Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΧΟΛΙΟ ΑΓΟΡΑΣ

Έληξαν τα παράγωγα εις βάρος του Χ.Α.

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
της Εφης Γκικοπούλου

Με απώλειες ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, η οποία συνοδεύτηκε από τη λήξη παράγωγων προϊόντων της σειράς Μαΐου του δείκτη FTSE Large Cap. Η... ρηχότητα δε της αγοράς έκανε πιο αισθητά τα στοιχήματα που είχαν πάρει οι πωλητές. Ο καθαρός τζίρος δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε και από τις αλλαγές στους δείκτες MSCI που ανακοινώθηκαν τα μεσάνυχτα της Τρίτης, με τη ΔΕΗ να δέχεται σημαντικές πιέσεις λόγω της αποχώρησής της από το δείκτη MSCI Standard και την προσθήκη της στον MSCI Small Cap, μαζί με τα ΕΛΠΕ (νέα προσθήκη), ενώ σημαντικές ήταν και οι απώλειες για ΜΙΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ λόγω των διαγραφών τους από τον εν λόγω δείκτη. 

Η μόνη από τις μετοχές που δεν επηρεάστηκε από τη διαγραφή στο «μικρό» δείκτη της Morgan Stanley ήταν η μετοχή της Frigoglass (πέρα της σημερινής συνεδρίασης), η οποία κατέγραψε κέρδη άνω του 8% σωρευτικά στις συνεδιάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης. 

Καθώς απομένουν άλλες δύο εβδομάδες για να τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές των δεικτών MSCI και ενώ κορυφώνεται η κρίση ρευστότητας, η μεταβλητότητα αναμένεται να είναι  το κύριο χαρακτηριστικό των επόμενων 10 συνεδριάσεων. Στο μεταξύ υπολογίζεται ότι το ελληνικό κράτος έχει να πληρώσει γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ σε μισθούς του δημοσίου και στις συντάξεις στα τέλη του μήνα, με τα... «αποθέματα» ωστόσο να τελειώνουν.

Στη σημερινή συνεδρίαση, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών, με τον υποκείμενο δείκτη να καταγράφει απώλειες της τάξης του 5,9%. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η μετοχή της Τρ. Πειραιώς (-9,48%) και ακολούθησαν οι Alpha Bank (-7.29%), Εurobank (-7,14%) και ΕΤΕ (-2,46%).

Στο υπόλοιπο ταμπλό, τα ΕΛΠΕ απώλεσαν 4,53%, οι ΕΧΑΕ, Μυτιληνάιος και Τιτάνας κατέγραψαν απώλειες της τάξης του 4%, ο Ελλάκτωρ έχασε 3,83% και ακολούθησαν ενδεικτικά οι Folli Follie (-3,57%), Μπέλα (-3,27%), Μotor Oil (-1,8%), Mέτκα (-1,72%) και ΟΤΕ (-1,49%). Η μετοχή της ΕΕΕ αντιστάθηκε των πιέσεων κλείνοντας 0,52% υψηλότερα αν και ενδοσυνεδριακά έφτανε να κερδίζει 4,61%. Σε θετική τροχιά έκλεισε και ο ΟΛΠ (+0,81%).

1

Βιοχάλκο στο ταμπλό

 

2,32

discount

1

Βιοχάλκο μέσω Σιδενόρ

0,883

2,01324

-13,22%"Λύγισαν" σήμερα και οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ τις προηγούμενες συνεδριάσεις υπεραπέδωσαν έναντι της μεγάλης. Απώλειες άνω του 8% δέχτηκαν οι Frigoglass και Intracom, η ΣΩΛΚ υποχώρησε 6,95%, η Τρ. Αττικής (-6,15%) και η Σιδενόρ (-4,02%).

Το arbitrage μεταξύ της Βιοχάλκο και της Σιδενόρ διευρύνθηκε και πάλι άνω του 13%, υπέρ της αγοράς της Σιδενόρ. Με κέρδη έκλεισαν οι Autohellas (+3,88%), ΠΛΑΘ (+2,38%) και ΕΥΑΠΣ (+0,36%).

Στην περιφέρεια, η μετοχή της Τρ. Κύπρου ενισχύθηκε 1,09% και ο Σαράντης έχασε 0,08 ευρώ αν και διαπραγματευόταν χωρίς το μέρισμα σήμερα, ποσού 0,135 ευρώ καθαρά.

Στην αγορά παραγώγων, η σειρά Ιούνιου στο συμβόλαιο FTSE έκλεισε με οριακό premium έναντι του υποκείμενου δείκτη, ενώ το μεγαλύτερο όγκο συμβολαίων σημειώθηκαν στην Τρ. Πειραιώς.

ftse

243,42

όγκος συμβολαίων

15/5/2015 17:43

 

ftse λήξης Iουνίου

243,75

8.938

0,14%

premiumΣε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έχασε 3,21%, ο δείκτης τραπεζών υποχώρησε 8,61%, ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης (-3,18%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,52%)
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα στην ενότητα ΣΧΟΛΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια