Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Όλες οι αποφάσεις με οικονομικό αντίκτυπο έχουν σαν παράμετρο υλοποίησης ή μη, τον κίνδυνο που αναλαμβάνεται με την πράξη, εφόσον αυτή υλοποιηθεί. Για να υπολογιστεί αυτός ο κίνδυνος χρησιμοποιείται ο δείκτης: Αναλαμβανόμενος Κίνδυνος/Αναμενόμενη Απόδοση (Risk/Reward Ratio). Η συμμετοχή στις εκλογές είναι μία πράξη που έχει, κυρίως, οικονομικό αντίκτυπο. Και στον κάθε ψηφοφόρο μεμονωμένα αλλά και στο σύνολο των κατοίκων της χώρας που διενεργεί εκλογές. 

Οι Έλληνες ψηφοφόροι «ζύγισαν» τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε «ελπίδα», κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη «αποτύπωση» της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες. 

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το Α’ Τρίμηνο του 2015. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκαν τα αντίστοιχα μεγέθη για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν αυξήθηκε κατά 0,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Συγκριτικά με το Δ’ Τρίμηνο του 2015 υπήρξε πτώση -0,2%. 

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί; Σε απλά ελληνικά ότι η οικονομία δείχνει να αναστρέφει την δειλή αναπτυξιακή πορεία που φάνηκε να αποκτά στο Γ’ Τρίμηνο της περασμένης χρονιάς. Αν δεν λάβουμε υπόψη μας την «καθίζηση» της αγοράς τον Δεκέμβριο (λόγω αναμενόμενων εκλογών), τα πράγματα γίνονται αρκετά ανησυχητικά. Η πρώτη «αποτύπωση» της «απόδοσης» των πρόσφατων εκλογών είναι άκρως αποθαρρυντική.

«Γιατί;» μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. «Είναι φυσιολογικό να υπάρξει μία κάμψη λόγω των εκλογών και της αβεβαιότητας που ακολούθησε». Λογική και φυσική απορία. Η απάντηση είναι ότι:

1.   Επειδή η μεγάλη διαφοροποίηση στην οικονομική δραστηριότητα, την «αγορά», άρχισε να συμβαίνει μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Όταν έγινε ευρέα αντιληπτό ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα τραβήξει σε μάκρος. Τα αποτελέσματά της θα φανούν από το επόμενο Τρίμηνο.

2.   Διότι συγκρίνοντας με ένα εξαιρετικά αναιμικό Δ’ Τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου (ο Δεκέμβριος, υπό κανονικές συνθήκες, είναι μακράν ο καλύτερος μήνας του χρόνου για το Α.Ε.Π.), έχεις αρνητικό αποτέλεσμα. Για να το πω απλά, έτρεχες με έναν αντίπαλο που είχε πληγωμένο το «καλό» του πόδι και βγήκες δεύτερος.

3.   Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν πως οι δανειστές ζητούν μέτρα συνολικού ύψους €3 δις. Το νούμερο αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί αν είναι το πραγματικό. Προσωπικά αμφιβάλλω πάρα πολύ. Αλλά για χάριν της κουβέντας, ας το δεχθούμε. Ως γνωστόν, κάθε μονάδα που αφαιρείται με μέτρα από το Α.Ε.Π., έχει σαν συνέπεια την πτώση του κατά 0,8-1,2%. Με δεδομένο πως το Α.Ε.Π. του 2014 ήταν €182 δις, μέτρα €3 δις αντιστοιχούν σε αρνητική ανάπτυξη -1,65%. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 0,8% και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή 0,5%, για το 2015. Την επίδραση των μέτρων όμως δεν μπορεί να την έχουν υπολογίσει. Γιατί, πολύ απλά, κανείς δεν τα γνωρίζει ακόμη. Άρα πάμε για ύφεση της τάξης του -0,8% ή και μεγαλύτερη. Θυμηθείτε ότι το «πακέτο μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη» προβλέπει εισπρακτικά μέτρα από 6 έως €11 δις…

Τελειώνοντας με τους αριθμούς να σημειώσουμε πως τα στοιχεία της Ευρωζώνης σαν σύνολο, είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Κύπρος. Με 1,6% παρακαλώ. Μάλιστα κυρίες και κύριοι. Η Κύπρος, σε καθεστώς «αντιαναπτυξιακού» και τρισκατάρατου Μνημονίου, αναπτύσσεται με ρυθμούς που η Ελλάδα έχει πολλά χρόνια να δει. Και μάλλον δεν θα δει για αρκετά ακόμη.

Η κυβέρνηση άραγε τι κάνει για τον κίνδυνο που διαγράφεται μπροστά μας; Ότι μπορεί, με όλες της τις δυνάμεις. Όταν δεν κάνει κυβερνητικά συμβούλια. Ή, βέβαια, όταν δεν προσπαθεί να αναγκάσει τον καθηγητή Στουρνάρα σε παραίτηση. Προφανώς επιδιώκει να εκνευρίσει την Ε.Κ.Τ.,  ώστε να κάνει λάθη υπέρ της Ελλάδας στην διαπραγμάτευση. Έχω όμως μια απορία. Τι θα γίνει αν, κανένα «τρεμάμενο από εκνευρισμό» πόδι, κλωτσήσει (από νευρικότητα φυσικά) κανένα καλώδιο στην Φρανκφούρτη και «τραβηχτεί» καμιά πρίζα. Εσείς τι λέτε να συμβεί;

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα- Πέτρος Λαζος
  Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. “Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον“.
 • 13/05  10... 9... 8... 7... 6...- Πέτρος Λαζος
  Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η “φιλελληνική πλευρά“ έπεισε την πλειοψηφία.
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 11/05  Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα- Πέτρος Λαζος
  Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να “κάνει πείσματα“.
 • 08/05  Σημείο καμπής και κατάθλιψη- Πέτρος Λαζος
  Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 06/05  Ιδεοληψία και ρεαλισμός!- Πέτρος Λαζος
  Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε.
 • 05/05  Endgame Part II- Πέτρος Λαζος
  Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας.
 • 04/05  Endgame- Πέτρος Λαζος
  Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας.
 • 30/04  Χάνοντας το δέντρο- Πέτρος Λαζος
  Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, “εμπειρική επιστήμη“. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση