Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

Το δύσκολο πρόβλημα με το νόμισμα της Κίνας

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου


Η Κίνα έχει πέσει σε μία νομισματική παγίδα. Οι εξαγωγές υποχωρούν και η ανταγωνιστικότητα φθίνει μετά την άνοδο του νομίσματός της κατά περισσότερο από 10% σε πραγματικούς εμπορικά σταθμισμένους όρους κατά το παρελθόν έτος.

Αλλά σε αντίθεση με τις ανταγωνίστριές της στην Ασία και την Ευρώπη, η Κίνα αρνείται να πάρει μέρος στο νομισματικό πόλεμο.

Και να γιατί:

Το πρώτο πρόβλημα είναι η ροή κεφαλαίων. Πολλά κεφάλαια εγκαταλείπουν την Κίνα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να κυριεύονται από αμφιβολίες για τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και αναζητούν καλύτερες αποδόσεις αλλού. Ο Louis Kuijs, υπεύθυνος για την Κίνα της Royal Bank of Scotland, εκτιμά ότι οι οικονομικές εκροές της χώρας έφτασαν τα 300 δισ. δολάρια σε οικονομικές εκροές κατά τους έξι μήνες μέχρι το Μάρτιο. Το αδύναμο γουάν θα δώσει περισσότερους λόγους για έξοδο από τη χώρα.

Στη συνέχεια, υπάρχει το ζήτημα της Κίνας που θέλει το νόμισμά της να αποκτήσει το ρόλο του αποθεματικού νομίσματος. Ασκεί πιέσεις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμπεριλάβει το γουάν στις λεγόμενο καλάθι των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (Special Drawing Rights-SDR). Για να πείσει το ΔΝΤ να στηρίξει το αίτημά της, η Κίνα δεν μπορεί να αφήσει το νόμισμα της να αποδυναμωθεί. Τουλάχιστον όχι πολύ.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι οι εξαγωγείς πρέπει να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο.

Οι οικονομολόγοι στοιχηματίζουν ότι οι αρχές θα εξετάσουν άλλα μέτρα που βοηθούν την ανάπτυξη, μειώνοντας, για παράδειγμα, τα επιτόκια -το τρίτο τέτοιο βήμα μέσα σε έξι μήνες ανακοινώθηκε την Κυριακή- ή διοχετεύοντας περισσότερη ρευστότητα στην οικονομία μέσω στοχευμένου δανεισμού. Αλλά και η κυβέρνηση αναμένεται επίσης να ενισχύσει τις δαπάνες φτιάχνοντας περισσότερες υποδομές.

Η δράση εξισορρόπησης θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης, χωρίς να διογκώνει τον ήδη τεράστιο σωρό του χρέους. Ένα εγχείρημα που καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο από το πρόβλημα του νομίσματος.
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ