Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Το διπλό νόμισμα, το Ινστιτούτο Levy, ο Αλέξης, η Deutsche Bank

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Να λοιπόν που εκτός από το δημοψήφισμα, μπήκε για τα καλά στη ζωή μας και το «διπλό νόμισμα». Πώς το είπε στο briefing  ο κ. Σακελλαρίδης; Ότι ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από οικονομολόγους, κάνει συζητήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι συμμερίζεται τις απόψεις τους. Σύμφωνοι. Αλλά έχει σημασία ποιος είναι αυτός που κάνει την εισήγηση και ποιο το ειδικό βάρος της σχέσης του με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Εκεί είναι το ζουμί...

Μεταξύ λοιπόν των πλευρών που επιμένουν για την εφαρμογή «διπλού νομίσματος» ως λύση για τη χώρα, είναι και το περίφημο Ινστιτούτο  Levy. Με το οποίο διατηρούν στενές σχέσεις πολλά στελέχη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και σημερινοί οικονομικοί υπουργοί και υπερυπουργοί.  Άλλωστε θυμίζω ότι το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προ διετίας, όταν ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεν μία ανερχόμενη δύναμη, αλλά χωρίς κυβερνητικό βηματισμό, είχε υποστηριχθεί από το Ινστιτούτο Levy.

Βεβαίως, ούτε αυτό σημαίνει απαραιτήτως ότι γίνονται δεκτές οι εισηγήσεις του. Ασφαλώς. Απλά, όταν οι στενές σχέσεις ξεπερνούν το επίπεδο αυτό και γίνονται ακόμη στενότερες, τότε αρχίζει να γίνεται πιο υπολογίσιμη η άποψη που εκφράζει το Ινστιτούτο. Διαφορετικά, ίσως να μην είχε εκτιμηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό η δυνατότητα προσφοράς της κυρίας Ράνιας Αντωνοπούλου που σχεδόν από το πουθενά βρέθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια στη θέση της αναπληρωτού Υπουργού Εργασίας.

Το αναφέρω γιατί αν δεν κάνω λάθος η κ. Αντωνοπούλου είναι η σύντροφος του προέδρου του Ινστιτούτου Levy, του καθηγητή Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στο Μαξίμου. Και ο κ. Παπαδημητρίου έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί σε συνεντεύξεις και ομιλίες για την αναγκαιότητα να προχωρήσει η Ελλάδα στη χρήση ενός «διπλού νομίσματος». Βεβαίως, το Ινστιτούτο Levy δεν συνδράμει με τις μελέτες, τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις του ως κορυφαίο think tank μόνο τη σημερινή κυβέρνηση.

Για παράδειγμα το εξέχων στέλεχός του,  ο Νομπελίστας καθηγητής Joseph Stiglitz υπήρξε στενός συνεργάτης και σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου στον χειρισμό της κρίσης αλλά και της προσφυγής στο ΔΝΤ, παρά τις θέσεις που είχε αναπτύξει παλαιότερα, αλλά και μετέπειτα σχετικά με τον ρόλο του Ταμείου. Ο κ. Stiglitz, πολέμιος της πολιτικής λιτότητας στην Ε.Ε., υπήρξε στη συνέχεια και ένθερμος υποστηρικτής του κ. Τσίπρα προεκλογικά.

Σε ό,τι αφορά τώρα τις απόψεις που έχει δημοσιοποιήσει το Ινστιτούτο levy για το «διπλό νόμισμα», σημειώνω τα εξής από αναφορά του Ινστιτούτου στα σενάρια λύσης για την Ελλάδα και την χρήση «ενός παράλληλου χρηματοπιστωτικού συστήματος (διπλού νομίσματος) με την έκδοση κρατικών ομολόγων μηδενικού τοκομεριδίου (Geuro), τα οποία θα είναι μεταβιβάσιμα, θα γίνονται δεκτά για φορολογικές υποχρεώσεις, θα χρησιμοποιούνται και για την πληρωμή μισθών και όλα αυτά μόνο για την εσωτερική αγορά».

Και κάτι ακόμα. Αν αληθεύει το δημοσίευμα της Handelsblatt, ότι συναντήθηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός μαζί με τον κ. Βαρουφάκη με τον  επικεφαλής οικονομολόγο της Deutsche Bank, Τόμας Μάιερ και συζήτησαν την πιθανότητα υιοθέτησης διπλού νομίσματος «Geuro», το πράγμα είναι αρκετά σοβαρό. Γιατί δεν άκουσαν κάτι... άγνωστο και πρωτοεισαγόμενο ως σκέψη. Δεν άκουσαν απλώς μία... νέα εισήγηση. Γιατί να χάσει χρόνο ο πρωθυπουργός να ακούσει έναν αναλυτή, όσο καλός και αν είναι, να επαναλαμβάνει ένα ήδη γνωστό σενάριο; Απλά απορώ. Και προφανώς, αν έγινε το ραντεβού, τον κ. Μάιερ τον πήγε στον κ. Τσίπρα ο κ. Βαρουφάκης. Τι ακριβώς συμβαίνει λοιπόν κ. Εκπρόσωπε;

ΥΓ: Οι αναγνώστες του «Capital.gr» και του «Κεφαλαίου» έχουν ενημερωθεί από καιρό για τις σοβαρές συζητήσεις που διεξάγονται στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο υιοθέτησης ενός «εναλλακτικού» τρόπου χρηματοδότησης της οικονομίας, της εισαγωγής ουσιαστικά ενός «διπλού νομίσματος». Και έχουν περιγραφεί αναλυτικά όλα τα δυνατά σενάρια.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια