Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

Καλύτερα η Ουκρανία να μην περιμένει "κούρεμα"

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του

Με την Ελλάδα να χάνει τη μία προθεσμία μετά την άλλη για την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές της, είναι εύκολο να ξεχάσει κανείς ότι πλησιάζει η ημέρα του απολογισμού και για την Ουκρανία. Η κυβέρνηση υποτίθεται ότι θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους με τους ιδιώτες ομολογιούχους της έως τον Ιούνιο, αλλά δεν βρίσκεται πιο κοντά στο στόχο από όταν ξεκίνησαν οι συνομιλίες στα μέσα Μαρτίου.

Όπως και στην περίπτωση της Ελλάδας, οι δύο πλευρές φαίνεται να μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Τόσο η ad hoc επιτροπή των πιστωτών, όσο και το ουκρανικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσαν προχθές σκληρές ανακοινώσεις, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για διάφορα πράγματα που μεταφράζονται σε απροθυμία για συμβιβασμό.

Η επιτροπή ανέφερε σε e-mail πως δεν είχε δει «ουσιαστική ανταπόκριση» στην πρώτη πρόταση που έκανε πριν από ένα μήνα και πως έχει υποβάλει μια νέα που «ισορροπεί τα συμφέροντα της Ουκρανίας για μείωση του χρέους με έναν από τους στόχους των επενδυτών που είναι να αποφύγουν ένα κούρεμα»

Το υπουργείο Οικονομικών της Ουκρανίας από την πλευρά του, κατηγόρησε τους πιστωτές πως προσπαθούν να διαπραγματευτούν μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Ανέφερε επίσης ότι οι «ομολογιούχοι εστιάζουν «αποκλειστικά στο θέμα της ρευστότητας» αντί για «το στόχο βιωσιμότητας του χρέους».

Αυτό είναι ένα προβλέψιμο αδιέξοδο και φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί. Το πρόβλημα είναι πως για την αμερικανική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Franklin Templeton, η οποία κατέχει περίπου 8 δισ. δολάρια ουκρανικού χρέους, δηλαδή το 80% του συνολικού ποσού που εκπροσωπεί η Επιτροπή, μια συμφωνία για κούρεμα θα επέφερε σοβαρό πλήγμα στη φήμη της.

Ο γκουρού των ομολόγων της Templeton, Michael Hasenstab, έκανε τη μεγάλη επένδυση στο ουκρανικό χρέος στα περίπου 80 σεντς στο δολάριο, όταν ακόμη ο Πρόεδρος Viktor Yanukovych βρισκόταν στην εξουσία. Ο Hasenstab δεν ήταν ο μόνος που δεν προέβλεψε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τον πόλεμο που ακολούθησε, αλλά ακόμη και 13 μήνες πριν, πήγε στο Κίεβο για να γυρίσει ένα ενθουσιώδες βίντεο σχετικά με τις προοπτικές της Ουκρανίας. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο ανίδεοι μπορεί να είναι ορισμένοι κορυφαίοι επενδυτές ως προς τα εξωτικά στοιχήματα που βάζουν.

Στο βίντεο, ο Hasenstab επαινεί την μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση -η οποία είχε μόλις παραδώσει αμαχητί την Κριμαία και βρισκόταν αντιμέτωπη με εξεγέρσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας- «για την εξαιρετική της δουλειά στο χειρισμό, όχι μόνο των βραχυπρόθεσμων ζητημάτων, αλλά το χτίσιμο της βάσης για την άνθιση της Ουκρανίας στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια». Αναφέρει επίσης το εξής:

Αυτό που μας προσέλκυσε ήταν η παγκόσμια συναίνεση ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει. Τώρα, το γεγονός ότι δεν αρέσει στην αγορά, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι αρέσει σε εμάς αλλά αναζητούμε καταστάσεις που δεν τυγχάνουν εύνοιας. Όταν πηγαίνουμε σε μια χώρα, όταν πατάμε στο έδαφός της, όπως τώρα εδώ στο Κίεβο, είναι μια πολύ διαφορετική ιστορία που ίσως απεικονίζεται στα Δυτικά μέσα ενημέρωσης ή στη συμβατική σοφία στην αγορά. Το να πατάς στο έδαφος, να κατανοείς την κατάσταση, να βλέπεις τη μακροπρόθεσμη προοπτική -γι ΄αυτό έχουμε επενδύσει στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή ταίριαζε ωραία με τα πλάνα των καλοδιατηρημένων κτιρίων του Κιέβου και των όμορφων γυναικών με ψηλά τακούνια, που περπατούσαν στο δρόμο σαν να συμμετείχαν σε επίδειξη μόδας. Ήταν όμως και τελείως λάθος. Η Ουκρανία έχει βυθιστεί σε μία αμείλικτη ύφεση που δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι υποχώρησης. Εκτός αυτού, η κυβέρνηση που διαδέχτηκε αυτή που άρεσε στον Hasenstab ένα χρόνο πριν, δεν προχωρά ευγενικά σε αποπληρωμή του χρέους της. Η διεθνής στήριξη που έλαβε -ένα τριετές πακέτο διάσωσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- ήρθε με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί κάποια μορφή ανακούφισης από τους ιδιώτες πιστωτές της Ουκρανίας.

Οι όροι διάσωσης απαιτούν εξοικονόμηση ιδιωτικού χρέους ύψους 15 δισ. δολαρίων σε διάστημα τεσσάρων ετών έως το 2018. Καλούν επίσης την κυβέρνηση να φέρει το λόγο δημοσίου χρέους προς ΑΕΠ κάτω από 71% μέχρι το 2020 και να κρατήσει τις μικτές δανειακές της ανάγκες στο 10% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο μέχρι το 2025.

Υπάρχει μια ευκαιρία να σωθεί η φήμη του Hasenstab: μπορεί να ισχυριστεί πως οι όροι δεν απαιτούν απευθείας ένα κούρεμα. Σίγουρα, ο ίδιος και άλλοι ομολογιούχοι μπορούν να πάρουν μια παράταση στην ωρίμανση του χρέους. Τον περασμένο μήνα, κάτοχοι ομολόγων της κρατικής τράπεζας Ukreximbank συμφώνησαν στην αναβολή της αποπληρωμής των ομολόγων κατά επτά χρόνια, αν και σε αντάλλαγμα για μια αύξηση του κουπονιού κατά 1,25%. Μια παρόμοια συμφωνία και για άλλα ομόλογα θα μπορούσε να επιτρέψει την Ουκρανία να κάνει τις απαραίτητες εξοικονομήσεις στα επόμενα λίγα χρόνια, παγώνοντας ουσιαστικά τις πληρωμές έως ότου μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Εν τω μεταξύ, η ανάπτυξη θα μπορούσε να επανέλθει αλλάζοντας το λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Ίσως απαιτηθεί ένα μικρότερο «κούρεμα» έως το 2020.

Κατά την άποψη του Hasenstab, η Ουκρανία δεν θα πρέπει να πιέζει για «κούρεμα» τώρα. Η συμφωνία της Ukreximbank αύξησε την τιμή των ομολόγων της τράπεζας πάνω από τα 70 σεντς στο δολάριο. Εάν η Ουκρανία συμφωνήσει να αποσύρει τα αιτήματά της για haircut, τουλάχιστον για τώρα, μπορεί να συμβεί το ίδιο με τα κρατικά ομόλογα (το πενταετές ομόλογο διαπραγματεύεται τώρα στα 48 σεντς στο δολάριο). Ο Hasenstab μπορεί στη συνέχεια να καταφέρει να ανακτήσει μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης της Templeton χωρίς να περιμένει τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για κούρεμα, όποτε και να έρθει.

Η Ουκρανία μπορεί να μείνει αμετακίνητη στη θέση της, πράγμα που σχεδόν σίγουρα σίγουρα ότι θα αναγκαστεί να πει στην αποστολή του ΔΝΤ στο Κίεβο ότι δεν μπορεί να έχει μια συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο. Το ΔΝΤ, στη συνέχεια, μπορεί να αποφασίσει για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 5 δισ. δολαρίων τον Ιούνιο, ή να την προσπεράσει, αποφασίζοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να δείξει την ικανότητά της πρώτα -δηλαδή μόνο με την επιτυχή διαπραγμάτευση ενός διακανονισμού με τους πιστωτές.

Εναλλακτικά, η Ουκρανία θα μπορούσε να βοηθήσει τον Hasenstab να απεγκλωβιστεί από το χάος στο οποίο έμπλεξε την Templeton. Στη συνέχεια, το ΔΝΤ θα απελευθέρωνε ευχαρίστως τα 5 δισ. δολάρια και η ζωή θα συνεχιζόταν. Μέχρι το 2020, κανείς δεν νοιαζόταν τόσο πολύ για τις υπερβολικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για το επίπεδο του χρέους, ενώ η Ουκρανία μπορεί να είναι μια τελείως διαφορετική χώρα -πολύ καλύτερα ή πολύ χειρότερα από ό, τι σήμερα. Είναι μάλλον λάθος να ανταμειφθεί ο Hasenstab για την ύβρη του, αλλά ίσως αυτή να είναι και η καλύτερη επιλογή για της επικεφαλής της ουκρανικής διαπραγμάτευσης, την υπουργό Οικονομικών Natalie Jaresko. Χρειάζεται περισσότερο χώρο για ανάσα από ό, τι ένα κούρεμα.

Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι η ουκρανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει, διότι η διεθνής υποστήριξη που απολάμβανε κατά το παρελθόν έτος της έχει δώσει μια ισχυρή αίσθηση κυριαρχίας. Και αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει σε αρκετές χαμένες προθεσμίες.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ