Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Πίσω ολοταχώς

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Θεοδόση Μπουντουράκη

Επιτέλους άπας ο λαός χαίρεσθε και αγαλλιάσθε! Έφθασε στη χώρα μας το ιερό λείψανο της Αγίας Βαρβάρας και μάλιστα με τιμές αρχηγού κράτους! Μια ακόμη λαμπρή ευκαιρία να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας γιά τη σωτηρία όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της ψυχής μας (συσκευασία δύο σε ένα ), στη μεταφυσική. Αφού δεν μπορούμε να το επιτύχουμε διά των κοσμικών μεταρρυθμίσεων, ας επικαλεσθούμε τις δυνάμεις του επέκεινα.

Και για την μεν σωτηρία της ψυχής πολλά δεν γνωρίζω. Μπορεί η Αγία Βαρβάρα να κάνει το θαύμα της. Για τη σωτηρία της οικονομίας όμως δεν νομίζω ότι η Αγία μπορεί να βοηθήσει.

Ως προστάτης του Πυροβολικού άλλωστε, το οποίον είθισται να βαράει κανόνια, δεν νομίζω ότι είναι η καταλληλότερη.

Η επόμενη συγκλονιστική είδηση των ημερών είναι η απόφαση περί ριζικής εκθεμελίωσης της Παιδείας. Πέραν της αυταπόδεικτης σημασίας της για την ύπαρξη και συνέχεια ενός λαού, η Παιδεία για τη σημερινή Ελλάδα αποτελεί το υπ αριθμόν ΕΝΑ οικονομικό πρόβλημα. Πιστεύω ότι η κατάσταση στην Παιδεία αποτελεί κρισιμότερο οικονομικό ζήτημα μακροπροθέσμως, απ΄ ό,τι το αναπτυξιακό και το ασφαλιστικό μαζί.

Βλέπουμε με απόγνωση ότι τα πρώτα δειλά βήματα που είχαν γίνει για την αυτοδιοίκηση των Πανεπιστημίων μας και τη σταδιακή μετατροπή τους σε σοβαρά δυτικοευρωπαικά η αγγλοσαξωνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα να ανατρέπεται άρδην. Πολύ καλός οιωνός υπήρξε και η προσέλκυση σημαντικών Ελλήνων ακαδημαϊκών του εξωτερικού στα συμβούλια των Ιδρυμάτων. Όλα αυτά ακυρώνονται σήμερα με εκδικητική μανία και λαϊκίστικη κακεντρέχεια, όχι εν ονόματι της ισότητος αλλά εν ονόματι της ισοπέδωσης των πάντων.

Απαγορεύεται διά νόμου η αξία, η ικανότης και η διάκριση! Δεν πρέπει κανείς να ξεχωρίζει από τον λαϊκό μέσο όρο. Αυτή άλλωστε είναι η ψυχή και η πεμπτουσία του λαϊκισμού!

Η ύπαρξη μιας πολιτικής και πνευματικής ελίτ έχει ισχύ φυσικού Νόμου σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία. Όπως φυσικός νόμος είναι και η ύπαρξη κυρίαρχων αρσενικών σε μια αγέλη αρπακτικών.

Την αστική δημοκρατία την καταρώνται οι μαρξίζοντες μαθητευόμενοι μάγοι του κυβερνητικού συμπιλήματος των «συνιστωσών». Όμως ελέω αυτής βρίσκονται στην εξουσία σήμερα.

Αυτήν  λοιπόν την «απεχθή» αστική δημοκρατίατην συνέλαβε ο Βολτέρος και ο δάσκαλος του Τζον Λοκ οι οποίοι ήταν η κατ εξοχήν η  πνευματική ελίτ της εποχής τους. Και οι οποίοι απετέλεσαν μετέπειτα το ιδεολογικό υπόβαθρο  των αστικών επαναστάσεων.

Αντιστοίχως την σύγχρονη Ελλάδα την θεμελίωσαν ο Κοραής, ο Βενιζέλος και ο Σολωμός και όχι οι διάφοροι κατά καιρούς κομματικοί παρατρεχάμενοι και επαγγελματίες συνδικαλιστές  από εποχής Δηλιγιάννη μέχρι σήμερα. Αν έλειπαν οι πνευματικές και πολιτικές ελίτ, όπως δια νόμου επιχειρείται να καθιερωθεί στο εν μαρξιστική συγχύσει σύγχρονο Ελλαδιστάν, η χώρα μας θα τελούσε ακόμη υπό την κυριαρχία τοπικών φατριών και ληστάρχων οι οποίοι την ελυμαίνοντο μετά την τουρκοκρατία. Και δεν θα είχε επιτευχθεί η πνευματική και κοινωνική πρόοδος που σηματοδοτήθηκε από τις πολιτικές και πνευματικές ελίτ αρχής γενομένης από τον Καποδίστρια μέχρι τον Σεφέρη στις μέρες μας.

Αυτός  είναι άλλωστε και ο σκληρός πυρήνας του λαϊκισμού. Η λατρεία της μετριοκρατίας και η καλλιέργεια και η ανάδειξη από τους λαϊκιστές πολιτικούς, των πιο ζηλόφθονων και εκδικητικών αισθημάτων εκείνου του τμήματος του λαού που παραδοσιακά παρακαλάει να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα. 

Και φυσικά το μεγαλύτερο και ασφαλέστερο καταφύγιο όλων των σκοταδιστικών και οπισθοδρομικών δυνάμεων είναι το μεγάλο κράτος και ο  απολυταρχικός κρατισμός.

Κρατισμός στην οικονομία, στην παιδεία στη συγκεντρωτική δομή της διοίκησης τελικά και στην πολιτική. Οι αποκρατικοποιήσεις στη χώρα μας πρέπει να ξεκινήσουν όχι μόνο από την οικονομία αλλά κυρίως από την νοοτροπία. Η κυριαρχία του κρατισμού στην σύγχρονη Ελλάδα θα μπορούσε –ίσως τηρουμένων των αναλογιών –να συγκριθεί ιστορικά με κυριαρχία της Θεοκρατίας κατά τον Μεσαίωνα.

* Ο κ. Θεοδόσης Μπουντουράκης είναι οικονομολόγος 

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια