Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
OIKONOMIA

Thomsen σε ΔΝΤ για Ελλάδα: Δεν είναι καλά τα πράγματα…

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Παράπονα ότι οι εμπειρογνώμονες των Θεσμών δεν έχουν καμία πρόσβαση στους Ελληνες υπουργούς, ούτε καν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, Poul Thomsen, στη διάρκεια ενημέρωσης των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που κάλεσε η Γενική Διευθύντρια Christine Lagarde, αναφέρει το site του δημοσιογράφου Μιχάλη Ιγνατίου, www.mignatiou.com.

Η ενημέρωση κράτησε μία ώρα και είναι χαρακτηριστικό ότι οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών απέφυγαν να τοποθετηθούν, ενώ όλες οι ερωτήσεις που έγιναν στον Thomsen προήλθαν από τους εκπροσώπους των αναδυομένων χωρών.

Όπως αναφέρει το www.mignatiou.com, η εικόνα που παρουσίασε ο αξιωματούχος του Ταμείου δεν είναι αισιόδοξη καθώς ενημέρωσε ότι σημειώθηκε πρόοδος μόνο στα διαδικαστικά, και όχι στα σημαντικά θέματα από την επίλυση των οποίων εξαρτάται η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. «Η κατάσταση είναι πολύ μακριά από το να είναι ιδεώδης», φέρεται να είπε ο Thomsen και χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την ανάληψη του ελέγχου της διαπραγμάτευσης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πηγή εκτός Ταμείου «η γενική εικόνα της ενημέρωσης του Thomsen είναι το «ναι μεν αλλά». Σημειώθηκε πρόοδος, αλλά υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα και τη διαδικασία αν και τις τελευταίες ημέρες βελτιώθηκε». Στην ενημέρωση που κράτησε περίπου μία ώρα, ο THomsen εξήγησε την προβληματική πλευρά της διαπραγμάτευσης υπογραμμίζοντας τα εξής:

Το χειρότερο απ’ όλα, είπε, είναι ότι οι εμπειρογνώμονες του Brussels Group δεν έχουν πρόσβαση στους υπουργούς. Δεν μπορούν να δουν τους αρμόδιους υπουργούς. Οι εκπρόσωποι των τριών Θεσμών δεν μπορούν να γνωρίζουν αν αυτά που τους λένε οι αξιωματούχοι από την Αθήνα αντικατοπτρίζουν τις αποφάσεις που παίρνουν οι υπουργοί ή είναι θέσεις των δημοσίων υπαλλήλων που ίσως να μην έχουν πολιτικό αντίκρυσμα.

Ο Thomsen είπε στα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου ότι αδυνατεί να φέρει ενώπιον τους Πρόγραμμα, το οποίο δεν συζητηθεί με τους υπουργούς. Φέρεται να είπε ότι δεν έχει ιδέα για την πραγματική κατάσταση της ρευστότητας και αυτό δεν του επιτρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ανέφερε ότι η ημερησία διάταξη αποτελείται από δύο κατηγορίες, με τα θέματα που έχουν συμφωνηθεί και αυτά πάνω στα οποία διαφωνούν.

Έχουν συμφωνήσει στην αναθεώρηση του ΦΠΑ, στη φορολογική διοίκηση και στα κόκκινα δάνεια (πτωχευτικό δίκαιο).

Έχουν διαφωνήσει στα εξής θέματα: Εργατικά και συντάξεις, στη δημοσιονομική πολιτική για το 2015 και τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Σύμφωνα με τον Thomsen, το Ταμείο είναι διατεθειμένο να μειώσει τον στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφέρει τον μαγικό αριθμό. Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες, είπε στα μέλη του Δ.Σ., διότι δεν έχω τα στοιχεία που χρειάζομαι από την Αθήνα. Δεν μας δίνουν στοιχεία, τόνισε σύμφωνα με το www.mignatiou.com.

Ο THomsen απέρριψε τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ζήτησε κούρεμα του χρέους από τους Ευρωπαίους. Δεν τους πίεσα, είπε, για αναδιάρθρωση του χρέους και τόνισε ότι δεν έχει γίνει μελέτη για για την βιωσιμότητα του χρέους. Δεν έχουμε, τόνισε, ολοκληρωμένη εικόνα.

Χαρακτήρισε καλή εξέλιξη την πληρωμή από την Ελλάδα της δόσης, την περασμένη Τριτη, και πρόσθεσε ότι τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θύμισε ότι η Αθήνα χρωστά στο Ταμείο για το μήνα Ιούνιο 1,23 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει.

Ο Thomsen ενημέρωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να προσφέρουν χρήματα στην Ελλάδα με αντάλλαγμα τη λήψη ορισμένων μέτρων. Δεν μίλησε για συνολικά μέτρα. Ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να το πράξει, να δώσει δηλαδή δανεικά στην Ελλάδα, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς την ύπαρξη συνολικού πακέτου.

Τέλος εξέφρασε την ελπίδα ότι τη Δευτέρα θα συνέλθει το Brussels Group και θα υπάρξει πρόοδος. Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη αλλά έδωσε μία εικόνα αισιοδοξίας χωρίς να την στηρίξει σε στοιχεία, και χωρίς να πεί ότι έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια