Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

10... 9... 8... 7... 6...

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Κ.Τ., σε μια ξαφνική κίνηση χθες το μεσημέρι, αποφάσισε να αυξήσει το όριο παροχής E.L.A. προς τις Ελληνικές Τράπεζες, κατά €1,1 δισ. Το συνολικό όριο πλέον βρίσκεται στα €78,9 δισ. και ο συνολικός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα, στα €116,6 δισ. Ή στο 64,07% του Α.Ε.Π. 2014. Η άμεσα διαθέσιμη ρευστότητα πρέπει να βρίσκεται γύρω στα €3 δισ.

Η απόφαση αυτή δεν θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική αν δεν υπήρχαν δύο σημεία που χρειάζεται να επισημανθούν. Πρώτον η εβδομαδιαία συνεδρίαση-τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου συνήθως γίνεται Τετάρτη και όχι Τρίτη. Δεύτερον δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το εάν συζητήθηκε αλλαγή στο απαιτούμενο ύψος περιθωρίων ασφάλισης, για τα ενέχυρα του E.L.A. 

Για το πρώτο σημείο, πρέπει να σημειωθεί, πως έχει ξανασυμβεί. Είναι σπάνιο και πολύ ασυνήθιστο αλλά όχι πρωτοφανές. Οι πιθανοί λόγοι, πολλοί. Από ανειλημμένες υποχρεώσεις όλων ή κάποιων από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες, μέχρι κάποια έκτακτη ανάγκη στα τραπεζικά συστήματα της Ευρωζώνης. Υπήρχε κάτι τέτοιο σήμερα; Ίσως να μην μάθουμε ποτέ. Ίσως όμως και πάρα πολύ σύντομα…

Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η «φιλελληνική πλευρά» έπεισε την πλειοψηφία των Governors να «σκεφτούν» για μία ακόμη εβδομάδα. Να είναι καλά, όποιοι και να είναι. Ακόμη και αν σε αυτούς ανήκει ο «επονείδιστος» καθηγητής Στουρνάρας. 

Στο άλλο φλέγον μέτωπο, αυτό των πληρωμών προς το εξωτερικό, οι πληροφορίες επαληθεύτηκαν και η εξόφληση της δόσης προς το Δ.Ν.Τ., έγινε. Το ενδιαφέρον σημείο δεν είναι η πληρωμή αυτή καθαυτή αλλά ο τρόπος που επιτεύχθηκε. Όπως αποκάλυψαν οι Stelios Bouras και Marcus Walker της Wall Street Journal τα χρήματα πάρθηκαν από λογαριασμό αποθεματικών που είναι υποχρεωμένες όλες οι χώρες-μέλη του Ταμείου να διατηρούν για έκτακτες ανάγκες που ορίζει και κρίνει το ίδιο το Ταμείο. Φυσικά χρειάστηκε έγκριση από την Ουάσιγκτον για να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία. Δηλαδή το Δ.Ν.Τ. έδωσε την άδεια για να πληρωθεί το Δ.Ν.Τ.! Από δικά του χρήματα! Διότι προσέξτε, τα χρήματα για το αποθεματικό ανήκουν στο Ταμείο. Προφανώς το κακό, δαιμονικό και εχθρικό Δ.Ν.Τ., φλεγόμενο από επιθυμία να καταστρέψει την Ελλάδα, συμφώνησε να χρησιμοποιήσουμε δικά του λεφτά ώστε να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Τόσο καλά! Τόσο πολύ επιθυμεί την καταστροφή της χώρας!

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη, ευφυία ή πληροφόρηση για να καταλάβει κανείς ότι τα Δημόσια Ταμεία έχουν αδειάσει και το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται ένα, μόλις, βήμα πριν την καταστροφή. Και η κυβέρνηση τι κάνει για να διορθώσει την κατάσταση; Αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις για να επιτύχει την διαπραγμάτευση σε Αθήνα και Βρυξέλλες; Το ευχόμαστε και θα το θέλαμε. Αλλά δυστυχώς προτιμά να πραγματοποιεί πολύωρα κυβερνητικά συμβούλια και (κομματικές) συσκέψεις  πολιτικών γραμματειών. Μη τυχόν και κάποιο σημαίνων κυβερνητικό ή/και κομματικό στέλεχος δεν έχει πλήρη ενημέρωση για τις κυβερνητικές «νίκες» και την «κατατρόπωση» των δανειστών. Όλα κι όλα. Το μέλλον της χώρας μπορεί να κρέμεται σε μια κλωστή αλλά  δεν υπάρχει κανείς λόγος να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για να σωθεί, έστω και την τελευταία ώρα. Προέχει να ενημερωθούν το Κόμμα και η κομματική νομενκλατούρα. 

Την ίδια ώρα τα διεθνή πρακτορεία δημοσιεύουν πληροφορίες για σχέδιο-πακέτο βοήθειας της Ε.Ε. (λέγε με Jean Claude Junker) προς την Ελλάδα, σε περίπτωση Grexit! Με τις υγείες μας! Να ζήσουμε να μας θυμόμαστε!

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα- Πέτρος Λαζος
  Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. “Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον“.
 • 14/05  Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα- Πέτρος Λαζος
  Οι Έλληνες ψηφοφόροι “ζύγισαν“ τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε “ελπίδα“, κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη “αποτύπωση“ της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 11/05  Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα- Πέτρος Λαζος
  Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να “κάνει πείσματα“.
 • 08/05  Σημείο καμπής και κατάθλιψη- Πέτρος Λαζος
  Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 06/05  Ιδεοληψία και ρεαλισμός!- Πέτρος Λαζος
  Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε.
 • 05/05  Endgame Part II- Πέτρος Λαζος
  Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας.
 • 04/05  Endgame- Πέτρος Λαζος
  Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας.
 • 30/04  Χάνοντας το δέντρο- Πέτρος Λαζος
  Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, “εμπειρική επιστήμη“. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση