Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Γκαρσόν... τον λογαριασμό

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Κράλογλου

Ο Γεώργιος Δράκος της ιστορικής ΙΖΟΛΑ προέβλεπε ότι με κακές επιλογές ακόμη και στον φυσικό μας χώρο την ΕΟΚ θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης. Ο ιδρυτής της Πειραϊκής - Πατραϊκής Χριστόφορος Κατσάμπας άπλωνε μια πετσέτα για να δείξει το μέλλον μας στην Ευρώπη χωρίς βιομηχανία και ανταγωνιστική οικονομία. Τους είπαμε δοσίλογους μεταπράτες και κάναμε το κράτος σοβιετικό βιομήχανο. Τον λογαριασμό, 180% και κάτι του ΑΕΠ, θα τον πληρώσουμε ως «πελάτες» ή ως γκαρσόνια;

Τον λογαριασμό που γνωρίζει από προχθές πολύ καλά ο κ. Τσίπρας ως (μοναδικός) παραλήπτης της τελευταίας έκδοσής του... όπως του τον παρουσίασαν η κ. Μέρκελ στο Βερολίνο και ο κ. Γιούνκερ στις Βρυξέλλες.

Η «έκδοση» αυτή είναι πλέον ο μπούσουλας πάνω στον οποίο θα βαδίσει η χώρα. Είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις... ορκισμένες βέβαια σε μια Ελλάδα καθολικού κρατισμού.

Η πρώτη ημέρα της οριστικής (πλέον) παραμονής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ θα είναι αυτή της υπογραφής του μνημονίου εντός του Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Γιατί είναι αδιάφορο πως θα το αποκαλέσουν αφού σημασία έχει ο εφαρμοστικός νόμος.

Όλα τα άλλα αποτελούν κακό παρελθόν καθώς στο «μαρμαρένιο αλώνι» Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρώ δοκιμάσθηκε και η αριστερή κυβέρνηση. Ενώ πιο αριστερά δεν γίνεται χωρίς grexit και κλείσιμο συνόρων.

Και με την συμφωνία στο χέρι ο ΣΥΡΙΖΑ καβαλάει το άλογο και άντε τώρα να τον ξεκαβαλικέψει ακόμη και στις επόμενες εκλογές βάζοντας απέναντί του την (σημερινή) Ν.Δ. ή το Ποτάμι.  

Οπότε μαζί με τα χαρμόσυνα... ήρθε η ώρα να δούμε και την άλλη πλευρά της πραγματικότητας.

Την δική μας θέση, των εργαζομένων, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το κατά πόσο είχαν δίκιο οι βιομήχανοι και οι προβλέψεις τους για την οικονομία και τα παιδιά μας.

Ήρθε η ώρα γιατί έχουμε στα χέρια μας τον τελικό λογαριασμό που τον ξεκινήσαμε και επί χούντας με τον Ανδρουτσόπουλο να πριονίζει την βιομηχανία για να καλύψει χρέη από την κρίση του 1973.

Τον λογαριασμό που συμπλήρωνε ο Καραμανλής από το 1975 όταν τα πριονισμένα βιομηχανικά κομμάτια που παρέλαβε από την χούντα τα έριξε (όπως ο ίδιος είπε) στην θάλασσα και μάλιστα στα βαθιά.

Αυτά που μάζεψε ο Ανδρέας ως ναυάγια του Καραμανλή και επάνω τους έστησε την δήθεν κοινωνικοποιημένη βιομηχανία μιμούμενος ό,τι τριτοκοσμικό υπόλειμμα είχε μείνει μετά την συγκρότηση της ΕΟΚ.

Έτσι κατάλαβαν τα μηνύματα του Δράκου και Κατσάμπα.

Αυτά καταλάβαιναν όταν ο Μεταξάς και Κυριάκος Κουτρουμπής του γιγαντιαίου ομίλου «Βόμβυξ-Βομβυκριλ» έλεγαν γελώντας μέσα στον ΣΕΒ «...Μην σπρώχνεστε... όλοι θα κρατικοποιηθείτε». 

Έτσι εκδήλωσαν τις ανησυχίες τους και οι κλαδικές του ΠΑΣΟΚ όταν έδιωχναν από την Ελλάδα πρωτοπόρους βιομήχανους (που ενοχλούσαν και την Ευρώπη) και με την ντουντούκα έριχναν... «Τα κάστρα του καπιταλισμού...».

Οι Δράκοι, Κατσαμπαίοι, Τσάτσοι, Μεταξάδες και άλλοι ήταν δοσίλογοι των ξένων κέντρων...

Ήταν πράκτορες του ιμπεριαλισμού ανίκανοι να ανταγωνιστούν το κράτος των αφισοκολλητών βιομηχάνων...

Ας τους αφήσουμε όμως αυτούς και ας δούμε εμείς τι κάναμε από τότε ώστε να σταθούμε όπως μας αξίζει στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ενωση εκτός από δημιουργική λογιστική... και δημιουργική ασάφεια.

Κλείσαμε αντί να ανορθώσουμε την βιομηχανία και να την στερεώσουμε ανταγωνιστικά μπας και πουν δοσίλογους και τους πολιτικούς...

Ποινικοποιήσαμε το κέρδος και κυνηγήσαμε μετά μανίας κάθε επένδυση από το πρωτόκολλο των υπουργείων μέχρι τα θεμέλια του εργοστασίου γιατί διαφωνούσαν οι κλακαδόροι των Δημάρχων.

Αποδεχθήκαμε ως φυσιολογική συνέπεια του ανταγωνισμού την πλήρη αποβιομηχάνιση της χώρας και την μείωση σε 700.000 των 1.500.000 απασχολούμενων στην μεταποίηση (από εργαστήριο μέχρι βιομηχανία) ρίχνοντας τα πάντα στους επιχειρηματίες.

Να όμως που από χθες το πρωί ακούγεται, από την βιομηχανία της Βορείου Ελλάδας, (ό,τι έχει απομείνει) ξανά η φωνή του 1981 (Σύνδεσμος Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος) «Δεν θα επιβιώσει η μεταποίηση με την εγχώρια ζήτηση σε διαρκή πτώση, με καθημερινή αύξηση της αναξιοπιστίας και της αφερεγγυότητας της Ελλάδα στο εξωτερικό που δυσκολεύουν τις εξαγωγές, με τους διεθνείς μας προμηθευτές να μη δίνουν πιστώσεις αλλά να ζητούν να προπληρωθούν, με τις εγγυητικές των Τραπεζών μας να μην γίνονται πουθενά δεκτές στον κόσμο και με 5 μόλις μήνες εξασφαλισμένη παραγωγή». 

Θα ακούσουμε τουλάχιστον αυτή την φωνή ή βάλαμε την ποδιά και με την πετσέτα στο χέρι τρέχουμε προς την άλλη φωνή «Γκαρσόν τον λογαριασμό...». 

george.kraloglou@capital.gr 

Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Σοβιέτ στην ενέργεια ή μειώσεις στην ολιγαρχία; Αποφασίστε…- Γιώργος Κράλογλου
  Ξεχάστε αυτά που σιγοψιθυρίστηκαν (γενικά) για φτηνότερο ρεύμα από το Σοβιετικό κρατικό μονοπώλιο. Ξεχάστε και ό,τι ακούστηκε για μειώσεις στη βαριά βιομηχανία για να μην κλείσουν. Η ΔΕΗ θέλει άμεσα πάνω από 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις ώστε να μην περάσει ιδιωτικό κεφάλαιο ούτε από χαραμάδα... Η Hellenic Steel που το έβαλε στα πόδια προχθές, μετά από 51 χρόνια στην Ελλάδα, κατάλαβε πολύ καλά τι μας περιμένει.
 • 14/05  Δημοψηφίσματα και για παιδεία και για οικονομία- Γιώργος Κράλογλου
  Ας τελειώνουν επιτέλους με την κωλοτούμπα τους και ας μην μας πρήζουν άλλο με τα δημοψηφίσματα. Η γνώμη του λαού για το μνημόνιο τους μάρανε. Για την καθεστωτική κομματικοποίηση της παιδείας ο λαός δεν έχει γνώμη. Για την νομενκλατούρα που κάθεται στο σβέρκο μας ο λαός να κοιτάει την δουλειά του. Για τον διωγμό επενδυτών, επενδύσεων και επιχειρήσεων που δεν θέλουν το κράτος συνεταίρο δεν πέφτει λόγος στο λαό.
 • 13/05  Οι καθαρίστριες ξενοδοχείων δεν είναι του λαού- Γιώργος Κράλογλου
  Είναι ορθό να επαναφέρεις τις κρατικές καθαρίστριες που (πολύ κακώς) απολύθηκαν, από το ίδιο το κράτος, αλλά εντελώς απαράδεκτο να τις χρησιμοποιείς σαν μπολσεβίκες που μετά την επανάσταση... το γλέντησαν στα τσαρικά ανάκτορα. Τα θεάματα αυτά είναι ντροπή όταν έχεις 1.500.000 ιδιώτες άνεργους στην πλειοψηφία εργάτες και καθαρίστριες. Πολύ περισσότερο δε όταν στήνεις θεάματα για να αποπροσανατολίζεις τον λαό από τα χαράτσια που φέρνεις με το νέο μνημόνιο.
 • 12/05  Συμφώνησαν να μην τα λένε μνημόνια- Γιώργος Κράλογλου
  Αυτό μας νοιάζει. Αυτό συμφωνήσαμε. Εσείς δεν θα λέτε μνημόνια τα μνημόνια που ευχαρίστως θα υπογράψουμε. Θα τα λέτε προσύμφωνο... και οριστική συμφωνία. Και εμείς ξεχνάμε δημοψηφίσματα και εκλογές. Εμείς θα κάνουμε δημοψήφισμα μόνο αν σας βολεύει για τα κοινοβούλιά σας. Και εσείς θα μας πείτε τι θα ρωτήσουμε. Και αν δεν σας πειράζει πείτε και μια καλή κουβέντα για τον Βαρουφάκη... Ότι σας στρίμωξε και σας φόβισε...
 • 11/05  Δουλειές με φούντες και πολύ μας πάει...- Γιώργος Κράλογλου
  Ο ένας δρόμος “ανάπτυξης“ είναι αυτός που αναζητήσαμε το Σάββατο στο Σύνταγμα και μας πηγαίνει μια χαρά. Δουλειές με φούντες. Γιατί όχι. Ο άλλος δεν είναι για μας. Γι’ αυτό και τον εγκαταλείψαμε στο 2007. Που να σκοτώνεσαι να μπεις στο τρένο ανάπτυξης του 2,5% της Ευρώπης ή στο παγκόσμιο του 3,5%. Δεν μας πάει. Άλλωστε εμείς κόβουμε τα πόδια σε καπιτάλες και σε ξυπνοπούλια επενδυτές...
 • 07/05  Στα κρυφά και με ψέματα- Γιώργος Κράλογλου
  Μέρος της τραγωδίας που περνάμε, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η επιμονή τους στην σκόπιμη ασάφεια και σύγχυση (μοναδική επιδεξιότητα των αριστερών από εποχής Ανδρέα) με φτηνά αριστεριλίκια ότι “χορεύουν“ τους δανειστές... Ότι δεν έχουν δεξιές τσέπες... και καταθέσεις στας Ελβετίας... επειδή δεν φοράνε γραβάτα. Ότι δεν βολεύουν κομματική πελατεία με τροπολογίες και διορισμούς. Ότι όσοι τους εμπιστεύθηκαν θα γλιτώσουν... το “μάρμαρο“ από τους φόρους που έρχονται...
 • 06/05  Κωλοτούμπες στην πλατφόρμα... και ας λένε- Γιώργος Κράλογλου
  Ο κόσμος χάνεται από σήμερα και οι πλατφόρμες βλέπουν υπονόμευση και στην ανάπτυξη. Μας υπονομεύουν τα ξένα κέντρα και ξένοι δάκτυλοι στην ανάπτυξη που την πήγαν… σκόπιμα (λένε) στο 0,5% για το 2015 αντί του 2,5% (που βόλευε το παραμύθιασμα των ιθαγενών). Αυτά και άλλα χθεσινά μαντάτα αναγκάζουν τώρα την σταλινική πλατφόρμα να μπει στην ομάδα της “εθνικής κωλοτούμπας“. Και ας “σκίζονται“ για δημοψηφίσματα ή εκλογές.
 • 05/05  Πως θα γίνουν πράσινες οι κόκκινες γραμμές- Γιώργος Κράλογλου
  Μακάρι να κλείσει η συμφωνία (έστω και χωρίς προσύμφωνο...) για να αποφύγουμε την χρεοκοπία που πάλι μας φλερτάρει... Συμφωνία που ακόμη και αν δείχνει που μας πονεί και που μας σφάζει... θα αποκρούει τα επιχειρήματα όσων ζητάνε να μας τραβολογάνε σε άχρηστες εκλογές και δημοψηφίσματα. Μακάρι γιατί μετά το μέτωπο των δανειστών ακολουθεί η μαύρη πραγματικότητα της οικονομίας. Και εδώ οι κόκκινες γραμμές πρασινίζουν... χωρίς να το καταλάβεις.
 • 04/05  Αυτή είναι η "πέμπτη φάλαγγα"- Γιώργος Κράλογλου
  Πέταξε ένα “…να απομονώσουμε την πέμπτη φάλαγγα των ξένων κατεστηµένων κέντρων, των ολιγαρχών, και των κυρίαρχων µίντια…“ ο κομισάριος Ανασυγκρότησης Λαφαζάνης και λιποθυμάει τώρα από υπερηφάνεια το 4% των συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάκιστη αντιγραφή του “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο“ του Ανδρέα που κατάπιναν αμάσητο οι Πασόκοι, του 1980, μέχρι να καταλάβουν τι σημαίνει χοντρό αριστερό δούλεμα όταν ο στόχος είναι μόνο η εξουσία.
 • 30/04  Θέλουν ρήξη και διχασμό- Γιώργος Κράλογλου
  Αυτό το 80% του λαού που μένει αμετακίνητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ δεν το πάει κάτω με τίποτε η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν λυσσάξει να το διχάσουν. Έχουν φαγωθεί να το ανατρέψουν. Οι δραχμολάγνοι σταλινιστές, που χάνουν τον κόσμο αν δεν κυβερνούν διχασμένο λαό, πιέζουν τον Τσίπρα για δημοψήφισμα και αδιαφορούν στις συνέπειες. Αρκεί να κρατιόνται στην εξουσία έστω και μιας απένταρης Ελλάδας.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση