Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Τα νούμερα δεν ταιριάζουν. Το Σεπτέμβριο, η Κίνα πραγματοποίησε εξαγωγές $37,6 δισ. προς το Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ όμως ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές από την ηπειρωτική χώρα ανήλθαν σε μόλις $24,1 δισ.
Oι Κινέζοι αξιωματούχοι αρέσκονται στο να αναφέρουν πως η χώρα τους διαθέτει λιγότερο από το 10% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη, αλλά καλείται να θρέψει το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα υπέθετε κανείς ότι η Κίνα εξασφαλίζει ότι δεν γίνεται καμία σπατάλη στον τομέα της γεωργίας. Θα ήταν λάθος.
Ποιος μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια και να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία τής δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο; Ναι, η Κίνα είναι ισχυρή, αλλά είναι ανθεκτική; Οι επίσημες κρατικές στατιστικές τίθενται υπό κρίση και διασταυρώνονται με εναλλακτικούς δείκτες,για να "μιλήσουν" ο καθένας για το δικό του τομέα ενδιαφέροντος.
Με τα φθηνά εργατικά της χέρια, η Αιθιοπία διεκδικεί να γίνει για την Κίνα ό,τι ήταν μέχρι σήμερα η τελευταία για τον υπόλοιπο κόσμο.
Οι θλιβερές επιδόσεις των κρατικών επιχειρήσεων της Κίνας, οι οποίες χαρακτηρίζονται από "πτωτικές αποδόσεις, αύξηση χρέους και απώλεια στρατηγικού στόχου", ωθεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αμφισβητήσουν την επί μακρόν πρωταθλήτρια εθνική στρατηγική της Κίνα.
Η κινέζικη εργατική τάξη είναι σε αναβρασμό. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση του Εργατικού Δελτίου Κίνας εκατοντάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Τα κοινωνικά δίκτυα και τα φτηνά smartphones δίνουν νέα δυναμική στις διαδηλώσεις.
Την ώρα που οι ηγέτες της Κίνας σχεδιάζουν να εφαρμόσουν σαρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, η χώρα παρουσιάζει διάθεση επιβράδυνσης. Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 7,7% το τελευταίο τρίμηνο του 2013 σε σύγκριση με το 7,8% του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.
Η αδέξια αντίδραση της Κίνας στην τραγωδία που έζησαν οι Φιλιππίνες από τον τυφώνα Χαγιάν αποτέλεσε ανέλπιστη βοήθεια για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στην προσπάθειά του να βρει συμμάχους στο μέτωπο εναντίον του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του στην Ασία. Η κινεζική πλευρά όμως, όπως φαίνεται, βλέπει με πολύ αυστηρό μάτι την Ιαπωνική πρόκληση.
Στις 25 Οκτωβρίου ένας ασθενής ταραγμένος από μία εγχείρηση στη μύτη μαχαίρωσε και σκότωσε έναν γιατρό τραυματίζοντας επίσης δύο άλλους, στην ανατολική επαρχία Zhejiang της Κίνας. Η εφημερίδα China Youth Daily διεξάγει εκτεταμένη έρευνα για να διαπιστώσει γιατί οι επιθέσεις ασθενών κατά ιατρών γνωρίζουν δραματική αύξηση κάθε χρόνο.
Ο στρατός έχει εξαντληθεί. Ο αμερικανικός λαός είναι διχασμένος. Η κυβέρνηση είναι χρεωμένη. Ο Obama θέλει να γίνει Αϊζενχάουερ, ο άνθρωπος που τελείωσε τον πόλεμο στην Κορέα και απέφυγε την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων στο Βιετνάμ. Θέλει να χαλιναγωγήσει την ανεξέλεγκτη αυτοκρατορία της Αμερικής και να ανοικοδομήσει τα εγχώρια θεμέλια της δύναμης των ΗΠΑ.
Έπειτα από τρεις μήνες οργιώδους ανάπτυξης που έκανε πολλούς να μην πιστεύουν στα μάτια τους, οι κινεζικές εξαγωγές του Μαρτίου αυξήθηκαν σε ποσοστό 10%, δηλαδή λιγότερο από το 11,7% που είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι. Υπάρχει όμως κάτι παράδοξο στα στοιχεία.
Νομίζετε ότι είναι δύσκολο να γυρίσετε στη δουλειά μετά την αργία της Πρωτοχρονιάς; Σκεφτείτε για μια στιγμή τους υπαλλήλους γραφείου στην Κίνα, οι οποίοι έχουν μπροστά τους ένα αδιάλειπτο οκταήμερο εργασίας μετά την επιστροφή τους από το ρεπό της Πρωτοχρονιάς.
Με την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, την επιστροφή της Ιαπωνίας στην ύφεση και τις ΗΠΑ αντιμέτωπες με το δημοσιονομικό γκρεμό, η ικανότητα της Κίνας να συνεχίσει να αναπτύσσεται θα δοκιμαστεί τριπλά. Τα νούμερα δικαιολογούν τόσο την αισιοδοξία, όσο και την απαισιοδοξία.
Το 2011, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της Αραβικής Άνοιξης, η Ιορδανία ξεχώρισε ως μια "όαση" σταθερότητας. Φέτος όμως ορισμένοι διαδηλωτές πραγματοποιούν κατά μέτωπο επίθεση στη μοναρχία, έχοντας ήδη κλονίσει την απόλυτη εσωτερική κυριαρχία της.
Μετά τις καθοδικές πιέσεις που δέχτηκε κατά τους τελευταίους έξι μήνες στον απόηχο της πολιτικής θύελλας που προκάλεσε η καθαίρεση του Bo Xilai από το Κομμουνιστικό Κόμμα, το γουαν δείχνει να ανακάμπτει, με ορισμένους οικονομολόγους να υποστηρίζουν πως τα χειρότερα πέρασαν για την δεύτερη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομία.
Η επιβράδυνση των επενδύσεων και η εύθραυστη παγκόσμια οικονομία παρεμποδίζουν τις προσπάθειες.
Οι μετοχές του κινεζικού χρηματιστηρίου δέχτηκαν σημαντικό πλήγμα από την ανακοίνωση των στοιχείων της για τις τιμές καταναλωτή και παραγωγού Ιουνίου. Η προσοχή θα πρέπει να στραφεί στον αντίκτυπο της στεγαστικής αγοράς στον αποπληθωρισμό.
Στην Κίνα, ορισμένες φορές το να έχεις το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης καταλήγει να είναι μειονέκτημα. Παράδειγμα: Apple εναντίον Google. Οι δύο τεχνολογικές εταιρείες είχαν τελείως διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τη δραστηριότητά τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Η είδηση της υποβάθμισης της Ινδίας από την S&P ήρθε σε μια στιγμή που η ινδική οικονομία υφίσταται μία σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξής της, ενώ αναλυτές αναμένουν επιδείνωση των προβλημάτων.
Μπορεί να πληθαίνουν οι φήμες για ολοένα αυξανόμενες τριβές στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, ωστόσο τα τελευταία στοιχεία του Επιχειρηματικού Συμβουλίου δείχνουν πως οι δύο χώρες έχουν στενότερη εμπορική σχέση από ποτέ.
Οι εξαγωγές της Κίνας άγγιξαν σχεδόν τα $2 τρισ. το 2011, ξεπερνώντας το αντίστοιχο μέγεθος των υπόλοιπων χωρών του κόσμου. Για αυτό και το πρόσφατο έλλειμμα στο κινεζικό εμπορικό ισοζύγιο προκαλεί έκπληξη -όχι μόνο εξαιτίας της εμφάνισής του αλλά και λόγω του μεγέθους του.