Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

Τι συμβαίνει με τις επενδύσεις των βρετανικών επιχειρήσεων; Μην ρωτήσετε την BoE

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Της Jennifer Ryan

Όταν η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) αλλάζει τις προβλέψεις της, οι οικονομολόγοι συνήθως ακούνε μια εξήγηση. Για αυτό όταν ο Διοικητής, Mark Carney, υποβάθμισε αυτή την εβδομάδα το outlook για τις επενδύσεις των επιχειρήσεων, περίμεναν να μάθουν την αιτία.

Οι επενδύσεις θα αυξηθούν μόλις κατά 2,25% το τρέχον έτος και όχι κατά 6,25% που είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο ή κατά 10% που αναμενόταν το Νοέμβριο. Ή κατά 11,25% που έλεγαν τον Αύγουστο. Οι οικονομολόγοι ένιωσαν απογοητευμένοι.

«Είμαι μπερδεμένος ως προς το πού οφείλεται η αλλαγή», λέει ο Ross Walker, οικονομολόγος της Royal Bank of Scotland Group στο Λονδίνο. «Όταν έχεις μια τόσο μεγάλη αλλαγή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, θέλεις μια εξήγηση».

Ιδού τι ανέφερε η Έκθεση για τον Πληθωρισμό, λαμβάνοντας ως αφετηρία την απότομη επιβράδυνση των επενδύσεων σε 0,3% ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο και 0,9% συρρίκνωση κατά το τέταρτο τρίμηνο:

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι ευμετάβλητα και υπόκεινται σε αναθεώρηση. Οι δείκτες των ερευνών έχουν παραμείνει αρκετά ισχυροί». Και συνέχιζε λέγοντας ότι «η αδυναμία θεωρείται προσωρινή και ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των επενδύσεων κινείται πάνω από τους παρελθοντικούς μέσους όρους, αντικατοπτρίζοντας το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης και την υψηλότερη ζήτηση. Στο πλαίσιο αυτό, οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις των εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου».

Και τέλος: «Σε γενικές γραμμές, η αύξηση των επενδύσεων των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι υγιής το 2015, αλλά ασθενέστερη από αυτή που είχε προβλεφθεί στην έκθεση του Φεβρουαρίου».

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 18% από την παρουσίαση του προηγούμενου γύρου πρόβλεψεων στις 12 Φεβρουαρίου και βρίσκονται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από το Δεκέμβριο.

«Δεν είμαι σίγουρος τι υπολογίζουν λάθος», σχολιάζει η Liz Martins, οικονομολόγος της τράπεζας HSBC στο Λονδίνο. «Υποθέτω ότι αυτό που διαφέρει είναι ο πολιτικός κίνδυνος. Εξαλείφθηκε η αβεβαιότητα για το ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά έχουμε αβεβαιότητα σχετικά με το δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ. Ίσως αυτό είναι που επηρεάζει», σε συνδυασμό με την επίδραση που έχει στους υπολογισμούς η αδυναμία κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Χθες ο Carney δήλωσε ότι η προοπτική ενός δημοψηφίσματος έως το 2017 για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ένα βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας του Πρωθυπουργού David Cameron- δεν έχει επηρεάσει μέχρι στιγμής τις επενδυτικές προθέσεις.

«Αυτό που μας λένε και το βλέπουμε και στα στατιστικά στοιχεία, είναι πως η δράση των επιχειρήσεων δεν έχει επηρεαστεί από αυτή την αβεβαιότητας», δήλωσε ο Carney στο BBC Radio. «Ή για να το θέσω αλλιώς, εξακολουθούν να επενδύουν, εξακολουθούν να προσλαμβάνουν».

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ