Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
BusinessWeek
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ MANAGING ΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ ΜμΕ

Η ισπανική άνθιση συναντά τη γαλλική στασιμότητα στις μεταρρυθμίσεις

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Αlessandro Specιale

To μάντρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι το «φανάρι» στο δρόμο για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη αντανακλάται στην ισπανική και τη γαλλική οικονομία.

Ενώ στην Ισπανία η παραγωγή στους τομείς μεταποίησης και υπηρεσιών αυξήθηκε τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006, η οικονομία της Γαλλίας πλησίασε τη στασιμότητα, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Markit Economics. Ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 53,9 μονάδες από 54 μονάδες το Μάρτιο, σε σύγκριση με την εκτίμηση της 23ης Απριλίου για 53,5 μονάδες. Ενδείξεις άνω των 50 μονάδων καταδεικνύουν επέκταση της δραστηριότητας στον τομέα.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi έχει επανειλημμένα καλέσει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να πλαισιώσουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων με φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που θα μετατρέψουν τη σημερινή «κυκλική» ανάκαμψη σε «βιώσιμη». Παρότι συγκροτούν κοινό μέτωπο απέναντι στο κατσάδιασμα της Ελλάδας για την αδιαλλαξία της, οι ηγέτες των κρατών-μελών έχουν σημειώσει μέχρι στιγμής πρόοδο διαφορετικών ταχυτήτων στο "σπίτι" τους.

«Οι χώρες που έχουν κάνει τις μεγαλύτερες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες απολαμβάνουν την υψηλότερη οικονομική ανάπτυξη -η Ισπανία και η Ιρλανδία ειδικότερα ευημερούν ξανά» λέει ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της Markit. Η Γαλλία «πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και να τονώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των επιχειρήσεων και καταναλωτών εάν δεν θέλει να μείνει πίσω στην ανάκαμψη της ζώνης του ευρώ», προσθέτει.

Η εμπιστοσύνη του Ifo

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην περιοχή αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 κατά το δεύτερο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ερευνητικό ινστιτούτο Ifo του Μονάχου. Βελτίωση κατέγραψαν παράλληλα οι δείκτες τρεχουσών συνθηκών και προσδοκιών.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναβάθμισε τις προβλέψεις της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης της Ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψιν την εξασθένηση του ευρώ και τα πρωτοφανή νομισματικά μέτρα στήριξης. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,5% το τρέχον έτος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου για άνοδο 1,3%.

Παρότι οι προοπτικές για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία βελτιώθηκαν, η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, δεν θα αναπτυχθεί το 2016 με το ίδιο ταχύ ρυθμό που είχε προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες. Η Επιτροπή υποβάθμισε επίσης τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. 

Στο μεταξύ, η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα «έτρεξε» με ρυθμό 0,4% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Bloomberg πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τους δείκτες PMI στις 13 Μαΐου. Τα στοιχεία για τους PMI υποδηλώνουν ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με αυτόν κατά την έναρξη του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τον Williamson.

Οικονομική Υγεία

Στην έκθεση της Markit, η Ισπανία εμφανίζεται ως μία από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή, με τις επιχειρηματικές συνθήκες να βελτιώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν 15 ετών, ενώ και η Γερμανία κατέγραψε επίσης «ισχυρή αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας». Ο ρυθμός της ανάπτυξης στην Ιταλία επιταχύνθηκε σε υψηλό 10 ετών, αλλά στη Γαλλία, η ανάπτυξη της δραστηριότητας στον τομέα υπηρεσιών επιβραδύνθηκε και η ύφεση στις κατασκευές επιδεινώθηκε.

Από τότε που επλήγη από την κρίση, η Ισπανία απελευθέρωσε την αγορά εργασίας της και χειρίστηκε την κληρονομιά των επισφαλειών στο τραπεζικό της σύστημα. Και ενώ και η Ιταλία ξεκίνησε να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο τους τελευταίους μήνες, οι γαλλικές προσπάθειες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας έχουν μείνει πίσω, σύμφωνα με οικονομολόγους.

Η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που επωφελούνται από «το κύμα διαρθρωτικής μεταρρύθμισης που προκάλεσε η οικονομική κρίση», δήλωσε ο Christian Schulz, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank στο Λονδίνο. "Τους επόμενους μήνες περιμένουμε να σταθεροποιηθούν οι δείκτες εμπιστοσύνης σε επίπεδα συμβατά με αναπτυξιακή τάση. Αυτό δεν αποκλείει να δούμε θεαματικές αποδόσεις, όπως η ισπανική, αλλά ούτε και διατήρηση του χαμένου εδάφους από τη Γαλλία που ανθίσταται στις μεταρρυθμίσεις".

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ