Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Τσίπρας κοιτάζει Βρυξέλλες, ο ΣΥΡΙΖΑ... Θεσσαλονίκη

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Της Νίκης Ζορμπά

Συμφωνία πάση (διαχειρίσιμη πολιτικά) θυσία αναζητεί το Μαξίμου εντός του τρέχοντος μηνός, την ώρα που το κόμμα τραβά τον Α. Τσίπρα από το "μανίκι" στέλνοντας μήνυμα ξεσηκωμού απέναντι στις απαιτήσεις των πιστωτών.

Χθες, την ώρα που ο Πρωθυπουργός παρίστατο στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup , η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, παρουσία του Γ. Χουλιαράκη ( όχι όμως και του Γ. Βαρουφάκη), στην Κουμουνδούρου, ο Γ. Δραγασάκης έγινε σαφές ότι περνούσε μάλλον δύσκολες ώρες.

Ζωής Κωνσταντοπούλου  προεξαρχούσης , η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ η οποία συνεδρίασε από κοινού με το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μυδραλλιοβολούσε επί μακρόν τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, ο οποίος εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ενημέρωσε το κομματικό όργανο για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την τελική στόχευση της κυβέρνησης: Συμφωνία έως το τέλος του μήνα.

Η πρόεδρος της Βουλής (αρχικά), μέλη της Αριστερής πτέρυγας και λοιποί, άσκησαν δριμύτατη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς της διαπραγμάτευσης και ζήτησαν μετ επιτάσεως από τον κ. Δραγασάκη να καταστεί σαφές ότι εγκατάλειψη του προγράμματος Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επιτρέψουν να επισυμβεί ελέω συμφωνίας με τους δανειστές.

Το κλίμα κατά πληροφορίες ήταν εκρηκτικό, καθώς ο κ. Δραγασάκης, ενημέρωσε τα κομματικά στελέχη πως ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης είναι η εξάντληση των περιθωρίων για την εξεύρεση λύσης και όχι σύγκρουσης. 

Η Πολιτική Γραμματεία, κατά απαίτησή της και μετά από πεντάωρη θυελλώδη συνεδρίαση στην οποία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν παρέστη μέχρι τέλους, εξέδωσε "πολεμική" ανακοίνωση, καλώντας την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της και τους λαούς ( Ελλάδας ειδικώς - Ευρώπης γενικώς) να σταθούν στο πλάι των δίκαιων αιτημάτων του ελληνικου λαού.

Εκνευρισμός

Στο Μαξίμου υπάρχει έντονος εκνευρισμός για την πολυγλωσσία κυβερνητικών στελεχών, τα οποία με δημόσιες δηλώσεις τους δημιουργούν εικόνα βαβέλ για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Το αυτό στηλίτευσε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης, ο οποίος κατόπιν σχετικής ερώτησης του Capital.gr, επεσήμανε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται η χώρα, οι πολλές δηλώσεις δεν βοηθούν.

Η ...ευτυχία της βαβέλ στο Μαξίμου ολοκληρώθηκε χθες με την δήλωση του Κώστα Λαπαβίτσα ( βουλευτή Ημαθίας της Αριστερής πτέρυγας), ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ, μιλώντας στη Βουλή κατά την πρεμιέρα της εξεταστικής για το μνημόνιο, προσχώρησε στις θέσεις του Α. Λοβέρδου ότι θα πρέπει να διερευνηθεί και η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ για τα μνημόνια, προκαλώντας νευρικη κρίση στην ηγετική ομάδα του κόμματος.

Χρονοδιάγραμμα

Ο Αλέξης Τσίπρας έως το τέλος Μαϊου, αναμένεται να περάσει από συμπληγάδες: Μπροστά συμβιβασμός και συμφωνία, πίσω το "χάος" του κόμματος.

- Η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδρίάσει εκ νέου τις επόμενες ημέρες για να οριστικοποιηθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο Σαββατοκύριακο.

- Το Μαξίμου επιθυμεί εξ ου και έχουν δοθεί σχετικές εντολές, να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, έως τη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Μαϊου

- Στη Ρίγα, ο Α. Τσίπρας θα επιχειρήσει να ενδύσει -εκ νέου- με πολιτικό μανδύα τα επίδικα της διαπραγμάτευσης και έως το τέλος του τρέχοντος μηνός, να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα, το οποίο θα ανοίξει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης.

Με δεδομένο ότι εκλογές και δημοψήφισμα φαίνεται πως δεν εξετάζονται πλέον ως "όπλα" για την Κυβέρνηση, το Μαξίμου αναζητεί φόρμουλα "εκτόνωσης" βουλευτών, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Όπερ σημαίνει, ότι εξετάζεται πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο, να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή κατά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

*Διαβάστε ακόμη:
-Γ. Δραγασάκης: Το εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, είναι συνολικής ευθύνης
- CNBC: Ο Τσίπρας αναλαμβάνει τα ηνία της διαπραγμάτευσης
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση