Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

Επενδύστε στο Ιράν

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΥΡΙΑΝΙΔΗ - ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Μπορεί να απέχουμε μήνες από την τελική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και την άρση των κυρώσεων, ωστόσο οι ξένοι επενδυτές δεν μπορούν να περιμένουν. Οι βρετανικές διαχειρίστριες κεφαλαίων Charlemagne Capital και First Frontier Capital «βλέπουν» χρηματιστηριακό ράλι μετά την οριστική συμφωνία και συγκεντρώνουν κεφάλαια που δίνουν στους επενδυτές την ευκαιρία να αγοράσουν εγκαίρως μετοχές ιρανικών επιχειρήσεων. 

Παρότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν, οι διαχειριστές κεφαλαίων προτιμούν να ρισκάρουν μια πρόωρη είσοδο, παρά να χάσουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από ένα ράλι στη μετοχική αγορά των 110 δισ. δολαρίων της Τεχεράνης. «Η ανακούφιση από τις κυρώσεις θα μπορούσε να τριπλασιάσει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης του Ιράν, αίροντας τα εμπόδια στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και τερματίζοντας την απομόνωση των τραπεζών από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», λέει ο Dominic Bokor-Ingram, σύμβουλος χαρτοφυλακίου της Charlemagne. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το χαρτοφυλάκιό μας έχει έκθεση σε εταιρείες που θα επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη», εξηγεί. 

Η Charlemagne εκτιμά ότι η οικονομία του Ιράν θα μπορούσε να καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης 6%-8% ετησίως χωρίς το βάρος των κυρώσεων, σε σύγκριση με εκτιμώμενη ανάπτυξη 1-3% το 2014. Ο Mark Mobius, πρόεδρος της Templeton Emerging Markets Group και πρωταθλητής των επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, δεν αποκλείει η ακμάζουσα αγορά μετοχών της Τεχεράνης να κρύβει πολλές ευκαιρίες για τους ξένους επενδυτές.

Οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν περιορίσει τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και έχουν απομονώσει τις τράπεζές του. Οι κυρώσεις του ΟΗΕ έχουν απαγορεύσει το εμπόριο πυρηνικής τεχνολογίας και στρατιωτικού εξοπλισμού. 

Με σεβασμό στις κυρώσεις 

Η Charlemagne και η First Frontier συνεργάζονται με τις τοπικές επενδυτικές εταιρείες για να διευκολύνουν την πρόσβαση στην αγορά. Η First Frontier συνεργάζεται με τον όμιλο Agah της Τεχεράνης για να ιδρύσει ένα fund με 23 μετοχές και περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 10 εκατ. δολαρίων. Το fund, που θα στοχεύει σε επαγγελματίες επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, δεν θα είναι προσβάσιμο από Αμερικανούς επενδυτές, καθώς «υπόκεινται σε σοβαρούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές με τη χώρα», λέει ο Alexei Yazikov, επικεφαλής ερευνών της First Frontier. Το fund θα επενδύσει σε εταιρείες, όπως η Khodro Industrial Group, η ηγέτιδα κατασκευάστρια οχημάτων στη χώρα, η τράπεζα Mellat και η National Iranian Copper Industries. «Δουλεύουμε αρκετά σκληρά εδώ και καιρό ώστε να βρούμε τρόπο να συμμορφωθούμε με τις κυρώσεις», λέει ο Nicholas Banszky, πρόεδρος της First Frontier. «Χρειάστηκε να αποκλείσουμε μετοχές που επηρεάζονται από τις κυρώσεις». 

Η Charlemagne ποντάρει σε τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και τσιμεντοβιομηχανίες. Με υπό διαχείριση πάγια 2,3 δισ. δολαρίων σε αναδυόμενες αγορές, η εταιρεία συνεργάζεται με την ιρανική Turquoise Partners για τη διαχείριση ενός fund 70 εκατ. δολαρίων στη χώρα. «Ό,τι και αν κάνουμε, είτε πριν από την άρση των κυρώσεων είτε μετά, θα συμμορφώνεται με τις κυρώσεις», λέει ο Bokor-Ingram. «Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι τη στιγμή που θα αρθούν οι κυρώσεις και όχι να αρχίσουμε τότε την επεξεργασία». 

Πάντως, υπάρχουν ήδη ενδείξεις για επικείμενο ράλι στο 47χρονο χρηματιστήριο της Τεχεράνης που «φιλοξενεί» συνολικά 315 μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2% τις πρώτες 20 ημέρες του Απριλίου. Η ανάκαμψη αυτή ακολουθεί μια βουτιά 17% στο διάστημα των 12 μηνών μέχρι τον Μάρτιο, καθώς οι διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα αναβάλλονταν συνεχώς, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην ικανότητα του προέδρου Hassan Rouhani να βάλει τέλος σε μια εξαντλητική δεκαετία κυρώσεων. Ακόμη και στη σκιά των κυρώσεων, ο δείκτης ενισχύθηκε 300% σε όρους δολαρίου την πενταετία έως το 2013. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο της Τεχεράνης είναι σχετικά χαμηλές, παρά την πρόσφατη άνοδο των τιμών. Ο βασικός δείκτης διαπραγματεύεται περίπου 5,5 φορές τα κέρδη των εταιρειών, σύμφωνα με στοιχεία της Agah. Συγκριτικά, ο δείκτης MSCI Frontier Markets, που περιλαμβάνει χώρες όπως Βιετνάμ, το Κουβέιτ και το Εκουαδόρ, διαπραγματεύεται 11,2 φορές τα κέρδη.

Σήματα κινδύνου 

Η τελική συμφωνία μεταξύ του Ιράν και των έξι μεγάλων δυνάμεων κάθε άλλο παρά σίγουρη είναι. Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι διαπληκτίζονται για το πλαίσιο των επόμενων συζητήσεων, ενώ ο υπέρτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου που έχει οριστεί στην προκαταρκτική συμφωνία. Βουλευτές των ΗΠΑ επιμένουν από την πλευρά τους ότι το Κογκρέσο πρέπει να επανεξετάσει οποιοδήποτε τελικό σχέδιο. 

Ενώ κάποιοι διαχειριστές κεφαλαίων στο Λονδίνο έχουν προγραμματίσει διερευνητικά ταξίδια στο Ιράν, πολλοί δηλώνουν επιφυλακτικοί. Τυχόν ενθουσιασμός για τη χώρα θα ήταν «πρόωρος», έγραψε ο Hans-Henrik Skov, διαχειριστής κεφαλαίων που επενδύει σε frontier αγορές για λογαριασμό της Coeli Asset Management. Με τόσα πολλά διαφορετικά συμφέροντα που εμπλέκονται, έγραψε, «ειλικρινά δεν πιστεύω πως οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει». 

Ο Rami Sidani, επικεφαλής για τις frontier αγορές της Schroder Investment Management, λέει ότι δεν βιάζεται. «Παρακολουθούμε στενά», έγραψε σε ένα e-mail. «Είναι σίγουρα μια αγορά που θα μπορούσε να αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον για εμάς. Ωστόσο, χρειαζόμαστε πλήρη ορατότητα στο θέμα των κυρώσεων προτού προχωρήσουμε». 

*Aναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 2ας Μαΐου 2015

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ