Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Εδώ ο κόσμος χάνεται...

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά; 

Εδώ ο κόσμος χάνεται, βαρκούλες αρμενίζουν! Άριστη η πρόσκληση των BRICS, απαραίτητη η πολυδιάστατη οικονομική πολιτική, καλοδεχούμενες οι επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αλλά δεν λύνονται έτσι τα προβλήματά μας. Εκτός κι αν έχουν αποφασίσει να πουλήσουν τρέλα. 

Κι ασφαλώς τα προβλήματα δεν δημιουργήθηκαν μέσα σε τρεις μήνες. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όμως, επιτάχυνε την πορεία σύγκρουσης της ακυβέρνητης αμαξοστοιχίας που ονομάζεται «ελληνική οικονομία». Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και την ώρα εκείνη θα ξυπνήσουμε βίαια και θα αναγκαστούμε να προσαρμοστούμε στις εικόνες και στις παραστάσεις του πραγματικού κόσμου.

Δεν μπορεί κανείς να μοιράσει πλούτο που δεν υπάρχει. Η Ελλάδα είναι μία χρεοκοπημένη χώρα που αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ο πολιτικός κόσμος χαϊδεύει τα αφτιά των ψηφοφόρων του και η καταστροφή μοιάζει αυτή την στιγμή περισσότερο από σίγουρη, αν και εφόσον δεν αφυπνιστούμε. 

Η κυβέρνηση άρπαξε την εξουσία με τον ίδιο τρόπο που το έκαναν και οι προηγούμενες: Έταξε λαγούς με πετραχήλια σε έναν λαό που ήταν αποφασισμένος να ρουφήξει τα ψέματα μέχρι το μεδούλι τους! Σήμερα βγαίνουν ένας - ένας οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης και δηλώνουν ότι υπερέβαλαν (sic) στην προεκλογική περίοδο, ότι δεν είπαν ποτέ ότι θα σκίσουν τα μνημόνια (αυτό ήταν κορυφαίο), ότι δεν εννοούσαν κάποιες από τις απίθανες δηλώσεις που έκαναν στις πρώτες ημέρες της αριστερής διακυβέρνησης (περί αριστείων στην Παιδεία και άλλων κοινών δαιμονίων). 

Αυτό είναι το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ας μην παραπονιόμαστε. Εμείς τους εκλέξαμε. Δεν είναι όμως όλοι οι πολιτικοί ναρκισσιστές, ανεπάγγελτοι και... ψεκασμένοι. Δεν μπορεί, θα υπάρχουν και ρεαλιστές, άνθρωποι που δεν θα εκμεταλλεύονται την θρησκοληψία, την ημιμάθεια και θα προσπαθούν να κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο. 

Η Ελλάδα έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο κατάπτωσης που η διαχωριστική γραμμή δεν είναι πλέον μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, αλλά μεταξύ του κόσμου της λογικής και του κόσμου που θέλει τα οστά της Αγίας Βαρβάρας να τα υποδεχόμαστε με τιμές αρχηγού κράτους! Ζούμε σε άλλο σύμπαν σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.  Οι λύσεις είναι προφανείς και οι δυνατότητες της χώρας απεριόριστες. Αλλά χρειάζεται να έρθουμε σε επαφή με τον πραγματικό κόσμο. 

Αυτή την στιγμή είναι εντελώς γελοίο να υποστηρίζει κανείς ότι θα μας σώσουν οι BRICS. Όταν αυτά τα λένε και υπουργοί, καταλαβαίνουμε το πόσο λίγες είναι οι πιθανότητές μας να επιβιώσουμε από την... σύγκρουση. Όταν υπουργοί υποστηρίζουν ότι οι αγαπημένοι τους ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά μισθούς και συντάξεις σε μία χρεοκοπημένη χώρα, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε πάρει διαζύγιο με την λογική. 

Η Ελλάδα κινδυνεύει. Η χώρα δεν πρόκειται να ανασάνει με εκλογές ή δημοψήφισμα. Δεν είναι λύση η προσφυγή στις κάλπες με κλειστές τις τράπεζες. Η λύση είναι να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Δύσκολο; Αυτό είναι αλήθεια! Αλλά δεν υπάρχει άλλη διέξοδος. Σε διαφορετική περίπτωση η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη και το αποτέλεσμα σχεδόν βέβαιο: Η απόλυτη καταστροφή! Κι ανεξάρτητα από την καλή ή την κακή διάθεση των δανειστών να σώσουν εμάς και τα λεφτά τους...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 29/04  Θέλουν να ελέγχουν τα πάντα!- Θανάσης Μαυρίδης
  Δεν χρειαζόμαστε internet. Αυτά είναι ξεπερασμένες, μικροαστικές συνήθειες. Όπως σημείωσε χτες αναγνώστης του Capital.gr στο forum του μέσου, από εδώ και πέρα “σήματα καπνού και σε 30-40 χρόνια να αρχίσουμε να σκαλίζουμε σε μαρμάρινες πλάκες, και πολύ μας είναι“. Η κυβέρνηση αποφάσισε, λοιπόν, να φορολογήσει με 20% τις διαφημίσεις στο ελληνικό internet. Με άλλα λόγια αποφάσισε να βάλει λουκέτο στα ενημερωτικά sites. Απ’ ό,τι φαίνεται σκοπεύουν στον χώρο της ενημέρωσης να μείνουν μόνο με την Αυγή, την κρατική ΕΡΤ, το κρατικό ΑΠΕ και ορισμένες “φίλιες“ δυνάμεις.
 • 28/04  Εμείς την δουλειά μας κι ας κάνει ό,τι θέλει το ευρώ!- Θανάσης Μαυρίδης
  Η σχέση ευρώ δολαρίου είναι μία σχέση έρωτα, πάθους και μίσους, όπως και όλες οι ανάλογες σχέσεις στις αγορές που θα μπορούσαν να αποφέρουν μυθικά κέρδη ή συγκλονιστικές ζημίες. Εσείς, μέχρι ποιο σημείο θα φτάνατε για να βρεθείτε στο club των νικητών; Η μεγάλη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα, η μεγάλη του τύχη, είναι ότι έβαλε στην κυβέρνηση τον Πάνο Καμμένο. Δεν μπορεί να φανταστεί τι πέρασε η δύστυχη οικογένεια Παπανδρέου, όταν ο Πάνος τους κατηγορούσε για τα cds. Ας σκεφτεί απλά τι θα μπορούσε να λέει τώρα με την γιγαντιαία σύγκρουση ευρώ - δολαρίου!
 • 27/04  Όσα μνημόνια κι αν υπογράψεις Αλέξη...- Θανάσης Μαυρίδης
  Τώρα λένε ότι χρειαζόμαστε επιτακτικά μία συμφωνία. Μέχρι χτες πειραματιζόντουσαν σε θεωρίες παιγνίων και ισχυριζόντουσαν ότι με αυτό τον τρόπο έκαναν “διαπραγμάτευση“. Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Σιγά – σιγά μας λένε ότι ίσως αναγκαστούν να πάρουν και μερικά... μέτρα. Σιγά – σιγά θα αναγκαστούν να πουν όλη την αλήθεια. Και μνημόνιο θα υπογράψουν και μέτρα θα πάρουν και θα βαπτίσουν το κρέας ψάρι! Όλη τους η πολιτική βασίστηκε σε ένα τερατώδες ψέμα: Ότι αυτοί έχουν στα χέρια τους ένα μαγικό ραβδάκι και μπορούν να πολλαπλασιάζουν το κρασί και το ψωμί, όπως έκανε και ο Ιησούς! Σίγουρα είναι θεομπαίχτες και αθεόφοβοι...
 • 24/04  Διπλό νόμισμα, δραχμή και άλλες αναπτυξιακές φαντασιώσεις- Θανάσης Μαυρίδης
  Υπάρχουν ορκισμένοι εχθροί του διπλού νομίσματος και φανατικοί φίλοι. Έτσι κι αλλιώς με φοβίζει όλος αυτός ο όγκος του χαρτιού που κυκλοφορεί διεθνώς, αλλά θεωρώ και αφελές να ξεκινήσει η αμφισβήτηση της σύγχρονης Ρώμης από την φτωχή επαρχία της “μακρινής“ Ελλάδας. Το ευρώ ήταν για πολλούς λόγους μία ατυχής επιλογή για την Ελλάδα. Για τους ίδιους ακριβώς λόγους μπορεί να αποδειχτεί εξίσου καταστροφική και η έξοδος από την ευρωζώνη! Όσοι πιστεύουν ότι μόνο με το ευρώ θα σωθούμε, ζουν μία οφθαλμαπάτη. Κι όσοι προσδοκούν ότι θα σωθούμε με την δραχμή, ζουν σε έναν φανταστικό κόσμο.
 • 23/04  Που μπλέξαμε, σύντροφοι...- Θανάσης Μαυρίδης
  Συνωμοσία! Σκοτεινές δυνάμεις προσπαθούν να ρίξουν την αριστερή μας κυβέρνηση, φοβούμενες ότι η εκτυφλωτική δύναμη της επανάστασης θα μεταδοθεί σαν αστραπή και στην υπόλοιπη Ευρώπη και θα ρίξει τα σάπια Μερκελικά καθεστώτα της αντίδρασης. Ο γνωστός οικονομολόγος Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είναι σκληρές (;) και ότι στο παρασκήνιο εξυφαίνεται ένα πραξικόπημα μέσω των τραπεζών. Η κορυφαία Νάντια Βαλαβάνη αποκάλυψε πέμπτη φάλαγγα πίσω από μία διακοπή ρεύματος και ο συμπαθής Δημήτρης Μάρδας βρήκε στον δρόμο 400 εκατομμύρια ευρώ. Που μπλέξαμε, σύντροφοι...
 • 22/04  Να γιατί η συμφωνία με την Ευρώπη δεν είναι η λύση!- Θανάσης Μαυρίδης
  Τελειώνουν τα λεφτά και τα ψέματα. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός της χώρας και πρέπει να πάρει μία απόφαση: Να συμφωνήσει με τους δανειστές ή να μας οδηγήσει σε ρήξη στις σχέσεις μας με την Ευρώπη και το ΔΝΤ. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει. Ούτε χρόνος. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει αίσθημα ευθύνης. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ναι κι ελπίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει την σωστή απόφαση για την χώρα.
 • 21/04  Η συντριβή της μεταπολίτευσης και η επόμενη ημέρα- Θανάσης Μαυρίδης
  Ορισμένοι σε αυτή την κυβέρνηση πιστεύουν ότι μετά από την ρήξη με την Ευρώπη θα μπορέσουν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι έπεσαν θύματα εκβιασμού. Ότι τα βράχια θα είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνωμοσίας και όχι απόρροια των δικών μας τραγικών λαθών. Το γεγονός ότι η χώρα είναι αυτή την στιγμή πλήρως απομονωμένη από όλους τους παραδοσιακούς της συμμάχους είναι κάτι που το προσπερνάνε με μία πρωτοφανή εκδήλωση πολιτικής αφέλειας.
 • 20/04  Ποιος είναι ο τρομοκράτης και ποιος ο τρομολάγνος;- Θανάσης Μαυρίδης
  Τρομοκράτες είναι το διεθνές κεφάλαιο και οι τραπεζίτες. Αυτό ακούστηκε από βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πως είπε και η γλυκομίλητη πρόεδρος της Βουλής, τρομοκρατία ήταν τα μνημόνια. Κατά συνέπεια, περιμένουμε την θέση των μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη να καταλάβουν στις φυλακές οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες! Ή αλλιώς, τα πιο ωραία βρίσκονται μπροστά μας...
 • 17/04  Δύο χαμένα στοιχήματα, ένα αφανισμένο τραπεζικό σύστημα και μία τελευταία ευκαιρία!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στην κυβέρνηση έχουν ποντάρει σε δύο πράγματα: ‘Oτι η Ευρώπη θα υποχωρήσει στο αίτημα για λεφτά δίχως έλεγχο και ότι αν ξεπεράσουμε κάπως τον κάβο του καλοκαιριού θα έχουμε φτάσει στον τερματισμό, αφού οι υποχρεώσεις στις επόμενες χρονιές θα είναι σαφώς λιγότερες. Από την εξίσωση αυτή, πάντως, λείπει μία σημαντική παράμετρος: Τα λεφτά που έχει ήδη πληρώσει η ΕΚΤ για να στέκεται σήμερα όρθιο το τραπεζικό σύστημα. Είναι η αχίλλειος πτέρνα μας...
 • 16/04  Είμαστε με το ενάμιση πόδι απ΄ έξω…- Θανάσης Μαυρίδης
  Τελειώνει και ο Απρίλιος. Τελειώνει, δηλαδή, το ένα τρίτο του 2015. Και; Τι καλό έχει γίνει για την Οικονομία σε αυτό το σωτήριο έτος; Θα μας πείτε ότι είχαμε εκλογές. Σύμφωνοι! Ότι... διαπραγματευόμαστε. Γι΄ αυτό έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Αλλά έστω! Και λοιπόν; Το αποτέλεσμα ποιο είναι; Πως πάει το “μαγαζί“; Ποια είναι η οικονομική δραστηριότητα; Ποια τα φορολογικά έσοδα; Ποιος ο σχεδιασμός για το μέλλον; Την απάντηση την ξέρουμε ήδη: Η καταστροφή έχει ήδη γίνει! Δύσκολα θα αποφύγουμε το μοιραίο...
« Προηγούμενη σελίδα   Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση