Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Με την οικονομία να βελτιώνεται και την Ιρλανδία να μπαίνει ξανά στον χάρτη των παγκόσμιων επενδυτών ομολόγων το φεστιβάλ Galway αρχίζει και πάλι να παίρνει ζωή. Οι επενδυτές ομολόγων δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και οι παίκτες του ιππόδρομου επιστρέφουν.
Ξένες επιχειρήσεις μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία στη βρετανική πρωτεύουσα που πλέον ανταγωνίζεται τους παραδοσιακούς φορολογικούς παραδείσους. O φορολογικός συντελεστής της Μ. Βρετανίας μπορεί πλέον να ανταγωνιστεί το παραδοσιακά φιλικό προς τις επιχειρήσεις φορολογικό καθεστώς της Ελβετίας.
Για πολλές περιοχές της Ευρώπης το 2013 είναι η χρονιά που oι οικονομικές ειδήσεις άρχισαν επιτέλους να είναι πιο θετικές. Για την Ιταλία αντίθετα, το 2013 είναι ένα έτος χαμένων ευκαιριών.
Υπό το φόβο της διάχυσης της κυπριακής κρίσης στην άλλη πλευρά της Μεσογείου, ορισμένοι Ισπανοί αναζητούν ασφάλεια στο πειραματικό ψηφιακό νόμισμα Bitcoin, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα.
Η συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας μπορεί να απέτρεψε την έξοδο της Κύπρου από την Ευρωζώνη, αλλά οι κάτοικοι της μικρής χώρας της Ανατολικής Μεσογείου κάθε άλλο παρά έχουν λόγο να γιορτάζουν, καθώς απειλείται η βασική πηγή εισοδήματος της χώρας.
O κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης, στον οποίο απενεμήθη το Νόμπελ Οικονομικών το 2010, δήλωσε στο Bloomberg Businessweek "σοκαρισμένος" από το ευρωπαϊκό σχέδιο για την επιβολή φόρου επί των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών ούτως ώστε να κλείσει η συμφωνία για πακέτο στήριξης 10 δισ. ευρώ.
Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande παρουσίαζε το Νοέμβριο ένα σχέδιο που προέβλεπε φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και υψηλότερους φόρους επί των πωλήσεων ως ένα τρόπο για να αναζωογονηθεί η οικονομία, ουσιαστικά αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η εφαρμογή μιας ιδέας που είχε η οικονομολόγος Gita Gopinath.
Τα σχέδια του Ισπανού πρωθυπουργού να "δαμάσει" το χρέος των αυτόνομων κοινοτήτων της χώρας είναι ένα καλό βήμα για την πρόληψη δημιουργίας χρέους που όμως δεν αρκεί. Τι θα γινόταν εάν τα σχέδιά του εφαρμόζονταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Η υπόσχεση Hollande για φορολόγηση 75% των εισοδημάτων άνω του €1 εκατ. ήταν "κλειδί" για την εκλογική του νίκη. Έχει ωστόσο προκαλέσει τόσους πονοκεφάλους που ακόμη και μερικοί αριστεριστές λένε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Οι ηγέτες της Ευρώπης αρχίζουν δειλά δειλά να κάνουν τις πρώτες δηλώσεις για οικονομική ανάκαμψη. Ακούγεται ενθαρρυντικό -αλλά η "Ευρώπη Α.Ε." δεν το χάβει. Από τις χαλυβουργίες έως και τις πωλήτριες σαμπουάν, οι επιχειρήσεις προετοιμάζονται για αυτό που προβλέπουν ότι θα είναι χρονιά στασιμότητας.
Καθώς η χρηματοοικονομική κρίση στην Ευρώπη τραβά σε μάκρος, οι φυλές έχουν επιστρέψει διψασμένες για εκδίκηση. Δεν είναι μόνο Ελλάδα εναντίον Γερμανίας. Σήμερα είναι Σικελία εναντίον Λομβαρδίας, Βερολίνο εναντίον Βαυαρίας, Ανδαλουσία εναντίον Καταλονίας.
Όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ο Γάλλος πρόεδρος έγινε κορυφαίος υπερασπιστής των πολιτικών προώθησης της ανάπτυξης και καταπολέμησης της λιτότητας. Οι Γάλλοι ψηφοφόροι, ωστόσο, δεν φαίνεται να έχουν εντυπωσιαστεί, ρίχνοντας σημαντικά τα ποσοστά αποδοχής του.
Επικαλούμενος στοιχεία πρόσφατης έκθεσης της BofA Merrill Lynch, ο συντάκτης του Bloomberg Businessweek συγκεντρώνει τους λόγους που εξηγούν γιατί η Ιταλία έχει κίνητρα να αποχωρήσει εθελοντικά από τη ζώνη του ευρώ.
Όταν ο Monti ανέλαβε πρωθυπουργός, οι περισσότεροι Ιταλοί τον αντιμετώπισαν ως μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα από την επιδεικτική, χρεοκοπημένη ηγεσία Μπερλουσκόνι. Ένα διάλειμμα από την πολιτική ήταν αυτό που ήθελαν. Ή έτσι τουλάχιστον νόμιζαν.
Τι μάθημα μπορούν άλλωστε να πάρουν οι ΗΠΑ από την ελληνική οικονομία; Αν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να δανειστεί με 0,25%, όπως το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, δεν θα υπήρχε λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ελλάδα.
Σε μία περίοδο που η Ευρώπη χρειάζεται επειγόντως φρέσκες ιδέες για την αντιμετώπιση της κρίσης η Γερμανία επαναφέρει την ιδέα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξαγοράς. Ένα σχέδιο που μοιάζει με την ιδέα του ευρωομολόγου αλλά ταυτόχρονα είναι εντελώς διαφορετικό.
Δεν είναι εύκολο να αθετείς πληρωμές όταν εξαρτάσαι σε μεγάλο βαθμό από μια συνεχή ροή πιστώσεων από το εξωτερικό. Η εξάρτηση της Ελλάδας από την υπόλοιπη Ευρώπη είναι εμφανής στην τελευταία έκθεση της TτE για το ισοζύγιο πληρωμών.
Οι τελευταίες εβδομάδες ήταν εντυπωσιακές. Ο συνδυασμός τοξικών παραγώγων της JPMorgan Chase (JPM), η πολιτική σκηνή της Ελλάδας, ο ισπανικός τραπεζικός κόσμος αλλά και η άνευ Dale Hunter Πρωτεύουσα Ουάσιγκτον προσέδωσε στις μέρες αυτές "μοναδικότητα".
Έχει γίνει άραγε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αναπόφευκτη -ή ακόμη και επιθυμητή; Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έδειξαν έτοιμοι να αφήσουν την Ελλάδα να "φύγει" μετά την αντίδραση του ελληνικού λαού κατά των μέτρων λιτότητας.
Η είδηση που κατέφτασε χθες από τη Νυρεμβέργη -ότι ο αριθμός των ανέργων της Γερμανίας αυξήθηκε απρόσμενα τον Απρίλιο- θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μήπως η αδυναμία των άλλων χωρών έφτασε τελικά έξω από την πόρτα της Γερμανίας;
Οι αγορές σήκωσαν αδιάφορα τους ώμους απέναντι στην αναπάντεχη είδηση ότι η βρετανική οικονομία εισήλθε τεχνικά σε ύφεση. Αλλά η Capital Economics προειδοποιεί ότι τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά.