Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
OIKONOMIA

Τεντώνει το "σχοινί" στις συνεδριάσεις BG

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:07

Της Δήμητρας Καδδά

Με εμφανείς πλέον τις διαφορές και αποκρυστάλλωση θέσεων εισέρχεται η κυβέρνηση σήμερα σε νέο γύρο τηλεδιάσκεψης Brussels Group με τους δανειστές. Πιθανόν από Δευτέρα να γίνουν και κατ΄ ιδίαν συναντήσεις στις Βρυξέλλες, λένε κοινοτικές πηγές, επισημαίνοντας όμως ότι ακόμα η ελληνική πλευρά "δεν έχει υποβάλει προτάσεις για τα κρίσιμα θέματα".

Χθες, σε μία θυελλώδη σύνοδο των κομματικών οργάνων ο Αντιπρόεδρος Γ. Δραγασάκης ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι  επιδίωξη της Ελλάδας είναι μία τεχνική συμφωνία έως την Τρίτη 19 Μαΐου σε επίπεδο Brussels Group.

Στόχος αυτής της τεχνικής συμφωνίας φέρεται να είναι η Σύνοδος Κορυφής στις 21-22 Μαΐου στη Ρίγα. Η κυβέρνηση επιθυμεί στο περιθώριο της Συνόδου που είναι αφιερωμένη στις ανατολικές χώρες να τεθεί πολιτικά το θέμα Ελλάδα. Ωστόσο, οι «θεσμοί» έχουν κάνει σαφές και γραπτώς στα συμπεράσματα του Eurogroup ότι για να υπάρξει θέμα απόφασης περί χρηματοδότησης πρέπει να υπάρχει μία επί της αρχής τεχνική συμφωνία.

Εδώ αρχίζουν τα πράγματα και περιπλέκονται, αφού φαίνεται ότι η κάθε πλευρά εννοεί διαφορετικά την αρχική αυτή συμφωνία. Χθες στα κομματικά όργανα έγινε σαφές ότι οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν ισχυρές. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, από την έδρα του ΔΝΤ,  έγινε επίσης σαφές ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση και δεν φαίνεται λύση αν δεν υπάρξει επαφή στις διαπραγματεύσεις και με υπουργούς….

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές θέλουν προτάσεις με μέτρα έως την Κυριακή για να ξεκινήσουν  με φυσική παρουσία οι διαπραγματεύσεις του Brussels Group στις Βρυξέλλες από Δευτέρα. Ωστόσο, και πάλι από ελληνικής πλευράς γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες υποχωρήσεις και ότι έχει καταρτιστεί ένα κείμενο πεδίων συμφωνίας και αποκλίσεων...

Το κλίμα μεταφέρεται σήμερα σε νέα τηλεδιάσκεψη BG. Xθες η πρώτη τηλεδιάσκεψη διήρκεσε μία ώρα και διενεργήθηκε όχι από το ΥΠΟΙΚ αλλά από  το Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

Χθες, κυβερνητική πηγή που μετείχε στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε ότι το ζήτημα της διαπραγμάτευσης είναι πολιτικό. Είπε πάντως ότι υπάρχει ικανό περιθώριο ευελιξίας για να επιτευχθεί συμφωνία. «Αλλιώς δεν θα συζητούσαμε» συμπλήρωσε. Εξήγησε ότι στις διαπραγματεύσεις συζητούνται τα θέματα όπου η σύγκλιση είναι μικρή ενώ τα θέματα όπου η σύγκλιση είναι μεγάλη δεν υπάρχει λόγος να τα συζητάμε.

Έγινε σαφές ότι διαμορφώθηκε μία ημερήσια διάταξη για το πως θα προχωρήσουν από σήμερα οι δι΄ αποστάσεως επαφές με βάση τα ανοικτά θέματα που διαπιστώθηκαν στο Eurogroup.

Πάντως, ακόμη και στα πεδία που διαπιστώνεται σύγκλιση (ΦΠΑ, ιδιωτικοποιήσεις, κόκκινα δάνεια κτλ), διαφορές παραμένουν. Τεράστιο παραμένει το χάσμα στο ασφαλιστικό αλλά και στο εργασιακό.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση