Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
OIKONOMIA

Telegraph: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι ζητάνε οι πιστωτές

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Η Ελλάδα βρίσκεται επισήμως ξανά σε ύφεση, καθώς η εκλογή της ριζοσπαστικής αριστερής κυβέρνησης στα τέλη Ιανουαρίου, θεωρήθηκε ευρέως ως τον κύριο λόγο για τον οποίο η οικονομία έχει περιέλθει ξανά σε αναταραχή, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Telegraph.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές, κυρίως στο Βερολίνο, επαναλαμβάνουν ότι η οικονομία της Ελλάδας έχει καταφέρει να γυρίσει σελίδα το 2014, μετά από σχεδόν επτά χρόνια ύφεσης. Η εκκολαπτόμενη ανάκαμψη, τονίζουν, έχει μπει σε κίνδυνο από την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ να σχίσει τους όρους του προγράμματος λιτότητας.

Οι χρηματοδότες της Ελλάδας απαιτούν από τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει τις δαπάνες και να αυξήσει την είσπραξη φόρων, εάν πρόκειται να συνεχίσει να λαμβάνει τα κεφάλαια διάσωσης που χρειάζεται για να παραμείνει εν ζωή.

Τα τελευταία προκαταρκτικά στοιχεία στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου, φαίνεται να δείχνουν ότι κατάφεραν να πετύχουν ακριβώς αυτό. Στους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εμφάνισε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2,16 δισ. ευρώ. Το πλεόνασμα, υπερβαίνει κατά πολύ τον στόχο για έλλειμμα 287 εκατ. ευρώ, αναφέρει η Telegraph.

Το συνολικό ισοζύγιο του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 506 εκατ. ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για «μαύρη τρύπα» 2,9 δισ. ευρώ.

«Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη αντιστροφή πορείας για τα ταμεία του κράτους και οι λόγοι για αυτό είναι σχετικά απλοί: η Αθήνα κατόρθωσε να συγκεντρώσει περισσότερα έσοδα και να μειώσει τις δαπάνες της».

Πρόκειται για μια δραματική αντιστροφή της μοίρας για τα ταμεία της Ελλάδας που. Στο διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, τα φορολογικά έσοδα «έπεσαν από γκρεμό», καθώς οι ανησυχίες για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη, τρομοκράτησαν τους απλούς Έλληνες φορολογούμενους.

Αλλά από τον Φεβρουάριο και μετά –τον πρώτο πλήρη μήνα που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία- τα φορολογικά έσοδα έχουν ανακάμψει.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια