Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Θεωρητικά συμφωνούμε, πρακτικά είμαστε... ταπί

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Φαινομενικά είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε συμφωνία με τους εταίρους. Πρακτικά ακόμη δεν έχουμε πάρει ούτε... σεντ!  Γιατί εκεί παίζεται το παιχνίδι. Στα χρήματα. Και όπως φαίνεται, για να φτάσει το πράγμα σε ένα τελικό στάδιο και να μπορούν να εκταμιευθούν χρήματα για τη χώρα, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Γιατί προς το παρόν, το κλίμα μού θυμίζει τις ημέρες που προηγήθηκαν της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Μία συμφωνία που θυμίζω ότι κλείδωσε στο
Eurogroupαλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε. Ας ελπίσουμε ότι η επόμενη, αν κλειδώσει, θα εφαρμοστεί κιόλας.
Βεβαίως, υπάρχουν παράμετροι που δικαιολογούν μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αυτή τη φορά τα πράγματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά. Καθώς από την ελληνική πλευρά υπάρχει πλέον ο ασφυκτικός κλοιός ρευστότητας και το κλίμα στην οικονομία που έχει σαφέστατα επιδεινωθεί. Τα περιθώρια ελιγμών έχουν στενέψει και η αγωνιώδης ανάγκη για εξεύρεση λύσης έχει υποκαταστήσει σε σημαντικό βαθμό τα παίγνια και τις αποπροσανατολιστικές τακτικές. Την ίδια ώρα, οι μεγάλες εκροές καταθέσεων, είτε από ιδιώτες και επιχειρήσεις, είτε για να ικανοποιηθούν ανάγκες του Δημοσίου, έχουν φέρει το τραπεζικό σύστημα σε ένα οριακό σημείο αυξάνοντας τον βαθμό επικινδυνότητας για τη χώρα.
Από την πλευρά των δανειστών, οι παράμετροι που φέρνουν πιο κοντά την ανάγκη ύπαρξης μίας έστω και κατ’ αρχήν συμφωνίας είναι εξίσου σημαντικές. Ισχυρός προβληματισμός πηγάζει κυρίως από την αγωνία της ΕΚΤ για την επιβίωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα αν εφαρμοστεί η αύξηση του haircut στις εγγυήσεις που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για άντληση ρευστότητας. Κίνηση που δύναται να οδηγήσει, τουλάχιστον μια συστημική ελληνική τράπεζα, ακόμη και σε δραματικές εξελίξεις. Ο κ. Ντράγκι μέχρι στιγμής κράτησε άμυνα, αλλά οι πιέσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα έντονες. 
Την αναγκαιότητα εξεύρεσης κάποιας λύσης αναδεικνύει και η απαίτηση  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, είτε μέσω ενός «κουρέματος», είτε μέσω επιβολής πρόσθετων μέτρων. Θέτοντας βεβαίως εμμέσως πλην, όμως, σαφώς την πιθανότητα αποπληρωμής της συμμετοχής του, σε διαφορετική περίπτωση, από τους Ευρωπαίους και ανάληψης των δικών του βαρών από εκείνους.
Και βέβαια, υπάρχει και το ζήτημα των εκλογών στην Αγγλία. Που ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, είανι σαφές ότι δρομολογούν μία νέα προφανώς πιο επιβαρυμένη σχέση μεταξύ του νησιού και της Γηραιάς Ηπείρου. Με το βρετανικό ζήτημα και την παραμονή ή όχι της Αγγλίας στην Ε.Ε. ανοιχτό, με το Ουκρανικό σε μια ευαίσθητη καμπή, με το ευρωπαϊκό QE να μην έχει αποδώσει όσο θα ήθελαν για την αναθέρμανση των ευρωπαϊκών οικονομικών, το ενδεχόμενο ενός grexit σαφώς και δεν είναι το πρόβλημα που θα ήθελαν αυτή την ώρα να αντιμετωπίσουν οι εταίροι μας.
Βεβαίως, οι παράμετροι που ευνοούν μία συζήτηση διευθέτησης του ελληνικού ζητήματος, το καλύτερο κλίμα που παρατηρείται πλέον στις διαπραγματεύσεις και οι προθέσεις της κυβέρνησης να ανοίξει τη συζήτηση σε θέματα που θεωρούνταν ταμπού, δεν συνιστούν defacto και την ύπαρξη συμφωνίας. Καθώς αντικειμενικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση ακόμη να διανυθεί σε όσα θεωρούνται και από τις δύο πλευρές ως... κόκκινες γραμμές. Οι οποίες όσο και αν έχουν... ροζίσει, εξακολουθούν να παραμένουν.
Γεγονός που βάζει στο τραπέζι και εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι υπάρχει βηματισμός για συμφωνία, όμως βρισκόμαστε μακριά ακόμη από τη δυνατότητα εφαρμογής της. Καθώς αν τελικά υπάρξει, προφανώς και θα περιλαμβάνει τμηματικές εκταμιεύσεις ανάλογα και με την πορεία των αξιολογήσεων σε σχέση με την υλοποίηση των υποσχεθέντων  (σας θυμίζει τίποτα;). Με απλά λόγια, άλλο μία συμφωνία και άλλο η υλοποίησή της. Και άλλο το να βάλουμε για μία ακόμη φορά τη... στάχτη κάτω από το χαλί για να κερδηθεί χρόνος με ημίμετρα και να είναι όλοι ευχαριστημένοι. Γιατί εδώ υπάρχει και μία χώρα και μία οικονομία που στενάζουν και δεν έχουν καθόλου χρόνο για χάσιμο...

dimitris.papakonstantinou@capital.gr
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια