Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
OIKONOMIA

Ύφεση 1,1% στην Ελλάδα με "καμουφλάζ" αποπληθωρισμού

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

της Δήμητρας Καδδά

 
Επισήμως το πρώτο τρίμηνο του 2015 κατεγράφη ασθενική ανάπτυξη 0,3% σε σταθερές τιμές σε σχέση με τις επιδόσεις έναν χρόνο πριν. Ήδη η ανάπτυξη αυτή είναι ασθενική, και απέχει πολύ από τον αρχικό στόχο για 2,9% του ΑΕΠ που είχε θέσει η κυβέρνηση, αποτυπώνοντας τους τριγμούς στην πραγματική οικονομία από την παρατεταμένη αβεβαιότητα.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν στις εαρινές της εκτιμήσεις υπολογίζει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,5% για το σύνολο του 2015 με την προϋπόθεση όμως ότι  θα υπάρξει συνολική συμφωνία έως τον Ιούνιο, ενώ πληροφορίες από το ΔΝΤ κάνουν λόγο για υφεσιακά σενάρια.

Και η ίδια η κυβέρνηση, ελαφρά πιο αισιόδοξη στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2015 που παρουσίασε το Κεφάλαιο κάνει  λόγο για ανάπτυξη ανάμεσα στο 0,8%-1,5%.

Υφεση σε τρέχουσες τιμές
Μόνο που οι αριθμοί πολλές φορές δεν  δίδουν την πλήρη εικόνα. Η αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο κατά 0,3%  μετράται σε σταθερές τιμές  2010, δηλαδή αφού «προσαρμοστεί» με βάση τον πληθωρισμό. Καθώς όμως η Ελλάδα έχει αποπληθωρισμό (-1,4% αποπληθωριστή ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο), σε τρέχουσες τιμές η Ελλάδα έχει ύφεση και μάλιστα υψηλή, 1,1%  το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Το ζήτημα δεν είναι καινούριο. Το 2014 η «ανάπτυξη» κατά 0,7% υπολογίστηκε με αποπληθωριστή 2,7%, δηλαδή το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές αγοράς μειώθηκε κατά 2%... Ουσιαστικά από το 2010 και μετά μόνο ένα τρίμηνο υπήρξε ανάπτυξη σε τρέχουσες τιμές (Γ τρίμηνο 2014 κατά 0,1%) ...

Το «όπλο» του αποπληθωρισμού μάλιστα πλέον χάνει την … λάμψη του καθώς πέρα από την κρίση στηρίχθηκε τον τελευταία χρόνο και στην πολύ μεγάλη πτώση των τιμών πετρελαίου που τώρα όμως… ανακάμπτει.

Πέρυσι τον Μάιο πωλείτο η βενζίνη στα 1,68 ευρώ το λίτρο, τον Ιανουάριο στα 1,37 ευρώ και η τιμή που δίνει το Υπουργείο για τις 8/5 είναι 1,56 ευρώ. Και στον δείκτη τιμών καταναλωτή Μαρτίου 2015 η μείωση του δείκτη λόγω της βενζίνης  ήταν 0,68% (πτώση 2,1%)...

Στοιχεία ανά τρίμηνο
Το πλήγμα της ανασφάλειας αποτυπώνεται στα στοιχεία από τρίμηνο σε τρίμηνο. Ακόμη και σε σταθερές τιμές, από το δ΄ τρίμηνο του 2014 κατεγράφη πτώση ΑΕΠ 0,4% σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο και το α΄ τρίμηνο κατά 0,2% σε σχέση με το δ΄ τριμηνο του 2014…

Στο Πρόγραμμα  Μεταρρυθμίσεων του ΥΠΟΙΚ αναφέρεται ότι τρείς σημαντικές εξελίξεις στους πρώτους μήνες του 2015 προκαλούν αβεβαιότητα και ενισχύουν τις ενδείξεις ότι το μέγεθος της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι τελικά χαμηλότερο από το 2,9% του ΑΕΠ:

1. Πρώτον, η πτώση της τιμής του πετρελαίου στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, συνεχίστηκε πιο έντονα τους πρώτους δύο μήνες του 2015, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 42%, ενώ η ονομαστική σταθμισμένη συναλλαγματική ισοτιμία έγινε αρνητική την ίδια περίοδο. Αν και οι εξελίξεις αυτές θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, είναι πιθανό επίσης ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα σημαντικά χαμηλότερο αποπληθωριστή από το προβλεπόμενο -0,2% του Κρατικού Προϋπολογισμού. Συνεπώς θα προκληθεί επιβράδυνση της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ, η οποία θα έχει και αρνητικές επιπτώσεις στο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος.

2. Δεύτερον, η υστέρηση των φορολογικών εσόδων στο τέλος του 2014 και η αναβολή της μεταβίβασης των κερδών του Ευρωσυστήματος (ANFA & SMP) από το 2014 στο 2015, οδήγησε στη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης. Συνεπώς η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας θα απαιτήσει εντατικοποίηση της δημοσιονομικής προσπάθειας το 2015 για την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος που θα προκύψει από τη διαμόρφωση των οικονομικών συνθηκών.

3. Τρίτον, η οικονομική αβεβαιότητα λόγω προβλημάτων χρηματοδότησης της Ελληνικής Οικονομίας είναι πιθανόν να επηρεάσει αρνητικά τις προσδοκίες επενδυτών και καταναλωτών με αποτέλεσμα να επηρεαστεί ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ το 1ο εξάμηνο.

«Παρόλα αυτά εκτιμάται ότι οι ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική οικονομία θα διατηρηθούν. Ενδεικτικά, σημειώνεται ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2015 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 0,8% που σημειώθηκε το 2014. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί με τις συνιστώσες του ΑΕΠ, δηλαδή εκτιμάται αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, αύξηση των επενδύσεων και συνέχιση της ανοδικής τροχιάς της εγχώριας ζήτησης» επισημαίνεται.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια