Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΑΓΟΡΕΣ

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις αλλαγές στο ΦΠΑ στο Χρηματιστήριο

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Βασίλη Γεώργα

Φορο-σοκ για τις περισσότερες εισηγμένες επιχειρήσεις θα προκαλέσουν οι αυξήσεις στο ΦΠΑ που σχεδιάζει η κυβέρνηση με την δημιουργία ενός υψηλού και ενός χαμηλότερου συντελεστή, ενώ υπάρχουν και κάποιες εταιρείες που θα επωφεληθούν άμεσα από τις μειώσεις που αναμένεται ότι θα προκύψουν, αλλά είναι αριθμητικά πολύ λιγότερες.

Στους ωφελημένους θα βρεθούν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου καταναλωτικών ειδών, τα προϊόντα των οποίων επιβαρύνονται σήμερα με ΦΠΑ 23% και εξετάζονται σενάρια να ενταχθούν σε νέο χαμηλότερο ενιαίο συντελεστή 18% έως 20%. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις εταιρειών που θα επωφελούνταν από τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης εφόσον όπως εκτιμάται δεν προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών ώστε να μεταφέρουν το όφελος στους καταναλωτές, θα είναι μεταξύ άλλων η Φουρλής στα είδη οικιακού εξοπλισμού και τα αθλητικά , η Jumbo με την πληθώρα των ειδών που εμπορεύεται (ένδυση-υπόδηση, οικιακά είδη, παιχνίδια κ.α)  αλλά ενδεχομένως και η Folli Follie η οποία πάντως επιβαρύνεται και από φόρο πολυτελείας για τα κοσμήματα. Ενδεικτικά η BETA AXEΠEY εκτιμά πως στην περίπτωση της Jumbo η πρόβλεψη για τα κέρδη της εταιρείας το 2016 θα βελτιώνονταν κατά 12% στα 137,3 εκατ. ευρώ από 122,4 εκατ. ευρώ.

Κερδισμένες θα είναι κι άλλες εισηγμένες εταιρείες όπως λ.χ ο ΟΤΕ στην τηλεφωνία, η Motor Oil, τα ΕΛΠΕ, η Revoil στα καύσιμα,  η εταιρεία Σφακιανάκης στο εμπόριο οχημάτων-μοτοσικλετών, ο όμιλος Σαράντη στα καλλυντικά, η Καρέλιας στα καπνικά, οι εταιρείες διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας κ.α κλάδοι που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

Στον αντίποδα οι επιπτώσεις από την μετάταξη στον υψηλότερο ενιαίο συντελεστή θα αποτελέσει βαρύ χτύπημα για επιχειρήσεις από πολλούς άλλους κλάδους δραστηριότητας όπως λ.χ η εστίαση (από το 13% σε 18-20%), τα τρόφιμα –μη αλκοολούχα ποτά (επίσης στο 13% σήμερα), οι Μεταφορές (13%), η Υγεία, ο τουρισμός, η ενέργεια, και έμμεσα η βιομηχανία που είτε θα κληθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις με επίπτωση στην κερδοφορία τους, είτε να τις μετακυλήσουν αυξάνοντας τις τιμές με συνέπεια την περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης και των εσόδων τους.

Η MIG Συμμετοχών θεωρείται μια από τις επιχειρήσεις που θα πληγούν περισσότερο από το νέο καθεστώς ΦΠΑ καθώς οι τρεις βασικές της δραστηριότητες στην εστίαση (Goody’s), στις υπηρεσίες υγείας (Υγεία-Μητέρα) και στις ακτοπλοϊκές μεταφορές (Επιχειρήσεις Αττικής) θα επιβαρυνθούν από την άνοδο των συντελεστών.  

Τυχόν αύξηση στο κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων λόγω ΦΠΑ θα επιδρούσε αρνητικά σε εταιρείες όπως οι εισηγμένες ακτοπλοϊκές και η Αεροπορία Αιγαίου, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στον κλάδο του τουρισμού και των ξενοδοχείων εφόσον αυξηθεί ο συντελεστής και επιβληθούν πρόσθετες επιβαρύνσεις στα καταλύματα, αλλά και στην Coca Cola η οποία θα επηρεαστεί από την αύξηση στα μη αλκοολούχα ποτά και τα αναψυκτικά.

Η ΔΕΗ αν ο ΦΠΑ στο ρεύμα μετακινηθεί προς τα πάνω και όχι προς τα κάτω από το 13% που είναι σήμερα, επίσης θα επηρεαστεί αρνητικά, ενώ έμμεσα επηρεάζονται και οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωρές ενέργειας (π.χ Βιοχάλκο, Τιτάνας, κ.α)

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ

ΔΕΗ
ΕΛΠΕ
ΜΟΗ
ΟΤΕ
ΡΕΒΟΙΛ
ΣΑΡ
ΣΦΑ
ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια