Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Aυτοί; Και μνημόνιο θα ψηφίσουν. Και θα το εφαρμόσουν!

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο.  Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένη εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!

Ζούμε μία νέα περίοδο ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια κόλπα, τα ίδια «μαγικά». Άλλα άκουγες, άλλα εννοούσαν, άλλα έκαναν. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Ο καθένας βγαίνει και λέει τελείως διαφορετικά πράγματα από τον άλλον. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι πίσω από αυτή την στρατηγική κρύβεται ένα «σχέδιο» για να καμφθεί κάθε αντίσταση αυτού του λαού. Με τόσα ζεστά και κρύα ντους, στο τέλος δεν έχεις την διάθεση να πεις ούτε ένα «όχι».

Αλλά δεν είναι αυτό! Οι άνθρωποι αυτοί είναι μαγεμένοι από τον Ανδρέα Παπανδρέου και νομίζουν ότι αν τον μιμηθούν θα του μοιάσουν. Κι έτσι έχουν ξεσηκώσει την φωνή του, τις κινήσεις του, τις ατάκες του, τις στρατηγικές του. Πιστεύουν ότι αν πουν κι αυτοί ένα «έγραψες ιστορία» θα γίνουν Παπανδρέου. Αυτό δεν είναι παράξενο. Πάντοτε η αριστερά θαύμαζε και ζήλευε ταυτόχρονα τον Ανδρέα. Θα πείτε τι φταίμε εμείς. Αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, ότι μιμούνται τις τακτικές του Ανδρέα! Δεν είναι μυστικό ότι το μισό ΠΑΣΟΚ έχει προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Φάνηκαν χρήσιμοι στον Αλέξη Τσίπρα, διότι το κόμμα του 3% δεν είχε το απαραίτητο στελεχιακό δυναμικό για να ασκήσει εξουσία. Κι επιπλέον δεν είχαν ιδέα τι σημαίνει κυβερνητικό έργο. Οι Παλαιο- ΠΑΣΟΚοι, όμως, μαζί με την εμπειρία του κυβερνητικού έργου κουβάλησαν και τις παλιές κακές συνήθειες του ΠΑΣΟΚ του λαϊκισμού. Κι οι παλιές αυτές κακές συνήθειες υιοθετήθηκαν εύκολα από τα παλιά στελέχη της αριστεράς. Ίσως επειδή κι εκείνοι ήθελαν πάντα να είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν τόλμησαν να το κάνουν στην εποχή του Ανδρέα...

Σε σχέση με το παρελθόν, όμως, υπάρχουν τρεις μεγάλες διαφορές. Η πρώτη είναι ότι δεν υπάρχει ο Ανδρέας. Η δεύτερη ότι ο Ανδρέας δεν αντιγράφεται και η τρίτη ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να ασκηθεί «κοινωνική πολιτική» και να μπουν έτσι σε εφαρμογή νέα συμβόλαια με κοινωνικές ομάδες και συντεχνίες. Η μόνη σταθερά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι υπάρχει το βαθύ ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ της ίντριγκας και των μηχανισμών.

Η αριστερά, λοιπόν, έκανε μία μεγάλη παραχώρηση για να έρθει στην εξουσία. Αποφάσισε να παντρευτεί το ΠΑΣΟΚ του Μιχελογιαννάκη και να υποδεχτεί έτσι τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας με τιμές... αρχηγού κράτους! Και για όσους δεν το κατάλαβαν, ήρθε ο κ. Μπαλάφας για να κάνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις: Οι άνθρωποι δεν είπαν ποτέ ότι θα σκίσουν τα μνημόνια. Αυτό που είπαν και εμείς κάναμε ότι δεν το ακούσαμε είναι ότι θα έκαναν τα πάντα για να πάρουν την εξουσία. Κι εδώ θα συμπληρώσουμε: Και θα κάνουν τα πάντα για να την κρατήσουν! 

Όχι μόνο θα υπογράψουν το νέο μνημόνιο, αλλά και θα το εφαρμόσουν με τρόπο ζηλευτό. Το επόμενο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό ακριβώς: Να παραμείνουν χρόνια στην εξουσία, όπως έκανε και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Και στην προσπάθειά τους αυτή δεν πρόκειται τίποτα να τους σταθεί εμπόδιο. Ούτε καν ένα νέο μνημόνιο! 

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Εδώ ο κόσμος χάνεται...- Θανάσης Μαυρίδης
  Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά;
 • 13/05  Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;- Θανάσης Μαυρίδης
  Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά“. Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο “θεσμικός“ από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.
 • 12/05  Τόση φτώχεια πια;- Θανάσης Μαυρίδης
  Τι διαφορετικό έχει η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ του ΓΑΠ; Σίγουρα δεν θα είναι μία δημόσια τηλεόραση, όπως την “οραματιζόντουσαν“ στην αριστερά. Θα είναι τόσο “δημόσια“, όσο “δημόσια“ ήταν κι επί ΓΑΠ. Οι “δύο“ ΕΡΤ έχουν το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο. Κι επειδή ακούμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη (και μπράβο τους), φανταζόμαστε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει… χαμένη αυτή την ευκαιρία και θα στηρίξει την επιλογή!
 • 11/05  Όχι ο Καραμανλής, ούτε ο Ιησούς ο ίδιος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στο ελληνικό θέατρο “γεννήθηκε“ για πρώτη φορά η έννοια του από μηχανής Θεού. Την ώρα της κορύφωσης του δράματος κι όταν το αδιέξοδο ήταν φανερό σε όλους, κατέβαιναν οι Θεοί από τον Όλυμπο για να δώσουν την λύση. Να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φέρουν την περίφημη λύτρωση. Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το θέατρο, την υπερβολή και τα αδιέξοδα. Ο από μηχανής Θεός είναι που μας λείπει σήμερα. Ίσως επειδή το δράμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του!
 • 08/05  Είναι καλύτερη μία συμφωνία, έστω και επώδυνη- Θανάσης Μαυρίδης
  Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξοδέψουν όλα τους τα πυρομαχικά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που θα υπογράψουν με την Ευρώπη δεν θα είναι μνημόνιο. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα είναι να πουν την αλήθεια: Μεταξύ της απόλυτης καταστροφής που θα προκαλούσε η ρήξη και ενός μνημονίου, σαφώς και είναι καλύτερο το μνημόνιο.
 • 07/05  Θα γελάσει κάθε πικραμένος...- Θανάσης Μαυρίδης
  Δεν είναι χώρα αυτή. Την ώρα που κάνουμε εντατικές δοκιμές στον χορό του Ζαλόγγου, ευυπόληπτοι “αστικοί κύκλοι“ διακινούν σενάρια που θέλουν στην επόμενη κυβέρνηση… εθνικής ενότητας πρωθυπουργό τον κ. Πικραμένο και νούμερο δύο τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι γνωρίζουν κάτι σχετικά. Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους “κύκλους“ ότι αυτό είναι ένα σενάριο που οι έχοντας στοιχειώδη λογική δεν το εύχονται ούτε καν στους εχθρούς τους.
 • 06/05  Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Μέρκελ;- Θανάσης Μαυρίδης
  Κάθε Παρασκευή μεσημέρι φτάνουμε κοντά στην συμφωνία και κάθε Τρίτη κοντά στην ρήξη. Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα ακίνητοι και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Απλά, κάθε Παρασκευή φοβούνται μην τους σκάσουνε οι τράπεζες στα χέρια και κάθε Τρίτη θυμούνται με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χάος. Τι περιμένουν; Τους Γερμανούς να πληρώσουν!
 • 05/05  Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άφηνε εδώ τα λεφτά του;- Θανάσης Μαυρίδης
  Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Όποιος έχει ακούσει τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές ή τα περί “αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού“ κι εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα είναι σίγουρα γενναίος. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει ή ανήκει σε κάποια φανατική ομάδα στήριξης του Φλαμπουράρη. Οι σχετικές δηλώσεις, πάντως, έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν είναι μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας. Με ευχές ή απειλές δεν γυρίζουν πίσω τα λεφτά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Δηλαδή, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη δημιουργική ασάφεια. Και ίσως χρειάζονται και φρέσκες ιδέες.
 • 04/05  Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και “πολιτική δικαίωση“, ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.
 • 30/04  Από τον Θανάση Πώποτα στο "μαύρο στο διαδίκτυο"- Θανάσης Μαυρίδης
  Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ζητώ για λίγο την προσοχή σας και την ανοχή σας. Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές και δείξτε ανοχή με την επιμονή μας σε ένα θέμα που με μία πρώτη ματιά δείχνει να είναι αυστηρά “συντεχνιακό“. Η επιβολή φόρου 20% επί του τζίρου των ενημερωτικών sites θα οδηγήσει σε λουκέτο το ελληνικό διαδίκτυο και θα επιβάλλει πλήρη συσκότιση στην ενημέρωση. Η στόχευση είναι προφανής. Στα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούν να δημιουργήσουν τους νέους Πόπωτες!
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια