Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €

Για περάστε! Όλα με 69 ευρώ!

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

Ιδού λοιπόν το απόσταγμα της σοφίας των οικονομολόγων του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τσακώσουν τον πλούτο για να μπορούν να τον φορολογήσουν μέσα από τη χρήση πιστωτικών καρτών για συναλλαγές στα νησιά. Σε όποιο νησί έχει πάνω από 3.000 κατοίκους, κάθε συναλλαγή από 70 ευρώ και πάνω να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα!  Ειλικρινά δεν ξέρω τι να πω. Η... σοφία του Βαρουφάκη και των υπολοίπων με ξεπερνάει. Οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι...

Για να δούμε. Πάνω από 3.000 κατοίκους, έ; Με βάση την τελευταία απογραφή, από το μέτρο θα εξαιρούνται μόνο τα εξής νησιά: Αντίπαρος, Αλόννησος, Αμοργός, Αστυπάλαια, Ίος, Κέα, Κύθνος, Παξοί, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίφνος, Σκύρος, Ύδρα, Φολέγανδρος, Φούρνοι. Δηλαδή, η Αντίπαρος όπου έχουν χτίσει βιλάρες διάφοροι επώνυμοι ή η Ύδρα (!) δεν είναι προορισμοί εύπορων Ελλήνων, ενώ η Κάλυμνος ας πούμε ή η Κάρπαθος είναι... Ε ρε τρικυμία που υπάρχει στο κρανίο ορισμένων.

Βεβαίως το ελληνικό δαιμόνιο είναι βέβαιο ότι θα εφεύρει τρόπους να προσπεράσει το εμπόδιο αυτό στις συναλλαγές. Βλέπω να θεσπίζεται το... «μενού 69». Ή να σπάνε οι λογαριασμοί σε ατομικούς στα ζευγάρια ή ανά δύο στις μεγαλύτερες παρέες. Σε περίπτωση που η παραγγελία θα ξεπερνά τα 70 ευρώ! Αλλά και στα καταστήματα. Έρχονται ειδικές εκπτώσεις του στυλ: Για περάστε, για περάστε, Ότι πάρετε μέχρι 69 ευρώ!

Αυτά όσον αφορά το αστείο του πράγματος, ή μάλλον της φαρσοκωμωδίας. Γιατί επί της ουσίας, ένα τέτοιο μέτρο, θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία των νησιών. Και σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητα, αλλά και σε σχέση με την κατανάλωση. Μην έχετε καμία αμφιβολία κύριοι της κυβέρνησης, ότι με την εφαρμογή της χρήσης πιστωτικής κάρτας στα νησιά θα δώσετε ένα καίριο πλήγμα στον εσωτερικό τουρισμό των συγκεκριμένων προορισμών. Σιγά μην πάει να μπλέξει ο άλλος να δίνει αναλυτικό λογαριασμό στην εφορία για το τι ξοδεύει στις διακοπές του. Θα προτιμήσει έναν άλλο προορισμό, όπου δεν θα νιώθει τον... «ηλεκτρονικό ρουφιάνο» πάνω από το κεφάλι του. Αφήστε που η χρήση της κάρτας θα λειτουργήσει ως ανικίνητρο για κοπή αποδείξεων. Θα χρειαστούν πολλές έφοδοι στα νησιά για να καταπολεμηθεί η αύξηση της φοροδιαφυγής. Κόλαση θα πρέπει να το κάνετε για να έχετε αποτέλεσμα. Εδώ θα είμαστε και θα με θυμηθείτε!

Αλλά είναι και το άλλο. Για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών θα ισχύσει το μέτρο. Και αν ναι, πώς δια της πλαγίας τους υποχρεώνεις, μόνους αυτούς από όλη την άλλη Ελλάδα να χρησιμοποιούν σχεδόν μόνο πιστωτικές κάρτες για τις συναλλαγές τους; Θα υπάρξει εξαίρεση ή πάμε για γενίκευση του μέτρου μετά το καλοκαίρι; Γιατί πλάκα πλάκα το μέτρο αυτό περιλαμβάνει και περιοχές όπως η Κρήτη ή η Εύβοια. Για μεν την Κρήτη προβλέπω... επανάσταση, για δε την Εύβοια θα της τελειώσει ολοκληρωτικά την τοπική οικονομία.

Και κάτι ακόμα. Έχουν συνεκτιμήσει στην κυβέρνηση τι ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού είναι... αποκλεισμένο από τη χρήση πιστωτικών καρτών λόγω οφειλών; Έχουν διανοηθεί σε τι ύψος μπορεί να φτάσουν οι νέες επισφάλειες και τα νέα φέσια στην αγορά; Τι είδους κάρτα θα είναι αυτή που θα χρησιμοποιείται; Και επιπροσθέτως, με την υποχρεωτική χρήση κάρτας θα προκύπτει και κόστος για τον καταναλωτή υπέρ των τραπεζών; Αυτά και πάρα πολλές άλλες δυσλειτουργίες τις έχουν σκεφτεί στην κυβέρνηση; 

dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση