Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Οι "καυτοί" φόροι της διαπραγμάτευσης

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Σπύρου Δημητρέλη

Να επιταχύνει την ολοκλήρωση του φορολογικού πακέτου που θα προτείνει στους εταίρους με παρεμβάσεις που θα φέρουν στο δημόσιο ταμείο τουλάχιστον το ποσό των 3 δισ. ευρώ επιχειρεί η κυβέρνηση. Στο χθεσινό, πολύωρο για ακόμη μια φορά, κυβερνητικό συμβούλιο έπεσε στο τραπέζι, μεταξύ άλλων, το κρίσιμο ζήτημα των φορολογικών παρεμβάσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι πολύς χρόνος κουβέντας δαπανήθηκε προκειμένου να μέτρα που θα έρθουν να μεταφέρουν το φορολογικό βάρος όσο το δυνατόν υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα προκειμένου να περιοριστεί το πολιτικό κόστος και να είναι δυνατή η επικοινωνιακή και εσωκομματική διαχείρισή τους από την κυβέρνηση.

Μεγάλα αγκάθια σε αυτήν την προσπάθεια αποδεικνύονται μέτρα τα οποία θεωρούνται άκρως υφεσιακά και τα οποία ενεργοποιούν αρνητικά ανακλαστικά στην κοινωνία. Πρόκειται για:

-την ουσιαστική διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, έστω και με μια μικρή μείωση λόγω της επικείμενης «διόρθωσης» των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ δύσκολα θα γλιτώσουν οι φορολογούμενοι φέτος από τον ΕΝΦΙΑ και η προσπάθεια γίνεται προκειμένου να υπάρξει μια ελάφρυνση έστω για τις μικρές ιδιοκτησίες.

-την κατάργηση της έκπτωσης 30% στην εισφορά αλληλεγγύης που εφαρμόζεται από την αρχή του έτους και την αύξηση των συντελεστών για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από ένα όριο. Το όριο αυτό είναι αντικείμενο μεγάλου παζαριού διότι οτιδήποτε κάτω από τις 50.000 ευρώ θα χτυπήσει την καρδιά της μεσαίας τάξης.

-την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18-20% για τον οποίο πιέζουν οι δανειστές προκειμένου να αποτελέσει το βασικό εισπρακτικό μέτρο μόνιμου χαρακτήρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που θα συμφωνηθούν. Το μέτρο εκτιμάται ότι μπορεί να φέρει ετήσια αύξηση φορολογικών εσόδων τουλάχιστον κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το μέτρο, όμως, προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση καθώς θα πλήξει ευθέως τα εισοδήματα, και κυρίως τα χαμηλά.

Στο τραπέζι της κυβέρνησης βρίσκονται, επίσης, και άλλα μέτρα αύξησης των φορολογικών εσόδων, ευκολότερα στην πολιτική τους διαχείριση όπως:

-η θέσπιση εισπρακτικής ρύθμισης για την νομιμοποίηση των αδήλωτων καταθέσεων με κατ’ αποκοπήν φόρο 15-20%

-η ανεξαρτητοποίηση της φορολογικής διοίκησης
-η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για ΙΧ, πισίνες και η επέκτασή του και στα σκάφη αναψυχής
-η λοταρία αποδείξεων, ως μέτρο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
-η θέσπιση υποχρέωσης πληρωμής με πλαστικό χρήμα στα κοσμοπολίτικα νησιά για συναλλαγές αξίας άνω των 300 ευρώ

Διαβάστε ακόμη:

*Επίθεση Μαξίμου σε Ν.Δ για τους σχεδιαζόμενους φόρους

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση