Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Υπέρ και κατά ενός δημοψηφίσματος για Brexit

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Mats Persson

Το εάν είναι σκόπιμο ή όχι ένα πρώιμο δημοψήφισμα για την ΕΕ –σε αντίθεση με εκείνο που θα διεξαχθεί, ας πούμε, στα τέλη του 2017- εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το ποιον δυνητικό στόχο επιδιώκει κανείς:

Την επίτευξη ενός αποτελέσματος όπου το 51% ή περισσότερο επιλέγει να μείνει στην ΕΕ
Την έξοδο από την ΕΕ
Αλλαγή στην Ευρώπη –μια σημαντικά καλύτερη συμφωνία τόσο για την ΕΕ όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εάν κάποιος επιδιώκει τον πρώτο στόχο, τότε έχει σημαντικούς λόγους ένα δημοψήφισμα να διεξαχθεί πολύ σύντομα, ενώ ο Cameron έχει το πολιτικό momentum και οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ότι η πλειοψηφία θέλει να παραμείνει εντός. Επιπλέον, η εκστρατεία υπέρ της εξόδου από την ΕΕ βρίσκεται παντού αυτή την στιγμή. «Χτύπα όσο το σίδερο είναι ζεστό».

Εάν κάποιος επιδιώκει τον δεύτερο στόχο, είναι λιγότερο σαφές αλλά μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι πρέπει να υπάρχει χρόνος για την δυναμική πίσω από ένα «εκτός». Όπως στην Σκωτία (εκτός και αν ο στόχος είναι να προκύψει ένα γρήγορο και οριακό «ναι» και να χρησιμοποιηθεί αυτό στην εκστρατεία για το «εκτός», στη βάση του ότι η ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση είναι μια ψευδαίσθηση.

Ωστόσο, εμείς είμαστε σταθερά στο τρίτο στρατόπεδο. Θεωρούμε πως είναι απολύτως μοναδική και τεράστια σημαντική ευκαιρία για να μεταρρυθμιστεί η ΕΕ. Από αυτή την άποψη, υπάρχουν οι πιθανές ανοδικές και πτωτικές τάσεις μιας πρόωρης διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Πιθανές θετικές τάσεις
Ισχυρή εντολή: Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron έχει μια φρέσκια και ισχυρή εντολή χάρη σε μια απρόσμενη εκλογική νίκη που του χάρισε την αυτοδυναμία. Αυτό δεν ενισχύει μόνο την εγχώρια βάση της δύναμής του, αλλά του επιτρέπει να έχει ισχυρή φωνή στο εξωτερικό. μεταξύ της εκλογικής νίκης και της ισχυρής οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Cameron βρίσκεται τώρα μαζί με την Merkel, ως ένας εκ των δύο ισχυρών ηγετών στην Ευρώπη. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και να ηγηθεί μιας καμπάνιας για ένα δημοψήφισμα.

Αποφεύγεται μια σύγκρουση με τις γαλλικές και γερμανικές εκλογές το 2017: Όπως αναδεικνύει το λεπτομερές χρονοδιάγραμμά μας για την μεταρρύθμιση της ΕΕ και το δημοψήφισμα της ΕΕ, ένας κίνδυνος της τρέχουσας προσέγγισης είναι ότι θα μπορούσε να συγκρουστεί με τις γαλλικές προεδρικές εκλογές την άνοιξη του 2017 και τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Πρόκειται για έναν σαφώς νόμιμο στόχο.

Απομακρύνεται γρήγορα οποιαδήποτε αβεβαιότητα: Η λογική ότι ένα δημοψήφισμα για την ΕΕ θα αυξήσει την αβεβαιότητα γύρω από το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα του Ηνωμένου Βασιλείου (αν και όπως έχουμε επισημάνει, αυτό δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί). Όσο πιο σύντομα τελειώσουν όλα, τόσο το καλύτερο.

Πιθανά μειονεκτήματα
Περιορίζει τον χρόνο για μια πραγματική μεταρρύθμιση της ΕΕ: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι μια πρόωρη ψηφοφορία θα άφηνε πολύ λίγο χρόνο για τη διαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, πιθανώς σπαταλώντας μια τεράστια ευκαιρία.

Το 2016 είναι η χρονιά για την μεταρρύθμιση στην ΕΕ: Η ατζέντα της ΕΕ τον επόμενο χρόνο φαίνεται καλύτερη από ό,τι αυτού του χρόνου (αν και μπορεί να αλλάξει γρήγορα), στην οποία θα κυριαρχήσει η Ελλάδα και η διακυβέρνηση της ευρωζώνης, όπως φαίνεται από το χρονοδιάγραμμά μας. Επιπλέον, η μεσοπρόθεσμη αξιολόγηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού προς το τέλος του 2016 θα παράσχει ένα άνοιγμα σε περισσότερες μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τις δαπάνες της ΕΕ. Μπορεί επίσης να είναι καλό να τεθεί το δημοψήφισμα για την ΕΕ στη Βουλή –συμπεριλαμβανομένου και του αιτήματος του SNP για ξεχωριστή ψηφοφορία της Σκωτίας για την ΕΕ- προτού ξεκινήσει ο μεγαλύτερος όγκος της διαπραγμάτευσης.

Η ΕΕ είναι ένας κινούμενος στόχος: Μια από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες είναι πώς η ΕΕ θα μοιάζει η ΕΕ μόλις γίνει πιο ξεκάθαρη η μεσοπρόθεσμη απάντηση στην κρίση της ευρωζώνης. Δηλαδή, πόση περισσότερη ολοκλήρωση θα έλθει στην ευρωζώνη; Εάν προχωρήσουμε πολύ αργά, μπορεί να σημαίνει ότι το ζήτημα θα επανέλθει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Στο σύνολό του, το ρίσκο ενός πρόωρου δημοψηφίσματος είναι ότι βρίσκεται ανάμεσα σε δύο πράγματα: δεν αφήνει αρκετό χρόνο και momentum να επιτευχθεί ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και για αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που να είναι πολύ αμφίρροπο, ενώ παράλληλα να διασπάσει τους Tories στη διάρκεια της διαδικασίας. Με άλλα λόγια, δεν φέρνει ούτε μεταρρύθμιση στην ΕΕ ούτε δημοκρατική διευθέτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά, εάν μπορεί να επιτευχθεί η μεταρρύθμιση το 2016 και να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα εκείνη την χρονιά, πιθανότατα προς το τέλος, τότε δεν υπάρχει κανένα προφανές επιχείρημα εναντίον του. Αλλά η κύρια ερώτηση πρέπει να είναι: ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί πραγματική και βιώσιμη μεταρρύθμιση στην ΕΕ.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://openeurope.org.uk/blog/the-upsides-and-downsides-of-an-early-eu-referendum/

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση