/4 Ανάκαμψη: Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω
"Μαθαίνουμε -μετά το επεισόδιο της Κύπρου- πως οι άνθρωποι νευριάζουν πολύ περισσότερο όταν οι τραπεζίτες παίρνουν τα χρήματά τους απευθείας, παρά όταν τους τα παρακρατούν με έμμεσα τεχνάσματα μέσω φόρων ή ελλειμμάτων". Τα ακίνητα συνεχίζουν να αποτελούν τη "μόνη" λύση για τα μειωμένα έσοδα του κράτους, ακόμη μετά από πέντε χρόνια συνεχόμενης κρίσης, αλλά γιατί;
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
13/2 Ο φαύλος κύκλος των χαμένων αντικειμενικών
Για πρώτη φορά συζητείται σοβαρά η μείωση των αντικειμενικών αξιών. Ένας βασικός λόγος που το υπουργείο Οικονομικών οφείλει να προχωρήσει στην αναπροσαρμογή τους είναι για να αποδείξει ότι έχει επαφή με την πραγματικότητα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
15/1 Ερρωσο και Κρατύνου το 2013!
"Μυστικές" εκθέσεις που αποτιμούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα 600 δισ. ευρώ, σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης από την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας δείχνουν πως: "Λεφτά υπάρχουν"! Βέβαια, αυτή είναι η θεωρία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
9/11 Ας πάψουμε να ψάχνουμε αποδιοπομπαίους τράγους
Το πώς θα βγούμε από αυτή τη κρίση είναι το ζητούμενο όλων αυτή τη στιγμή. Και αντί να ασχολούμαστε με αυτόν το στόχο ποιος έφταιξε περισσότερο ή λιγότερο ή ακόμη και καθόλου, "εχθές". "Σήμερα", όμως, υπάρχει πρόβλημα με μία λύση που θα πρέπει να στοχεύει στο "αύριο".
ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
9/3 Κάννες 2012. Η Ελλάδα ξυπνάει από τον λήθαργο...
Αυτή την εβδομάδα στις Κάννες διεξάγεται η MIPIM, η νο.1 έκθεση ακινήτων στον κόσμο. Κοντά στους 20.000 επαγγελματίες των ακινήτων (και χιλιάδες μεγαλοεπενδυτές ανάμεσά τους) έδωσαν και πάλι το παρόν, για να συζητήσουν την πορεία της αγοράς, να διαλέξουν ανάμεσα σε εκατοντάδες επιλογές επένδυσης και κάποιοι να κλείσουν και συμφωνίες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΡΕΚΟΥΛΙΑΣ
9/12 Ζητούμενο η εφαρμογή του νέου νόμου για τις οικοδομικές άδειες
Εάν η νέα ρύθμιση δεν παραμείνει κενό γράμμα, τότε δεν θα υπάρχουν τα "καθιερωμένα δωράκια" προς τους υπάλληλους των πολεοδομιών προκειμένου να "περάσουν απαρατήρητες" πολεοδομικές ατασθαλίες. Αυθαιρεσίες που στο μέλλον θα επιβαρύνουν την αισθητική των πόλεων αλλά και την τσέπη του ιδιοκτήτη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΡΕΚΟΥΛΙΑΣ
23/11 Σε χαμηλό 35ετίας ο κλάδος των κατασκευών
Η περαιτέρω μείωση των τιμών των ακινήτων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς οι συνθήκες στην αγορά δεν προβλέπεται να βελτιωθούν, το αντίθετο μάλιστα! Συνεπώς έχουν δημιουργηθεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων. Το δεύτερο τρίμηνο του 2011 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν σε ποσοστό 4,5%.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΕΡΕΚΟΥΛΙΑΣ
17/11 Ελληνικά ιδιωτικά νησιά, ένας ακόμη κρυμμένος "θησαυρός"
Όσο η αξιοποίησή τους προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο η απύθμενη γραφειοκρατία το αποθαρρύνει. Και ενώ η υλοποίηση επενδύσεων σε ιδιωτικές νησίδες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός για την επιστροφή στην ανάπτυξη, η πολιτεία καθεύδει.
ΝΙΚΟΣ ΖΥΓΟΥΡΗΣ
10/8 Επικίνδυνη και ατελής η ρύθμιση για τα αυθαίρετα
Κακό αντίγραφο του νόμου Τρίτση είναι το νομοσχέδιο για την τακτοποίηση των παράνομων κτισμάτων που σκοντάφτει σε συνταγματικές δεσμεύσεις και προσαρμόζεται έτσι ώστε να ξεγελάσει το ΣτΕ. Στο απυρόβλητο τα αυθαίρετα σε απαγορευμένες ζώνες.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
3/8 Ο ημιτελής, χειρότερος από τον ανύπαρκτο σχεδιασμό
Στις 21 Ιουλίου παρουσιάστηκε, από το ΥΠΕΚΑ και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας (ΟΡΣΑ), ένα ολοκληρωμένο σχέδιο -αν και χωρίς προϋπολογισμό- για την Ανάπτυξη της πρωτεύουσας: το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ).
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
6/7 Ζητείται Σχέδιο...
Το "νέο" μεσοπρόθεσμο, διότι το παλιό είχε παρουσιαστεί πριν από περίπου ένα μήνα, δίνει μία διέξοδο αξιοποίησης στην ακίνητη περιουσία του Κράτους. Και αυτό διότι αναγνωρίζεται τι είναι και τι δεν είναι ιδιωτική περιουσία του Κράτους. Μερικοί θα πουν πως με αυτό τον τρόπο ξεπουλιέται η περιουσία μας. Και θα συμφωνήσω, αν η διαχείριση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Κράτους γίνει με αδιαφανή και διεφθαρμένο τρόπο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΕΡΕΤΖΗΣ
26/5 Συνεργαστείτε, γιατί χανόμαστε
Έχουν γίνει πολλά βήματα προς τον εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας, και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Παρά ταύτα, το "αστο γι αργότερα" μπροστά στο φάσμα του πολιτικού κόστους ίσως να χαρακτηρίζει την φιλοσοφία του πολιτικού συστήματος.