Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Σοβιέτ στην ενέργεια ή μειώσεις στην ολιγαρχία; Αποφασίστε…

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Κράλογλου

Ξεχάστε αυτά που σιγοψιθυρίστηκαν (γενικά) για φτηνότερο ρεύμα από το Σοβιετικό κρατικό μονοπώλιο. Ξεχάστε και ό,τι ακούστηκε για μειώσεις στη βαριά βιομηχανία για να μην κλείσουν. Η ΔΕΗ θέλει άμεσα πάνω από 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις ώστε να μην περάσει ιδιωτικό κεφάλαιο ούτε από χαραμάδα... Η Hellenic Steel που το έβαλε στα πόδια προχθές, μετά από 51 χρόνια στην Ελλάδα, κατάλαβε πολύ καλά τι μας περιμένει.   

Το κακιάς ώρας ελληνικό Σοβιέτ που (εκτός ΚΚΕ) έχει στηθεί εδώ και 40 χρόνια για να κάνει το κέφι πολιτικών και οπαδών της αρπαχτής, του τσάμπα μάγκα και της τεμπελιάς (σε βάρος των αιχμαλώτων μισθωτών και συνταξιούχων φορολογούμενων) βάζει ήδη τους όρους του και στην ενέργεια. 

Θα τσιμεντάρουμε το κράτος στην ενεργεία (βεβαιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ) για να μην περάσει ιδιωτική επένδυση (υπόσχεται ο σύντροφος Λαφαζάνης) εκτιμώντας (προφανώς) ότι αρκούν κάποιες παραχωρήσεις με μειωμένες τιμές ρεύματος (σε 1-2 περιπτώσεις βαριάς βιομηχανίας) με «ανταλλαγή» λίγες προσλήψεις που βεβαίως και θα «χαθούν» στο βάθος του χρόνου. 

Με τον τρόπο αυτό ο σύντροφος υπουργός Ενέργειας θεωρεί ότι μπορεί να παρακάμψει σχέδια για πωλήσεις από τα κομμάτια της ΔΕΗ ή της ΔΕΠΑ όπως ο ΔΕΣΜΗΕ και η ΔΕΣΦΑ ώστε να έχει να λέει πως το Σοβιέτ ενέργειας δεν άνοιξε ούτε χαραμάδα σε ιδιώτη επενδυτή. 

Αλλά για να τα βγάλουμε πέρα στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο (χωρίς αυξήσεις και με συνεχή κάλυψη ακόμη και στις ώρες και περιόδους αιχμής) θέλουμε εγκαταστάσεις και δίκτυα που να ανταποκρίνονται τις ημέρες και τις ώρες που τα χρειαζόμαστε. 

Γιατί αυτήν την ώρα αν στο βιομηχανικό ή και στο τουριστικό δυναμικό της χώρας προστεθούν (μετά από ευχές και προσευχές) μονάδες για δείκτη (πραγματικής ανάπτυξης) ακόμη και κατά 0,5% (όπως λένε στην Κομισιόν) είναι αδύνατον να τροφοδοτήσουμε τις ανάγκες μας χωρίς εισαγωγές. 

Βέβαια υπάρχει και η άλλη λύση με την «ελεγχόμενη» διακοπή ρεύματος για το καλό της πατρίδας...

Για να εξασφαλίσουμε όμως τις ανάγκες αυτές στο Σοβιέτ ενεργείας του συντρόφου Λαφαζάνη χρειάζονται τεράστια κεφάλαια για επενδύσεις. 

Θυμάστε τα όσα υποσχέθηκε η αριστερή μας κυβέρνηση στην Κοζάνη και στην Πτολεμαΐδα για επενδύσεις από το λαό που θα εξασφαλίσει έτσι το φτηνό ρεύμα για κάθε σύντροφο-πολίτη; 

Η «λυπητερή» που έφθασε στον κομισάριο Λαφαζάνη ζητάει επενδύσεις κοντά στα 300 εκατ. ευρώ σε (πρώτη φάση) που υπάρχουν όμως μόνο στα Ταμεία των Τραπεζών και των τοκογλύφων... όπως τους λέει και το κυβερνητικό δεκανίκι των ΑΝΕΛ .

Και αυτά σε πρώτη φάση. 

Γιατί οι μονάδες για να δουλέψουν και να δώσουν το ρεύμα που θα ζητήσει ο λαός θέλουν άλλα 200 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Κρήτη (ως μια άλλη μεγάλη Ελλάδα αποκομμένη από την μάνα-Ελλάδα) χρειάζεται  όσα λεφτά θέλει η Πτολεμαΐδα και ακόμη περισσότερα για να συνδεθεί μαζί μας και να ησυχάσει μια για πάντα. 

Αν τώρα σημειώσουμε ότι τα ακριβά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου του κρατικού μονοπωλίου (μαζί με τα φορολογικά χαράτσια τους) προκάλεσαν από το 2010 μέχρι σήμερα περίπου 500.000 απολύσεις στην βιομηχανία-βιοτεχνία (όλων των κατηγοριών) αντιλαμβάνεσθε πόσες απολύσεις πρέπει να γίνουν στους 20.000 και πλέον της ΔΕΗ για να μην κλείσει... και για να κάνει επενδύσεις. 

Επειδή όμως το Σοβιέτ και στην κρατική ενέργεια όχι μόνο δεν θα πειράξει τρίχα συντρόφου... αλλά θα του εξασφαλίζει και πριμ για σάντουιτς γίνεται αντιληπτό πως μισθοί, σάντουιτς και επενδύσεις δεν πάνε μαζί...

Και αφού δανεικά, μισό δισεκατομμύριο ευρώ (για κρατικές επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτρισμού ή και δίκτυα που μπορούν να φτηνύνουν το φυσικό αέριο), με τις σημερινές μισθολογικές δαπάνες και χωρίς μνημόνιο από τους δανειστές πάλι δεν πάνε μαζί η λύση είναι μονόδρομος. 

Θα πουλήσουμε (σε πρώτη φάση και βλέπουμε...) τον ΔΕΣΜΗΕ παραμυθιάζοντας τους χαχόλους ότι θα εξασφαλίσουμε φθηνό ρεύμα στον λαό. Και θα κάνουμε ιδιωτικές ενεργειακές επενδύσεις λέγοντας ότι πρόκειται για σοβιετικού τύπου «συμπράξεις» με δυνάμεις κεφαλαιούχων που συμπαρατάσσονται στο έργο της αριστερής κυβέρνησης... Έτσι (όπως υπολογίζουν) θα βολέψουνε και τους «κουτόφραγκους» της Κομισιόν που απαιτούν ανταγωνιστική αγορά ενέργειας. Άκου ανταγωνιστική αγορά και όχι κρατικό μονοπώλιο… Που ζούμε μωρέ;   

george.kraloglou@capital.gr 

Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 14/05  Δημοψηφίσματα και για παιδεία και για οικονομία- Γιώργος Κράλογλου
  Ας τελειώνουν επιτέλους με την κωλοτούμπα τους και ας μην μας πρήζουν άλλο με τα δημοψηφίσματα. Η γνώμη του λαού για το μνημόνιο τους μάρανε. Για την καθεστωτική κομματικοποίηση της παιδείας ο λαός δεν έχει γνώμη. Για την νομενκλατούρα που κάθεται στο σβέρκο μας ο λαός να κοιτάει την δουλειά του. Για τον διωγμό επενδυτών, επενδύσεων και επιχειρήσεων που δεν θέλουν το κράτος συνεταίρο δεν πέφτει λόγος στο λαό.
 • 13/05  Οι καθαρίστριες ξενοδοχείων δεν είναι του λαού- Γιώργος Κράλογλου
  Είναι ορθό να επαναφέρεις τις κρατικές καθαρίστριες που (πολύ κακώς) απολύθηκαν, από το ίδιο το κράτος, αλλά εντελώς απαράδεκτο να τις χρησιμοποιείς σαν μπολσεβίκες που μετά την επανάσταση... το γλέντησαν στα τσαρικά ανάκτορα. Τα θεάματα αυτά είναι ντροπή όταν έχεις 1.500.000 ιδιώτες άνεργους στην πλειοψηφία εργάτες και καθαρίστριες. Πολύ περισσότερο δε όταν στήνεις θεάματα για να αποπροσανατολίζεις τον λαό από τα χαράτσια που φέρνεις με το νέο μνημόνιο.
 • 12/05  Συμφώνησαν να μην τα λένε μνημόνια- Γιώργος Κράλογλου
  Αυτό μας νοιάζει. Αυτό συμφωνήσαμε. Εσείς δεν θα λέτε μνημόνια τα μνημόνια που ευχαρίστως θα υπογράψουμε. Θα τα λέτε προσύμφωνο... και οριστική συμφωνία. Και εμείς ξεχνάμε δημοψηφίσματα και εκλογές. Εμείς θα κάνουμε δημοψήφισμα μόνο αν σας βολεύει για τα κοινοβούλιά σας. Και εσείς θα μας πείτε τι θα ρωτήσουμε. Και αν δεν σας πειράζει πείτε και μια καλή κουβέντα για τον Βαρουφάκη... Ότι σας στρίμωξε και σας φόβισε...
 • 11/05  Δουλειές με φούντες και πολύ μας πάει...- Γιώργος Κράλογλου
  Ο ένας δρόμος “ανάπτυξης“ είναι αυτός που αναζητήσαμε το Σάββατο στο Σύνταγμα και μας πηγαίνει μια χαρά. Δουλειές με φούντες. Γιατί όχι. Ο άλλος δεν είναι για μας. Γι’ αυτό και τον εγκαταλείψαμε στο 2007. Που να σκοτώνεσαι να μπεις στο τρένο ανάπτυξης του 2,5% της Ευρώπης ή στο παγκόσμιο του 3,5%. Δεν μας πάει. Άλλωστε εμείς κόβουμε τα πόδια σε καπιτάλες και σε ξυπνοπούλια επενδυτές...
 • 08/05  Γκαρσόν... τον λογαριασμό- Γιώργος Κράλογλου
  Ο Γεώργιος Δράκος της ιστορικής ΙΖΟΛΑ προέβλεπε ότι με κακές επιλογές ακόμη και στον φυσικό μας χώρο την ΕΟΚ θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης. Ο ιδρυτής της Πειραϊκής - Πατραϊκής Χριστόφορος Κατσάμπας άπλωνε μια πετσέτα για να δείξει το μέλλον μας στην Ευρώπη χωρίς βιομηχανία και ανταγωνιστική οικονομία. Τους είπαμε δοσίλογους μεταπράτες και κάναμε το κράτος σοβιετικό βιομήχανο. Τον λογαριασμό, 180% και κάτι του ΑΕΠ, θα τον πληρώσουμε ως “πελάτες“ ή ως γκαρσόνια;
 • 07/05  Στα κρυφά και με ψέματα- Γιώργος Κράλογλου
  Μέρος της τραγωδίας που περνάμε, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η επιμονή τους στην σκόπιμη ασάφεια και σύγχυση (μοναδική επιδεξιότητα των αριστερών από εποχής Ανδρέα) με φτηνά αριστεριλίκια ότι “χορεύουν“ τους δανειστές... Ότι δεν έχουν δεξιές τσέπες... και καταθέσεις στας Ελβετίας... επειδή δεν φοράνε γραβάτα. Ότι δεν βολεύουν κομματική πελατεία με τροπολογίες και διορισμούς. Ότι όσοι τους εμπιστεύθηκαν θα γλιτώσουν... το “μάρμαρο“ από τους φόρους που έρχονται...
 • 06/05  Κωλοτούμπες στην πλατφόρμα... και ας λένε- Γιώργος Κράλογλου
  Ο κόσμος χάνεται από σήμερα και οι πλατφόρμες βλέπουν υπονόμευση και στην ανάπτυξη. Μας υπονομεύουν τα ξένα κέντρα και ξένοι δάκτυλοι στην ανάπτυξη που την πήγαν… σκόπιμα (λένε) στο 0,5% για το 2015 αντί του 2,5% (που βόλευε το παραμύθιασμα των ιθαγενών). Αυτά και άλλα χθεσινά μαντάτα αναγκάζουν τώρα την σταλινική πλατφόρμα να μπει στην ομάδα της “εθνικής κωλοτούμπας“. Και ας “σκίζονται“ για δημοψηφίσματα ή εκλογές.
 • 05/05  Πως θα γίνουν πράσινες οι κόκκινες γραμμές- Γιώργος Κράλογλου
  Μακάρι να κλείσει η συμφωνία (έστω και χωρίς προσύμφωνο...) για να αποφύγουμε την χρεοκοπία που πάλι μας φλερτάρει... Συμφωνία που ακόμη και αν δείχνει που μας πονεί και που μας σφάζει... θα αποκρούει τα επιχειρήματα όσων ζητάνε να μας τραβολογάνε σε άχρηστες εκλογές και δημοψηφίσματα. Μακάρι γιατί μετά το μέτωπο των δανειστών ακολουθεί η μαύρη πραγματικότητα της οικονομίας. Και εδώ οι κόκκινες γραμμές πρασινίζουν... χωρίς να το καταλάβεις.
 • 04/05  Αυτή είναι η "πέμπτη φάλαγγα"- Γιώργος Κράλογλου
  Πέταξε ένα “…να απομονώσουμε την πέμπτη φάλαγγα των ξένων κατεστηµένων κέντρων, των ολιγαρχών, και των κυρίαρχων µίντια…“ ο κομισάριος Ανασυγκρότησης Λαφαζάνης και λιποθυμάει τώρα από υπερηφάνεια το 4% των συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάκιστη αντιγραφή του “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο“ του Ανδρέα που κατάπιναν αμάσητο οι Πασόκοι, του 1980, μέχρι να καταλάβουν τι σημαίνει χοντρό αριστερό δούλεμα όταν ο στόχος είναι μόνο η εξουσία.
 • 30/04  Θέλουν ρήξη και διχασμό- Γιώργος Κράλογλου
  Αυτό το 80% του λαού που μένει αμετακίνητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ δεν το πάει κάτω με τίποτε η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν λυσσάξει να το διχάσουν. Έχουν φαγωθεί να το ανατρέψουν. Οι δραχμολάγνοι σταλινιστές, που χάνουν τον κόσμο αν δεν κυβερνούν διχασμένο λαό, πιέζουν τον Τσίπρα για δημοψήφισμα και αδιαφορούν στις συνέπειες. Αρκεί να κρατιόνται στην εξουσία έστω και μιας απένταρης Ελλάδας.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση