Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

Τι συμβαίνει όταν κάποιος καταφεύγει στο Πτωχευτικό Δίκαιο

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Η εταιρεία που σας όφειλε χρήματα αποφάσισε να υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 7 του Πτωχευτικού Δικαίου, αλλά η μητρική της εταιρεία (με την οποία επίσης συνεργάζεστε) σας ζητά να συνεχίσετε να λειτουργείτε ως εργολάβος. 

Της Karen E. Klein 

Η μικρομεσαία εταιρεία συμβούλων πληροφορικής που διατηρώ συνεργάζεται με πολύ μεγάλη εταιρεία, που όμως απαιτεί όλοι οι εργολάβοι της να προσλαμβάνονται μέσω θυγατρικών της, ούτως ώστε να μην χρειαστεί ποτέ να εμπλακεί η ίδια σε δικαστικές διαμάχες, ενώ παράλληλα μηδενίζει την έκθεση στον κίνδυνο. Δυστυχώς, η εταιρεία που δρούσε ως ο συνδετικός μας κρίκος κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 7 για την προστασία από την χρεοκοπία. Η μητρική εταιρεία επιθυμεί να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, αλλά ήδη μου οφείλουν πληρωμές δύο μηνών. Οι υπεύθυνοι στη μεγάλη εταιρεία διατείνονται πως είχαν δώσει τα χρήματα μου στη θυγατρική, η οποία όμως δεν μου τα έδωσε ποτέ. Ποια νομικά μέσα μπορώ να χρησιμοποιήσω στην παρούσα φάση και τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω την εταιρεία μου στο μέλλον; J.A., Fairfax.

Δυστυχώς, η υπαγωγή στο άρθρο 7 σημαίνει πως η εταιρεία- ήτοι, η θυγατρική που μίσθωσε τις υπηρεσίες σου για λογαριασμό της μεγάλης εταιρείας- βάζει «λουκέτο». Το άρθρο 7 είναι παντελώς διαφορετικής φύσης από το άρθρο 11 ή 13, όπου στόχος είναι η αναδιοργάνωση υποστηρίζει ο δικηγόρος M. Jonathan Hayes, που είναι εξειδικευμένος νομικός σε ζητήματα χρεοκοπίας. 

Εάν η μεγαλύτερη εταιρεία επιθυμεί να συνεχίσετε τη συνεργασία σας, είναι σαφές πως θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να σου καταβάλλει τα δεδουλευμένα των δύο προηγούμενων μηνών, παρά το γεγονός πως είχε δώσει τα λεφτά σε θυγατρική. Δεν θα πρέπει να κάνεις άλλη δουλειά για τον όμιλο, έως ότου αποπληρωθεί το υφιστάμενο χρέος που σου έχουν και υπογράψεις απευθείας σύμβαση με την εταιρεία, όχι μέσω θυγατρικής, τονίζει ο Donald King, δικηγόρος με εκτενή εμπειρία σε ζητήματα Πτωχευτικού Δικαίου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ζητήσεις διοικητική προτεραιότητα στην υπόθεση χρεοκοπίας της θυγατρικής, γεγονός που σημαίνει πως το αίτημα σου έχει υψηλή προτεραιότητας όταν έρθει η ώρα της πληρωμής των υποχρεώσεων της. 

Για μελλοντική προστασία
 
Εάν τελικά δεν βρεις άκρη με τη μεγάλη εταιρεία, μπορείς να καταθέσεις αίτηση γνωστή και ως "proof of claim", όπου περιγράφεται αναλυτικά το τι σου χρωστάει η εταιρεία που χρεοκόπησε και γιατί. Εάν έχουν απομείνει καθόλου χρήματα μετά τη διαδικασία πτώχευσης, το δικαστήριο ορίζει νόμιμο εκπρόσωπο που αναλαμβάνει να ξεχρεώσει τους όποιους πιστωτές. "Φυσικά αν οι συνολικές οφειλές είναι 1 εκατ. δολάρια, και μόλις 100.000 δολάρια για να διατεθούν, τότε όλοι θα λάβουν το 10%» προσθέτει ο Hayes. 

Παράλληλα, χρήσιμο θα ήταν το να απευθυνθείς σε δικηγόρο (BusinessWeek.com, 23/8/06) σχετικά με το αν η σύμβαση που είχες με τη θυγατρική είναι έγκυρη. Υπάρχει ενδεχόμενο να μηνύσεις τη θυγατρική, παρά την χρεοκοπία, και στην τελική δεν θα μάθεις αν υπάρχουν λεφτά διαθέσιμα στον κορβανά της εταιρείας παρά μόνο αν δοκιμάσεις.

Σε γενικές γραμμές, οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να αφήνουν να μεσολαβούν 60 ημέρες δίχως να έχουν πληρωθεί, εξηγεί ο Hayes. "Πάρε απόδειξη ή εγγύηση από τρίτο μέλος για τους πελάτες σου. Το αν έχεις πελάτη που χρεοκοπεί είναι ένα ρίσκο που όλοι αναλαμβάνουν στον κόσμο των επιχειρήσεων, ωστόσο αν πληρώνεσαι νωρίς δεν θα έχεις τόσο μεγάλο κίνδυνο». 

Η Karen E. Klein είναι δημοσιογράφος που καλύπτει επιχειρηματικά ζητήματα σε αρκετές εκδόσεις. Η ίδια γράφει και τη στήλη «Smart Answers» δύο φορές την εβδομάδα.
 
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ