Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Πως θα γίνουν πράσινες οι κόκκινες γραμμές

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Γιώργου Κράλογλου

Μακάρι να κλείσει η συμφωνία (έστω και χωρίς προσύμφωνο...) για να αποφύγουμε την χρεοκοπία που πάλι μας φλερτάρει... Συμφωνία  που ακόμη και αν δείχνει που μας πονεί και που μας σφάζει... θα αποκρούει τα επιχειρήματα όσων ζητάνε να μας τραβολογάνε σε άχρηστες εκλογές και δημοψηφίσματα. Μακάρι γιατί μετά το μέτωπο των δανειστών ακολουθεί η μαύρη πραγματικότητα της οικονομίας. Και εδώ οι κόκκινες γραμμές πρασινίζουν... χωρίς να το καταλάβεις.

Ποιες κόκκινες γραμμές θα στηρίξει η κυβέρνηση, στο εσωτερικό της χώρας, για τις συλλογικές συμβάσεις όταν βγαίνουν στο σφυρί ιστορικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα (που θα το πάλευαν σε άλλες εποχές). 

Όταν ο χαλυβουργικός κλάδος παρά την συρρίκνωση από την παραγωγή στην μεταποίηση μετράει ημερήσιες ζημιές εκατομμυρίων.

Και όταν  δεκάδες βιομηχανίες οικοδομικών υλικών ζουν μόνο με την «μετανάστευσή» τους.

Ποιες ομαδικές απολύσεις θα προστατέψεις όταν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα μετράς 9.000 λουκέτα μικρομεσαίων στην Αθήνα και στον Πειραιά και 15.000 λουκέτα στην Θεσσαλονίκη.

Οι χαμένες θέσεις εργασίας μόνο των 25.000 βιοτεχνών και εμπόρων που θα κλείσουν τα μαγαζιά τους φθάνουν για να καταλάβεις ότι δεν έχει απολύτως καμία σημασία όπως και να πεις τις απολύσεις (ομαδικές ή χαμένες θέσεις) και άλλων 25.000 που θα μείνουν στον δρόμο (ένας τουλάχιστον απασχολούμενος κατά επιχείρηση).

Όπως καμιά σημασία δεν έχει η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ή στα 1.751 ευρώ (για να μην κάνουμε τσιγκουνιές... που λέει και το ΚΚΕ) εντός του 2015 ή του 2016 αφού θα μείνει στα χαρτιά για να έχουν να λένε οι κομματικοί εργατοπατέρες ότι με τον ΣΥΡΙΖΑ τα κατάφερε το εργατικό κίνημα...

Τι αξία θα έχει και η κόκκινη γραμμή διατήρησης των συντάξεων και του ασφαλιστικού στα σημερινά δεδομένα όταν δεν εισπράττεις πόρους καθώς η χώρα οδηγείται έτσι και αλλιώς στο τίποτε χωρίς σχέδιο και χωρίς πολιτική επανεκκίνηση της οικονομίας.

Περί αυτού πρόκειται αν μετρήσεις ότι οι Τράπεζες (λόγω κανόνων της ΕΚΤ που θα παραμείνουν και με την όποια συμφωνία) απορρίπτουν το 95% των αιτήσεων εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Πως άλλωστε θα ξεπεράσουν την ασφυξία ρευστού οι επιχειρήσεις με τις Τράπεζες να μετράνε καταθέσεις 140 δισ. ευρώ και δανειακές ανάγκες 220 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία (που ευχόμαστε όλοι να φέρει ο κ. Τσίπρας) δεν θα ανακόψει την ροή των 5-7 δισ. ευρώ που φεύγουν κάθε μήνα από τις Τράπεζες και φθάνουν σήμερα στα 32 δισ. ευρώ μόνο από τον Δεκέμβριο 2014.

Και ας κάνουμε τον σταυρό μας να μην κουρευτούν τα ενέχυρα των Τραπεζών στην ΕΚΤ για να πάει η ρευστότητα στα 10 δισ. ευρώ. 

Συνεπώς εάν ο κ. Τσίπρας εξασφαλίσει αυτό που ακόμη μοιάζει ακατόρθωτο (λόγω και προσωπικών του αστοχιών) οφείλει να περιφρουρήσει τις ευεργετικές επιπτώσεις στην οικονομία αναστρέφοντας κατ΄ αρχήν το κλίμα.

Να διαφυλάξει από τους ανεγκέφαλους (που δεν ξέρουν να κυβερνήσουν αλλά μόνο να αντιδρούν) την πρώτη σελίδα ιστορίας του αφού θα την γράψει προσωπικά ο ίδιος.

Να την προστατεύσει από τους λεγόμενους επαναστάτες... που αναζητούν λύσεις στα υπαρξιακά τους ζητήματα μόνο σε εκλογές και στα πεζοδρόμια...

Γιατί η πραγματικότητα που θα συναντήσει ο κ. Τσίπρας, επιστρέφοντας από την μάχη των Βρυξελλών, (είναι δεν είναι παρών) θα του δείχνει πως οι κόκκινες γραμμές για τις οποίες κινδύνευσε να χάσει την μάχη με τους δανειστές θα πρασινίσουν, με «μαγικό τρόπο» αρέσει δεν αρέσει στο 4% που τον αντιπολιτεύεται.

Περιφρούρηση όμως της πιθανής επιτυχούς συμφωνίας του δεν εξασφαλίζεται με κόκκινες γραμμές της πλατφόρμας στην ενέργεια, στις υποδομές, στις επενδύσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Για να κάνει το επόμενο βήμα ο κ. Τσίπρας (σε περίπτωση ευνοϊκής συμφωνίας) οφείλει να παραμερίσει τις επαναστατικές ανοησίες διαχωρισμού της οικονομίας σε όσα ελέγχουν οι σύντροφοι και θα είναι κάτι παραπάνω από το 80% της οικονομίας και στα καφενεία και σουβλατζίδικα... που θα επιτρέπει το καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα.

Τα υπουργεία Οικονομίας και Ανασυγκρότησης έχουν (ακόμη στα χέρια τους) είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε μέσω σχεδίων διεθνών συνεργασιών συγκεκριμένες προτάσεις για θεαματικές ιδιωτικές επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας (όπως η διασύνδεση της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα) της τεχνολογίας, της καινοτομίας.

Στα κεφάλαια υπολογίζεται και η αξιοποίηση υφισταμένων προγραμμάτων χρηματοδότησης επενδύσεων (σε βιομηχανία και ενέργεια) από την Ε.Ε.

Ας τα προλάβει ο κ. Τσίπρας πριν τα βάλουν οι  σύντροφοι στα συρτάρια και από εκεί στα υπόγεια για να στηρίξουν δικά τους σχέδια συνεργασίας… με την Βενεζουέλα και άλλες προηγμένες… οικονομίες.

george.kraloglou@capital.gr 

Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Σοβιέτ στην ενέργεια ή μειώσεις στην ολιγαρχία; Αποφασίστε…- Γιώργος Κράλογλου
  Ξεχάστε αυτά που σιγοψιθυρίστηκαν (γενικά) για φτηνότερο ρεύμα από το Σοβιετικό κρατικό μονοπώλιο. Ξεχάστε και ό,τι ακούστηκε για μειώσεις στη βαριά βιομηχανία για να μην κλείσουν. Η ΔΕΗ θέλει άμεσα πάνω από 500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις ώστε να μην περάσει ιδιωτικό κεφάλαιο ούτε από χαραμάδα... Η Hellenic Steel που το έβαλε στα πόδια προχθές, μετά από 51 χρόνια στην Ελλάδα, κατάλαβε πολύ καλά τι μας περιμένει.
 • 14/05  Δημοψηφίσματα και για παιδεία και για οικονομία- Γιώργος Κράλογλου
  Ας τελειώνουν επιτέλους με την κωλοτούμπα τους και ας μην μας πρήζουν άλλο με τα δημοψηφίσματα. Η γνώμη του λαού για το μνημόνιο τους μάρανε. Για την καθεστωτική κομματικοποίηση της παιδείας ο λαός δεν έχει γνώμη. Για την νομενκλατούρα που κάθεται στο σβέρκο μας ο λαός να κοιτάει την δουλειά του. Για τον διωγμό επενδυτών, επενδύσεων και επιχειρήσεων που δεν θέλουν το κράτος συνεταίρο δεν πέφτει λόγος στο λαό.
 • 13/05  Οι καθαρίστριες ξενοδοχείων δεν είναι του λαού- Γιώργος Κράλογλου
  Είναι ορθό να επαναφέρεις τις κρατικές καθαρίστριες που (πολύ κακώς) απολύθηκαν, από το ίδιο το κράτος, αλλά εντελώς απαράδεκτο να τις χρησιμοποιείς σαν μπολσεβίκες που μετά την επανάσταση... το γλέντησαν στα τσαρικά ανάκτορα. Τα θεάματα αυτά είναι ντροπή όταν έχεις 1.500.000 ιδιώτες άνεργους στην πλειοψηφία εργάτες και καθαρίστριες. Πολύ περισσότερο δε όταν στήνεις θεάματα για να αποπροσανατολίζεις τον λαό από τα χαράτσια που φέρνεις με το νέο μνημόνιο.
 • 12/05  Συμφώνησαν να μην τα λένε μνημόνια- Γιώργος Κράλογλου
  Αυτό μας νοιάζει. Αυτό συμφωνήσαμε. Εσείς δεν θα λέτε μνημόνια τα μνημόνια που ευχαρίστως θα υπογράψουμε. Θα τα λέτε προσύμφωνο... και οριστική συμφωνία. Και εμείς ξεχνάμε δημοψηφίσματα και εκλογές. Εμείς θα κάνουμε δημοψήφισμα μόνο αν σας βολεύει για τα κοινοβούλιά σας. Και εσείς θα μας πείτε τι θα ρωτήσουμε. Και αν δεν σας πειράζει πείτε και μια καλή κουβέντα για τον Βαρουφάκη... Ότι σας στρίμωξε και σας φόβισε...
 • 11/05  Δουλειές με φούντες και πολύ μας πάει...- Γιώργος Κράλογλου
  Ο ένας δρόμος “ανάπτυξης“ είναι αυτός που αναζητήσαμε το Σάββατο στο Σύνταγμα και μας πηγαίνει μια χαρά. Δουλειές με φούντες. Γιατί όχι. Ο άλλος δεν είναι για μας. Γι’ αυτό και τον εγκαταλείψαμε στο 2007. Που να σκοτώνεσαι να μπεις στο τρένο ανάπτυξης του 2,5% της Ευρώπης ή στο παγκόσμιο του 3,5%. Δεν μας πάει. Άλλωστε εμείς κόβουμε τα πόδια σε καπιτάλες και σε ξυπνοπούλια επενδυτές...
 • 08/05  Γκαρσόν... τον λογαριασμό- Γιώργος Κράλογλου
  Ο Γεώργιος Δράκος της ιστορικής ΙΖΟΛΑ προέβλεπε ότι με κακές επιλογές ακόμη και στον φυσικό μας χώρο την ΕΟΚ θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης. Ο ιδρυτής της Πειραϊκής - Πατραϊκής Χριστόφορος Κατσάμπας άπλωνε μια πετσέτα για να δείξει το μέλλον μας στην Ευρώπη χωρίς βιομηχανία και ανταγωνιστική οικονομία. Τους είπαμε δοσίλογους μεταπράτες και κάναμε το κράτος σοβιετικό βιομήχανο. Τον λογαριασμό, 180% και κάτι του ΑΕΠ, θα τον πληρώσουμε ως “πελάτες“ ή ως γκαρσόνια;
 • 07/05  Στα κρυφά και με ψέματα- Γιώργος Κράλογλου
  Μέρος της τραγωδίας που περνάμε, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η επιμονή τους στην σκόπιμη ασάφεια και σύγχυση (μοναδική επιδεξιότητα των αριστερών από εποχής Ανδρέα) με φτηνά αριστεριλίκια ότι “χορεύουν“ τους δανειστές... Ότι δεν έχουν δεξιές τσέπες... και καταθέσεις στας Ελβετίας... επειδή δεν φοράνε γραβάτα. Ότι δεν βολεύουν κομματική πελατεία με τροπολογίες και διορισμούς. Ότι όσοι τους εμπιστεύθηκαν θα γλιτώσουν... το “μάρμαρο“ από τους φόρους που έρχονται...
 • 06/05  Κωλοτούμπες στην πλατφόρμα... και ας λένε- Γιώργος Κράλογλου
  Ο κόσμος χάνεται από σήμερα και οι πλατφόρμες βλέπουν υπονόμευση και στην ανάπτυξη. Μας υπονομεύουν τα ξένα κέντρα και ξένοι δάκτυλοι στην ανάπτυξη που την πήγαν… σκόπιμα (λένε) στο 0,5% για το 2015 αντί του 2,5% (που βόλευε το παραμύθιασμα των ιθαγενών). Αυτά και άλλα χθεσινά μαντάτα αναγκάζουν τώρα την σταλινική πλατφόρμα να μπει στην ομάδα της “εθνικής κωλοτούμπας“. Και ας “σκίζονται“ για δημοψηφίσματα ή εκλογές.
 • 04/05  Αυτή είναι η "πέμπτη φάλαγγα"- Γιώργος Κράλογλου
  Πέταξε ένα “…να απομονώσουμε την πέμπτη φάλαγγα των ξένων κατεστηµένων κέντρων, των ολιγαρχών, και των κυρίαρχων µίντια…“ ο κομισάριος Ανασυγκρότησης Λαφαζάνης και λιποθυμάει τώρα από υπερηφάνεια το 4% των συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ. Κάκιστη αντιγραφή του “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο“ του Ανδρέα που κατάπιναν αμάσητο οι Πασόκοι, του 1980, μέχρι να καταλάβουν τι σημαίνει χοντρό αριστερό δούλεμα όταν ο στόχος είναι μόνο η εξουσία.
 • 30/04  Θέλουν ρήξη και διχασμό- Γιώργος Κράλογλου
  Αυτό το 80% του λαού που μένει αμετακίνητο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ δεν το πάει κάτω με τίποτε η αριστερή πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν λυσσάξει να το διχάσουν. Έχουν φαγωθεί να το ανατρέψουν. Οι δραχμολάγνοι σταλινιστές, που χάνουν τον κόσμο αν δεν κυβερνούν διχασμένο λαό, πιέζουν τον Τσίπρα για δημοψήφισμα και αδιαφορούν στις συνέπειες. Αρκεί να κρατιόνται στην εξουσία έστω και μιας απένταρης Ελλάδας.
Επόμενη σελίδα »