Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
OIKONOMIA

"Ανήφορος" για τα "κόκκινα" δάνεια μέχρι τα τέλη του 2015

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

της Νένας Μαλλιάρα

Καταστροφικό για την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποδεικνύεται το πρώτο τρίμηνο του έτους, καθώς οι νέες επισφάλειες μπορεί αθροιστικά για τις τράπεζες να ξεπεράσουν τα 2 δις. ευρώ, ούσες διπλάσιες σε μέγεθος από τις επισφάλειες των δύο τελευταίων τριμήνων του 2014. Η διόγκωση των «κόκκινων» δανείων στο πρώτο τρίμηνο του έτους συμβαδίζει με την αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών (strategic defaulters), τους οποίους οι τράπεζες υπολογίζουν πλέον στο 17% του συνόλου των οφειλετών  από 15% τον Δεκέμβριο του 2014.

Μία πρώτη γεύση της επιδείνωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων έδωσε χθες η εικόνα των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου της Eurobank. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών της τράπεζας αυξήθηκαν σε 391 εκατ. ευρώ από 239 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, με τη χειρότερη ζημιά να έχει επέλθει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου. Συνολικά τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών αποτελούν πλέον το 34% των συνολικών δανείων της τράπεζας και καλύπτονται από προβλέψεις σε ποσοστό 55,6% (303 εκατ. ευρώ οι προβλέψεις για επισφάλειες το α΄ τρίμηνο).

Στο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου θα οφείλεται η έξαρση των νέων «κόκκινων» δανείων για το σύνολο των τραπεζών. Όπως είχε γράψει το Capital.gr, από τις αρχές Μαρτίου είχαν φανεί σημάδια ανάσχεσης της «στάσης πληρωμών» προς τις τράπεζες, ειδικά στο σκέλος των στεγαστικών δανείων, καθώς οι δανειολήπτες «ψαλίδισαν» τις προσδοκίες τους για γενικευμένη σεισάχθεια και οι έχοντες άρχισαν να τακτοποιούν τις  υποχρεώσεις τους, ειδικά μετά τη νομοθετική ρύθμιση για την αποπληρωμή καθυστερούμενων οφειλών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώθηκε και πάλι τον Απρίλιο, αν και η εικόνα είναι σημαντικά καλύτερη από τη γενικευμένη «στάση πληρωμών» του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η  ζημιά που έχουν υποστεί οι τράπεζες σε επίπεδο επισφαλειών από τον περασμένο Δεκέμβριο θα είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί. Ύστερα από μια βαθειά πενταετή ύφεση, τον Δεκέμβριο οι τράπεζες «πανηγύριζαν» για τη σημαντική επιβράδυνση των επισφαλειών που φαινόταν για πρώτη φορά και εκτιμούσαν ότι η κορύφωση των επισφαλειών ήταν θέμα του α΄ εξαμήνου 2015. Η ραγδαία αλλαγή κλίματος από τον Ιανουάριο μεταθέτει τώρα τις προβλέψεις για κορύφωση των «κόκκινων» δανείων στα τέλη του έτους και αυτό με βάση το θετικό σενάριο ότι μπαίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ένα αίσιο τέλος στο σήριαλ των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές. 

Ενδεικτική της δραματικής κατάστασης των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών είναι η ποσοστιαία αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2008. Σήμερα το ποσοστό των επισφαλών δανείων υπολογίζεται στο 38% των συνολικών δανείων των τραπεζών όταν το 2008 βρισκόταν στο 5% και το 2009 (με τις πρώτες επιπτώσεις από την έναρξη της διεθνούς κρίσης) ανέβηκε στο 7,7%.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση