Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Επενδύουν στην πόλωση

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Σάκη Μουμτζή

Η κυβέρνηση εδώ και καιρό εγκαλείται πως δεν έχει σχέδιο απέναντι στους δανειστές. Πως κινείται αποσπασματικά με κύρια στόχευση την επικοινωνιακή διαχείριση των "διαπραγματεύσεων". Πως όσα λέει και όσα πράττει, απευθύνονται στο εσωτερικό ακροατήριο. Μα, αυτός ακριβώς είναι ο πολιτικός σχεδιασμός της. Η εσωτερική κυριαρχία. Όλα τα υπόλοιπα υποτάσσονται και εξυπηρετούν αυτόν τον στόχο. Άλλωστε επιφανές στέλεχός της είπε: "είμαστε κυβέρνηση, δεν έχουμε όμως την εξουσία.". Οχημα προς αυτήν την κατεύθυνση, η αποκαλούμενη συγκρουσιακή διαπραγμάτευση. Είναι επιλογή που αποδίδει στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς συναρθρώνεται με την αντιμνημονιακή ρητορεία και πρακτική, μια κατ΄ εξοχήν επιθετική πολιτική απέναντι στα κόμματα που κυβέρνησαν την χώρα από το 2010 και μετά (εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια, επιτροπή για το χρέος). Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως αυτή η τακτική αποδίδει. Άλλωστε η ελληνική κοινωνία έχει εθισθεί να ζει με κάθετες τομές και διαιρέσεις.

Ας θυμηθούμε πως τις ευρωεκλογές του 1984 και τις εθνικές εκλογές του 1985, ο Α. Παπανδρέου τις κέρδισε με την πολιτική γραμμή της "σύγκρουσης των δύο κόσμων" που είχε εκπονήσει ο σύμβουλός του Α. Στρατής και είχε εκλαϊκεύσει ο Μ. Κουτσόγιωργας. Και βέβαια κορωνίδα αυτής της συγκρουσιακής πολιτικής ήταν η αήθης εκπαραθύρωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από την προεδρία της δημοκρατίας. Οι εκλογές όμως του Ιουνίου του 1985 κερδήθηκαν. 

Επειδή ο "μικρός" -όπως αποκαλεί με τρυφερή οικειότητα τον Α. Τσίπρα η καραμανλική συνιστώσα- έχει μελετήσει, όσο βέβαια μπορεί, τον "αείμνηστο", ακολουθεί αυτήν την τακτική.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής, πως όσο διαρκεί αυτή η τρίμηνη κατάσταση με τους δανειστές, το κυβερνών κόμμα κατακτά θέσεις στην κρατική μηχανή, ψηφίζει νομοσχέδια που εξυπηρετούν τους "πελάτες" του και εκμεταλλευόμενο την αποδοχή που έχει η πολιτική της "μη λήψης μέτρων", της αποσυμπίεσης μιάς εξουθενωμένης από φόρους κοινωνίας, σφραγίζει την πολιτική του κυριαρχία στο εσωτερικό μέτωπο.

Εύλογα θα ρωτήσει ο αναγνώστης. Και τι θα γίνει; Σε λίγο χρονικό διάστημα τα χρήματα θα τελειώσουν. Δεν θα επέλθει συμφωνία με τους δανειστές; Και η ανάπτυξη; Η οικονομία; Η απάντηση είναι πως το προέχον για τον Σύριζα, είναι το παιχνίδι της εξουσίας. Και θέλει να το κερδίσει. Η κατοχύρωση και η επικύρωση αυτής της τακτικής, θα είναι η προσφυγή στις κάλπες. Όχι με δημοψήφισμα. Αυτό το "υπερόπλο" έχει καεί από την στιγμή που το πρότεινε ο Σόιμπλε. Γιατί παύει να θεωρείται όπλο, ένα πολιτικό εργαλείο όταν το προτείνει αυτός κατά του οποίου θα εχρησιμοποιείτο. Απεναντίας θα πρέπει να εμβάλλει σε σκέψεις την ηγεσία του Σύριζα κατά πόσον η πρόταση αυτή κρύβει παγίδες.

Ετσι η προσφυγή στον λαό θα γίνει για να αποκτήσει ο Σύριζα την αυτοδυναμία. Η προκήρυξη εθνικών εκλογών ενέχει κινδύνους εξαιτίας της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος που όμως αντισταθμίζονται εν μέρει από την ανυπαρξία της αντιπολίτευσης. Το έπαθλο του ρίσκου είναι η πλήρης επικράτηση του Σύριζα. Όλα τα υπόλοιπα, ανάπτυξη, εξαγωγές, τουρισμός, αγορά, είναι περιοχές που δεν απασχολούν την μαρξιστική σκέψη της ιστορικής ηγεσίας του. Μόνον κάποιους καλοπροαίρετους φιλελεύθερους που απαιτούν από αυτά τα στελέχη να σκέφτονται και να ενεργούν όπως αυτοί.

Συνεπώς όσο το τοπίο των διαπραγματεύσεων θα κινείται στην συγκρουσιακή αβεβαιότητα με επίρριψη της ευθύνης γι’ αυτό στους δανειστές, τόσο θα πυκνώνουν οι επιθέσεις των κυβερνητικών αντιμνημονιακών δυνάμεων κατά της "τρόικας εσωτερικού" και των πεμπτοφαλαγγιτών όπως αποκαλούν την Νέα Δημοκρατία και το Πασόκ. (Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε την σχέση Στουρνάρα- Σύριζα).

Βέβαια όλα τα παραπάνω υπακούουν στην σιδηρά αναγκαιότητα, η 1η Ιουλίου 2015 να βρει την χώρα σε πρόγραμμα. Αλλά ας θυμηθούμε τα λόγια του σοβιετικού οικονομολόγου Στρουμίλιν (δεκαετία 1920): "οι οικονομικοί νόμοι λυγίζουν μπροστά στην θέληση των κομμουνιστών». Προφανώς το δόγμα αυτό ισχύει για την ηγεσία του Σύριζα!!!

* Ο κ. Σάκης Μουμτζής είναι συγγραφέας

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση