Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

Οι αναλυτές αναλογίζονται το μεγάλο selloff στα ομόλογα

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

U.S. Stocks Decline on Concern About European Debt, Currency

Ένας trader στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Της Julie Verhage

Οι τελευταίες εβδομάδες αποδείχθηκαν αρκετά ενδιαφέρουσες για τις ανά τον κόσμο αγορές ομολόγων.

Σημαντικές αγορές κρατικού χρέους, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Γερμανίας, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου γνώρισαν ένα δραματικό sell-off, που εκτόξευσε τις αποδόσεις των ο.μολόγων τους. Οι έντονες διακυμάνσεις έχουν βάλει πολλούς αναλυτές σε σκέψη για τα αίτια, με τη συλλογιστική τώρα να επικεντρώνεται στην πιθανή επιστροφή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ -καθώς αυτή θα διάβρωνε την αγοραστική δύναμη των σταθερών εσόδων από ομόλογα. Ακόμη κι έτσι, η ταχύτητα με την οποία έγινε η μαζική αποχώρηση από τα ομόλογα εξέπληξε πολλούς αναλυτές, οικονομολόγους και μεγάλους επενδυτές δεδομένου ότι πριν από λίγες εβδομάδες ο κόσμος πλήρωνε αδρά για να συσσωρεύσει δημόσιο χρέος με εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις.

Τα γερμανικά ομόλογα γνώρισαν οκτώ διαδοχικές ημέρες απωλειών με την απόδοση του 10ετούς Bund να φθάνει το 0,78% την Πέμπτη, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο. Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν οι αποδόσεις κυμαίνονταν γύρω από το μηδέν.

Ο Jim McCormick της Barclays επισημαίνει ότι κινήσεις αυτού του μεγέθους -σε ένα πάγιο που φημίζεται για τη σταθερότητα και την ασφάλειά του- είναι εξαιρετικά σπάνιες. Είναι επίσης πολύ επώδυνες για τους επενδυτές οι οποίοι έχουν χτίσει τα χαρτοφυλάκιά τους γύρω από μια σειρά παραδοχών, όπως ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά και η μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων περιορισμένη.

Την τελευταία 15ρτία, τέτοια αύξηση των αποδόσεων έχει καταγραφεί μόνο δύο φορές -στα μέσα του 1999 και ξανά στα τέλη του 2011, καθώς η ΕΚΤ άρχισε να αντιμετωπίζει θέματα τραπεζικής χρηματοδότησης εν μέσω κρίσης στην ευρωζώνη. Δεδομένου ότι λίγο λιγότερο από το 5% των συμμετεχόντων στην τελευταία μας έρευνα τοποθετούσε τις αποδόσεις του bund πάνω από τις 50 μονάδες βάσης έως το τέλος Ιουνίου (είμαστε στις 54 μονάδες βάσης σήμερα, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέμενε αρνητικές αποδόσεις), είναι πιθανό αυτό ράλι του bund να έφερε μεγάλη αναμπουμπούλα στους επενδυτές σταθερού εισοδήματος.

Ακολουθεί ένα γράφημα της πρόσφατης δραματικής μεταβολής στην απόδοση του γερμανικού 10ετούς: 

Η απόδοση του βρετανικού 10ετούς gilt βρίσκεται επίσης σε επίπεδα που έχει να δει από πέρυσι, καθώς αντιδρά στις κινήσεις της παγκόσμιας αγοράς αλλά και στις εθνικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.


Ο Mark Holman, CEO της TwentyFour Asset Management που ειδικεύεται σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος επεσήμανε την πολυπλοκότητα των πρόσφατων κινήσεων της αγοράς.

Εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο φλερτάρουμε με απόδοση σχεδόν 2% στο δεκαετές, ένα επίπεδο που έχουμε να δούμε από τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτές οι κινήσεις έγιναν παρά τα αδύναμα στοιχεία (ιδίως από τις ΗΠΑ) και, παρά την αναταραχή στην Ελλάδα, παράγοντες που τείνουν να ενισχύουν την ελκυστικότητα των παγίων ποιότητας ως ασφαλούς καταφυγίου… Η αγορά γνώριζε ότι αυτές οι εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις ήταν μόνο προσωρινές, τόσο εδώ, όσο και στις ΗΠΑ και για κάποιο καιρό ήταν λογικές. Ωστόσο, η λογική πίσω από αυτές τις εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις έχει φύγει για την ώρα και η αγορά αναπροσαρμόζεται. Το πού κατευθύνονται από δω και πέρα, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα ξεφεύγουν κάθε φορά που κεντρικές τράπεζες έχουν συγκεκριμένες εντολές για τον πληθωρισμό, αλλά η βραχυπρόθεσμη τάση υπαγορεύει άνοδο και δεν θέλουμε να σταθούμε εμπόδιο σε αυτό. Άλλοι τομείς σταθερού εισοδήματος, όπως τα πιστωτικά spreads, θα γίνουν πιο αποδοτικά.

Παρατίθεται ένα γράφημα με τις αποδόσεις του βρετανικού 10ετούς.

Και εδώ το αντίστοιχο γράφημα για την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς: 

Όπως σημειώνει ο Steven Major της HSBC -σημειώνει - η ξαφνική αντιστροφή της τάσης- είναι τίποτα λιγότερο από ένα κλασικό pain trade:

To pain trade σημαίνει μια πιο απότομη καμπύλη, οπότε δεδομένου του τι συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός ο πόνος θα μπορούσε να είναι βασανιστικός. Η άποψή μας ήταν ότι οι κίνδυνοι μιας πιο απότομης καμπύλης είχαν υποτιμηθεί από τις εκτιμήσεις της αγοράς, και πιστεύουμε ότι οι μεγάλες επιτοκιακές καμπύλες έχουν περισσότερη πιθανότητα να είναι πιο απότομες σε τίτλους ωρίμανσης μεταξύ 2 και 10 ετών.

Ένα μήνα πριν, η συγκλίνουσα άποψη ήταν πως οι καμπύλες μπορούσαν μόνο να εξομαλυνθούν, καθοδηγούμενες από «περισσότερους αγοραστές παρά πωλητές» στην Ευρωζώνη αλλά και από το ισχυρό δολάριο που περιορίζει τις πληθωριστικές προσδοκίες στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ