Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Ο υπουργός Οικονομικών καθηγητής Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας εχθές σε συνέδριο του Economist, δήλωσε ότι τα Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (Ο.Ε.Δ.) που κατέχει η Ε.Κ.Τ. «πρέπει να σταλούν στο μέλλον». Στην αρχή σχηματίστηκε η εντύπωση πως εννοούσε την μη αποπληρωμή των Ο.Ε.Δ. που λήγουν Ιούλιο και Αύγουστο. Ευτυχώς το υπουργείο και ο ίδιος ο ΥΠΟΙΚ (με προσωπικό tweet), ξεκαθάρισαν ότι εννοούσε τα ομόλογα με λήξεις μετά τον Αύγουστο. Συνολικού ύψους €27 δισ!

Λέω ευτυχώς διότι δεν υπάρχει χειρότερη ιδέα από το να μην πληρώσει μία χώρα υποχρέωση προς τον πιστωτή που κρατά την ύπαρξη του τραπεζικού της συστήματος στα χέρια του. Έναν πιστωτή που έχει δανείσει το 64% του Α.Ε.Π. της, στο ίδιο αυτό σύστημα. Έναν πιστωτή που είναι ο μόνος με την δυνατότητα να «διώξει» την χώρα αυτή από το κοινό νόμισμα. Βλέπετε η Ε.Κ.Τ. είναι η μόνη με την δυνατότητα αποβολής μιας Εθνικής Κεντρικής Τράπεζας από το Ευρωσύστημα. Πράγμα που, πρακτικά, ισοδυναμεί με αποβολή της χώρας-μέλους από το ευρώ. Υπάρχουν βέβαια πολλοί, που θεωρούν ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει τέτοιες δικαιοδοσίες. Το ζήτημα όμως δεν είναι αν τις έχει αλλά αν είναι διατεθειμένη να τις εφαρμόσει. Και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τις εφαρμόσει. Η μη λήψη μέτρων για αθέτηση υποχρέωσης θα καθιστούσε τα μέλη του Συμβουλίου υπόλογα για το αδίκημα της απιστίας. Οπότε θα το πράξει. Και θα αφήσει την χώρα - μέλος «να τρέχει να βρει το (υποτιθέμενο) δίκιο της». Διότι η Ε.Κ.Τ. μπορεί να ελεγχθεί μόνο από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Διαδικασία που χρειάζεται κάμποσα χρόνια για να τελεσφορήσει. Ενώ η αποβολή από το Ευρωσύστημα γίνεται σε λιγότερο από εβδομάδα. Όποιος αμφιβάλλει μπορεί να ρωτήσει τον νυν Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προσωπικά το θεωρώ πολύ κακή ιδέα και θα το απέφευγα πάση θυσία. Απ’ ό,τι φαίνεται το ίδιο πιστεύει και ο ΥΠΟΙΚ. Ελπίζω να μην αλλάξει γνώμη. 

Όπως εμφανίστηκε να κάνει χθες με την βιωσιμότητα του χρέους. Διότι το αποκάλεσε μη βιώσιμο. Την Δευτέρα όμως στο Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, το θεώρησε βιώσιμο. Για να μην αναφέρω την δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία έχει προσυπογράψει. Που επίσης το θεωρεί βιώσιμο. Υποθέτω ότι όταν κατασταλάξει στην τελική του άποψη, θα μας ενημερώσει. Έτσι για να ξέρουμε. Όχι πως είναι απαραίτητο, βέβαια. Εξάλλου εμείς δεν χρησιμεύουμε σε τίποτα περισσότερο από το να πληρώνουμε. Ουδείς λόγος να είμαστε ενήμεροι υπάρχει. Έτσι δεν είναι; 

Αυτό που, τελικά, εννοούσε στην ομιλία του o καθηγητής Βαρουφάκης είναι ανταλλαγή των Ο.Ε.Δ. που κατέχει η Ε.Κ.Τ., με ομόλογα του E.S.M. Αυτό είναι μια μάλλον παλιά ιδέα. Αν θυμάμαι σωστά, την έχει καταθέσει πρώτος ο εξαίρετος φίλος και συνάδελφος Γιάννης Κουτσομύτης. Όχι βέβαια όπως την έθεσε ο κύριος υπουργός. Διότι εκείνος χρησιμοποίησε την λέξη «swap». Που σημαίνει απευθείας ανταλλαγή ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και Ε.Κ.Τ. Αυτό θα αποτελούσε ολοκάθαρη παραβίαση του κανόνα περί μη χρηματοδότησης κρατών από την Κεντρική Τράπεζα. Πράγμα που καθιστά τέτοιου τύπου ανταλλαγή, αδύνατη.

Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα  πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. «Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον». Λυπάμαι πολύ, αλλά όχι. Διότι, όπως έχει επανειλημμένα και ξεκάθαρα τονίσει η κυβέρνηση, δεν δέχεται να υπογράψει νέο Μνημόνιο. Και ο E.S.M. μπορεί να δανείσει μόνο εφόσον υπάρχει «πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής» (λέγε με και τρισκατάρατο). Το προβλέπει ρητά η Συνθήκη ίδρυσής του. Οπότε η ιδέα του κυρίου υπουργού είναι, εκτός από παλιά, και άχρηστη. Εκτός εάν η κυβέρνηση έχει αλλάξει γνώμη και σε αυτό, όπως σε τόσα άλλα. Αλήθεια, μήπως έχει αλλάξει; Δεν πιστεύετε ότι θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε; 

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr 

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 29/04  Κορυφαίες Ανακρίβειες- Πέτρος Λαζος
  Οι χθεσινές ευχές και ελπίδες για τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα. Πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε και ο πιο απαισιόδοξος παρατηρητής. Μέσα σε μερικές ώρες από την δημοσίευση τους, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, διέλυσε την όποια πιθανότητα να γίνουν πραγματικότητα.
 • 28/04  Η μπάλα στις αλλαγές ή στην εξέδρα;- Πέτρος Λαζος
  Η εβδομάδα άρχισε με κυβερνητική αντεπίθεση. Δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές άλλωστε, μετά το στραπάτσο της Παρασκευής, στην Ρίγα. Ένα μπαράζ δηλώσεων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας και η, απαραίτητη, νότα περί “συντεταγμένης νομισματικής αλλαγής“ ήταν το πρελούδιο.
 • 27/04  Τόσο μικρή έγινε η Ελλάδα;- Πέτρος Λαζος
  Το Eurogroup της Παρασκευής 24/4 αποδείχθηκε ορόσημο. Αυτό αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς. Καθώς κανείς δεν ανέμενε συμφωνία, εκτός ίσως από το μέγαρο Μαξίμου, όλα έδειχναν ότι θα ήταν μία συνηθισμένη μηνιαία συνάντηση.
 • 24/04  Το ζεμπέκικο του Ζαλόγγου- Πέτρος Λαζος
  Κορυφαία είδηση της χθεσινής ημέρας ήταν, αναμφισβήτητα, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο Francois Hollande. Οι συναντήσεις αυτές έγιναν σε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε “πολιτική συμφωνία“.
 • 23/04  Προσπαθώντας σκληρά για το bank run- Πέτρος Λαζος
  Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πραξικόπημα. “Όχι με τανκς, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών“ είπε. Ήταν κάπου στα μέσα του 2012 όταν, σε δημόσια συζήτηση στο Twitter, επέμενε πως η Ε.Κ.Τ. “μπλοφάρει“.
 • 22/04  Μασάει η κατσίκα ταραμά;- Πέτρος Λαζος
  Μια πολύ περίεργη είδηση δημοσιεύτηκε εχτές το απόγευμα. Οι “θεσμοί“ λέει, επίμονα και για εβδομάδες, ζητούσαν την μεταφορά των αποθεματικών των φορέων Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για να γίνεται “καλύτερη κεντρική διαχείριση των ρευστών διαθεσίμων“.
 • 21/04  Γροθιά στο μαχαίρι απ’ τον πάτο του βαρελιού- Πέτρος Λαζος
  Η χρήση της λέξης unfriendly (μη φιλική), αντί της πιο αιχμηρής hostile (εχθρική), υποδηλώνει την διάθεση της υπερδύναμης να αφήσει περιθώρια ελιγμών στην Ελλάδα. Δεν πρέπει όμως να μας ξεγελά. Σε περίπτωση απελευθέρωσης του καταδικασμένου για πράξεις τρομοκρατίας Ξηρού, θα υπάρξουν συνέπειες.
 • 20/04  Ο νόμος του Κοπέρνικου- Πέτρος Λαζος
  Tις τελευταίες λίγες μέρες, μια θύελλα σεναρίων για την χρήση IOUs από την Ελληνική κυβέρνηση, έχει δει τα φώτα της δημοσιότητας. Αν και θεωρώ πολύ δύσκολο να ακολουθηθεί μια τέτοια λύση, μία σχετική ενημέρωση είναι οπωσδήποτε χρήσιμη. Έτσι ώστε να έχει ο καθένας μία ευρύτερη αντίληψη περί τίνος πρόκειται.
 • 17/04  Τυφώνας Lee B;- Πέτρος Λαζος
  O Lee C. Buchheit (Lee B) είναι δικηγόρος, senior partner στην δικηγορική εταιρεία Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton της Νέας Υόρκης. Θεωρείται (και είναι) ο κορυφαίος ειδικός στον κόσμο, για αναδιαρθρώσεις και αναδιοργανώσεις κρατικού χρέους.
 • 16/04  Μπαίνουμε στη δίνη του τυφώνα- Πέτρος Λαζος
  Αργά χθες το απόγευμα η S&P υποβάθμισε τα Ελληνικά χρεόγραφα σε CCC+, με αρνητική προοπτική. Έτσι, μαζί με την Fitch, γίνονται δυο οι οίκοι αξιολόγησης που τοποθετούν την Ελλάδα σε C grade. Η υποβάθμιση έχει σημαντικότατες επιπτώσεις.
« Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση