Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι «μοιράζει λεφτά». Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο «θεσμικός» από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.

Μπορεί κάποιοι στην Ελλάδα να θεωρούν «μεγάλη μαγκιά» τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση χειρίστηκε τους... Θεσμούς, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και στο εξωτερικό. Η ελληνική πλευρά ήταν παντελώς απροετοίμαστη, όπως έχουν παραδεχτεί και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Πήγαν στο εξωτερικό πουλώντας «πνεύμα» και κάνοντας διαλέξεις για το μέλλον του παγκόσμιου καπιταλισμού. Η ουσία είναι ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και εξαντλήθηκαν πυρομαχικά για ανούσιους λόγους. Εκτός κι αν θεωρούμε σπουδαίο λόγο την προσωπική προβολή. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι υποτελής στα κράτη μέλη. Έχει τους κανόνες της και με βάση αυτούς λειτουργεί. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος με αυτούς τους κανόνες, μπορεί να θεωρεί οτιδήποτε. Αλλά αυτοί είναι! Και το σημαντικότερο; Είναι γνωστοί σε όλους. Η ελληνική κυβέρνηση και στην περίπτωση αυτή λειτούργησε με τον γνωστό κουτοπόνηρο τρόπο:  Επιτέθηκε πολλές φορές στον Ντράγκι, νομίζοντας ότι πρόκειται για τον πιο αδύναμο κρίκο της αλυσίδας.

Αρχικά επιτέθηκαν σε όλους. Σύντομα, όμως, διαπίστωσαν πόσο καλός ηγέτης είναι η Μέρκελ και πόσο φίλος της χώρας μας ο Γιούνκερ. Οπότε έμεινε ο κ. Ντράγκι. Μπορούμε να σας αραδιάσουμε πολλούς λόγους για τους οποίους είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην  πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας. Από την άλλη όμως, δεν μπορούμε να πάμε μακριά δίχως να διαθέτουμε ένα σοβαρό σχέδιο.

Δεν είναι θέμα καλής συμπεριφοράς, που θα μπορούσε να είναι κι αυτό. Αλλά μία ακόμη ένδειξη έλλειψης σοβαρότητας. Επειδή ακριβώς δείχνει να μην αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση  τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Είναι σαν να ζητάς επιτακτικά από την πυροσβεστική να έρθει για να αστυνομεύσει έναν χώρο και από τους αστυνομικούς να παίξουν τον ρόλο νοσοκόμων. Όλα γίνονται, αλλά υπάρχει και πιο εύκολος τρόπος...

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σε όλα άδικο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε και έπρεπε να «διευκολύνει» με τα κέρδη που αποκόμισε από τα ελληνικά ομόλογα. Όπως και το θέμα του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα έπρεπε να είναι πάνω στο τραπέζι. Αλλά δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει η ίδια όσα χρήματα απαιτεί ο κ. Τσίπρας για να κάνει πράξη το προεκλογικό του πρόγραμμα. Κι αυτό δεν το κάνει ο κ. Ντράγκι για λόγους «τιμωρίας». Το κάνει επειδή σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υπόλογος με βάση το καταστατικό της ΕΚΤ.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι  πολλά κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της,  χωρίς να έχει πάρει χρήματα από την Ευρώπη ή το ΔΝΤ εδώ και μήνες. Θα προσπεράσουμε το γεγονός ότι μέχρι χτες μας έλεγαν ότι ειδικά αυτά τα λεφτά δεν τα ήθελαν, επειδή οι δόσεις της βοήθειας ήταν... εθιστικές! Θα σημειώσουμε όμως ότι μία Οικονομία δεν λειτουργεί με επιδοτήσεις και δάνεια. Λειτουργεί κατά κύριο λόγο με βάση το τι παράγει η ίδια. Όλα τα άλλα είναι βοηθητικά. Αν νομίζουν ότι είμαστε ακόμη στην εποχή των πακέτων Ντελόρ, αυτό δεν είναι πρόβλημα της Ευρώπης.

Και φτάνουμε στο περίφημο θέμα των «εναλλακτικών». Σιγά – σιγά και όσο παραμένουν στην εξουσία αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την διαφορά μεταξύ των θεωριών που μπορούμε να αναπτύσσουμε κάτω από το καλοκαιρινό φεγγαρόφωτο και της ζώσας πραγματικότητας. Στην υιοθέτηση πιο ρεαλιστικών θέσεων θα πρέπει να έχει βοηθήσει το γεγονός ότι αναβλήθηκε (άγνωστο για πόσο) η χρηματαποστολή με τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ του Βλαδίμηρου. Γι΄ αυτό χρειάζεται να μείνει όσο το δυνατόν περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία! Για να αποδομηθούν πλήρως οι θεωρίες συνωμοσίας που μας «έπνιξαν» ως κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, περιμένουμε μία ανακοίνωση για το αν ο διεθνής σιωνισμός εξακολουθεί να μας ψεκάζει. Κι έπειτα μπορεί και να μας πουν αν ο κ. Ντράγκι είναι υποχρεωμένος να καλύπτει τις ακάλυπτες επιταγές μας...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Εδώ ο κόσμος χάνεται...- Θανάσης Μαυρίδης
  Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά;
 • 14/05  Aυτοί; Και μνημόνιο θα ψηφίσουν. Και θα το εφαρμόσουν!- Θανάσης Μαυρίδης
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο. Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένοι εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!
 • 12/05  Τόση φτώχεια πια;- Θανάσης Μαυρίδης
  Τι διαφορετικό έχει η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ του ΓΑΠ; Σίγουρα δεν θα είναι μία δημόσια τηλεόραση, όπως την “οραματιζόντουσαν“ στην αριστερά. Θα είναι τόσο “δημόσια“, όσο “δημόσια“ ήταν κι επί ΓΑΠ. Οι “δύο“ ΕΡΤ έχουν το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο. Κι επειδή ακούμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη (και μπράβο τους), φανταζόμαστε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει… χαμένη αυτή την ευκαιρία και θα στηρίξει την επιλογή!
 • 11/05  Όχι ο Καραμανλής, ούτε ο Ιησούς ο ίδιος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στο ελληνικό θέατρο “γεννήθηκε“ για πρώτη φορά η έννοια του από μηχανής Θεού. Την ώρα της κορύφωσης του δράματος κι όταν το αδιέξοδο ήταν φανερό σε όλους, κατέβαιναν οι Θεοί από τον Όλυμπο για να δώσουν την λύση. Να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φέρουν την περίφημη λύτρωση. Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το θέατρο, την υπερβολή και τα αδιέξοδα. Ο από μηχανής Θεός είναι που μας λείπει σήμερα. Ίσως επειδή το δράμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του!
 • 08/05  Είναι καλύτερη μία συμφωνία, έστω και επώδυνη- Θανάσης Μαυρίδης
  Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξοδέψουν όλα τους τα πυρομαχικά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που θα υπογράψουν με την Ευρώπη δεν θα είναι μνημόνιο. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα είναι να πουν την αλήθεια: Μεταξύ της απόλυτης καταστροφής που θα προκαλούσε η ρήξη και ενός μνημονίου, σαφώς και είναι καλύτερο το μνημόνιο.
 • 07/05  Θα γελάσει κάθε πικραμένος...- Θανάσης Μαυρίδης
  Δεν είναι χώρα αυτή. Την ώρα που κάνουμε εντατικές δοκιμές στον χορό του Ζαλόγγου, ευυπόληπτοι “αστικοί κύκλοι“ διακινούν σενάρια που θέλουν στην επόμενη κυβέρνηση… εθνικής ενότητας πρωθυπουργό τον κ. Πικραμένο και νούμερο δύο τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι γνωρίζουν κάτι σχετικά. Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους “κύκλους“ ότι αυτό είναι ένα σενάριο που οι έχοντας στοιχειώδη λογική δεν το εύχονται ούτε καν στους εχθρούς τους.
 • 06/05  Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Μέρκελ;- Θανάσης Μαυρίδης
  Κάθε Παρασκευή μεσημέρι φτάνουμε κοντά στην συμφωνία και κάθε Τρίτη κοντά στην ρήξη. Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα ακίνητοι και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Απλά, κάθε Παρασκευή φοβούνται μην τους σκάσουνε οι τράπεζες στα χέρια και κάθε Τρίτη θυμούνται με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χάος. Τι περιμένουν; Τους Γερμανούς να πληρώσουν!
 • 05/05  Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άφηνε εδώ τα λεφτά του;- Θανάσης Μαυρίδης
  Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Όποιος έχει ακούσει τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές ή τα περί “αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού“ κι εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα είναι σίγουρα γενναίος. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει ή ανήκει σε κάποια φανατική ομάδα στήριξης του Φλαμπουράρη. Οι σχετικές δηλώσεις, πάντως, έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν είναι μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας. Με ευχές ή απειλές δεν γυρίζουν πίσω τα λεφτά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Δηλαδή, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη δημιουργική ασάφεια. Και ίσως χρειάζονται και φρέσκες ιδέες.
 • 04/05  Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και “πολιτική δικαίωση“, ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.
 • 30/04  Από τον Θανάση Πώποτα στο "μαύρο στο διαδίκτυο"- Θανάσης Μαυρίδης
  Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ζητώ για λίγο την προσοχή σας και την ανοχή σας. Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές και δείξτε ανοχή με την επιμονή μας σε ένα θέμα που με μία πρώτη ματιά δείχνει να είναι αυστηρά “συντεχνιακό“. Η επιβολή φόρου 20% επί του τζίρου των ενημερωτικών sites θα οδηγήσει σε λουκέτο το ελληνικό διαδίκτυο και θα επιβάλλει πλήρη συσκότιση στην ενημέρωση. Η στόχευση είναι προφανής. Στα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούν να δημιουργήσουν τους νέους Πόπωτες!
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση