Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Ο υπουργός Οικονομικών καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας εχθές σε συνέδριο του Economist, δήλωσε ότι τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (Ο.Ε.Δ.) που κατέχει η Ε.Κ.Τ. «πρέπει να σταλούν στο μέλλον». Στην αρχή σχηματίστηκε η εντύπωση πως εννοούσε την μη αποπληρωμή των Ο.Ε.Δ. που λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο. Ευτυχώς το υπουργείο και ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ (με προσωπικό tweet), ξεκαθάρισαν ότι εννοούσε τα ομόλογα με λήξεις μετά τον Αύγουστο. Συνολικού ύψους €27 δισ!

Λέω ευτυχώς διότι δεν υπάρχει χειρότερη ιδέα από το να μην πληρώσει μία χώρα υποχρέωση προς τον πιστωτή που κρατά την ύπαρξη του τραπεζικού της συστήματος στα χέρια του. Έναν πιστωτή που έχει δανείσει το 64% του Α.Ε.Π. της, στο ίδιο αυτό σύστημα. Έναν πιστωτή που είναι ο μόνος με την δυνατότητα να «διώξει» την χώρα αυτή από το κοινό νόμισμα. Βλέπετε η Ε.Κ.Τ. είναι η μόνη με την δυνατότητα αποβολής μιας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας από το Ευρωσύστημα. Πράγμα που, πρακτικά, ισοδυναμεί με αποβολή της χώρας-μέλους από το ευρώ. Υπάρχουν βέβαια πολλοί, που θεωρούν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τέτοιες δικαιοδοσίες. Το ζήτημα όμως δεν είναι αν τις έχει αλλά αν είναι διατεθειμένη να τις εφαρμόσει. Και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τις εφαρμόσει. Η μη λήψη μέτρων για αθέτηση υποχρέωσης θα καθιστούσε τα μέλη του Συμβουλίου υπόλογα για το αδίκημα της απιστίας. Οπότε θα το πράξει. Και θα αφήσει την χώρα - μέλος «να τρέχει να βρει το (υποτιθέμενο) δίκιο της». Διότι η Ε.Κ.Τ. μπορεί να ελεγχθεί μόνο από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Διαδικασία που χρειάζεται κάμποσα χρόνια για να τελεσφορήσει. Ενώ η αποβολή από το Ευρωσύστημα γίνεται σε λιγότερο από εβδομάδα. Όποιος αμφιβάλλει μπορεί να ρωτήσει τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσωπικά το θεωρώ πολύ κακή ιδέα και θα το απέφευγα πάση θυσία. Απ’ ό,τι φαίνεται το ίδιο πιστεύει και ο ΥΠΟΙΚ. Ελπίζω να μην αλλάξει γνώμη. 

Όπως εμφανίστηκε να κάνει χθες με την βιωσιμότητα του χρέους. Διότι το αποκάλεσε μη βιώσιμο. Την Δευτέρα όμως στο Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το θεώρησε βιώσιμο. Για να μην αναφέρω την δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία έχει προσυπογράψει. Που επίσης το θεωρεί βιώσιμο. Υποθέτω ότι όταν κατασταλάξει στην τελική του άποψη, θα μας ενημερώσει. Έτσι για να ξέρουμε. Όχι πως είναι απαραίτητο, βέβαια. Εξάλλου εμείς δεν χρησιμεύουμε σε τίποτα περισσότερο από το να πληρώνουμε. Ουδείς λόγος να είμαστε ενήμεροι υπάρχει. Έτσι δεν είναι; 

Αυτό που, τελικά, εννοούσε στην ομιλία του o καθηγητής Βαρουφάκης είναι ανταλλαγή των Ο.Ε.Δ. που κατέχει η Ε.Κ.Τ., με ομόλογα του E.S.M. Αυτό είναι μια μάλλον παλιά ιδέα. Αν θυμάμαι σωστά, την έχει καταθέσει πρώτος ο εξαίρετος φίλος και συνάδελφος Γιάννης Κουτσομύτης. Όχι βέβαια όπως την έθεσε ο κύριος υπουργός. Διότι εκείνος χρησιμοποίησε την λέξη «swap». Που σημαίνει απευθείας ανταλλαγή ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και Ε.Κ.Τ. Αυτό θα αποτελούσε ολοκάθαρη παραβίαση του κανόνα περί μη χρηματοδότησης κρατών από την Κεντρική Τράπεζα. Πράγμα που καθιστά τέτοιου τύπου ανταλλαγή, αδύνατη.

Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα  πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. «Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον». Λυπάμαι πολύ, αλλά όχι. Διότι, όπως έχει επανειλημμένα και ξεκάθαρα τονίσει η κυβέρνηση, δεν δέχεται να υπογράψει νέο Μνημόνιο. Και ο E.S.M. μπορεί να δανείσει μόνο εφόσον υπάρχει «πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής» (λέγε με και τρισκατάρατο). Το προβλέπει ρητά η Συνθήκη ίδρυσής του. Οπότε η ιδέα του κυρίου υπουργού είναι, εκτός από παλιά, και άχρηστη. Εκτός εάν η κυβέρνηση έχει αλλάξει γνώμη και σε αυτό, όπως σε τόσα άλλα. Αλήθεια, μήπως έχει αλλάξει; Δεν πιστεύετε ότι θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε; 

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr 

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 14/05  Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα- Πέτρος Λαζος
  Οι Έλληνες ψηφοφόροι “ζύγισαν“ τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε “ελπίδα“, κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη “αποτύπωση“ της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες
 • 13/05  10... 9... 8... 7... 6...- Πέτρος Λαζος
  Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η “φιλελληνική πλευρά“ έπεισε την πλειοψηφία.
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 11/05  Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα- Πέτρος Λαζος
  Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να “κάνει πείσματα“.
 • 08/05  Σημείο καμπής και κατάθλιψη- Πέτρος Λαζος
  Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 06/05  Ιδεοληψία και ρεαλισμός!- Πέτρος Λαζος
  Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε.
 • 05/05  Endgame Part II- Πέτρος Λαζος
  Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας.
 • 04/05  Endgame- Πέτρος Λαζος
  Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας.
 • 30/04  Χάνοντας το δέντρο- Πέτρος Λαζος
  Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, “εμπειρική επιστήμη“. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια