Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Τόση φτώχεια πια;

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Τι διαφορετικό έχει η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ του ΓΑΠ; Σίγουρα δεν θα είναι μία δημόσια τηλεόραση, όπως την «οραματιζόντουσαν» στην αριστερά. Θα είναι τόσο «δημόσια», όσο «δημόσια» ήταν κι επί ΓΑΠ. Οι «δύο» ΕΡΤ έχουν το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο. Κι επειδή ακούμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη (και μπράβο τους), φανταζόμαστε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει… χαμένη αυτή την ευκαιρία και θα στηρίξει την επιλογή! 

Την προσωπική μου θέση για την ΕΡΤ την έχω γράψει από την πρώτη στιγμή: Όσο απαράδεκτος ήταν ο τρόπος λειτουργίας της παλιάς ΕΡΤ, άλλο τόσο απαράδεκτος ήταν και ο τρόπος κλεισίματός της. Η ΝΕΡΙΤ δεν προσέφερε κάτι το ουσιαστικό στον λίγο καιρό που λειτούργησε. Αλλά και η ΕΡΤ που επαναλειτουργεί δεν ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, κρίνοντας από τις επιλογές των ανθρώπων που θα την διοικήσουν.

Η ΕΡΤ έπρεπε να αλλάξει. Η αριστερά μας λέει χρόνια τώρα ότι έχει την δική της πρόταση γι΄ αυτό. Πως είναι όμως δυνατόν η πρόταση αυτή να υλοποιηθεί με ανθρώπους που έχουν υπηρετήσει πιστά στο παρελθόν την… κομματική ΕΡΤ; 

Αυτό που είναι φανερό είναι ότι σε όλο το φάσμα του κρατικού μηχανισμού χρησιμοποιούνται άνθρωποι που προέρχονται  από δύο –κυρίως– κατηγορίες: Είτε στενοί φίλοι και συγγενείς των πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είτε στελέχη των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η εικόνα αυτή απέχει αρκετά από αυτό που επιχειρούσε η ίδια η αριστερά να περάσει τόσα χρόνια στα αμφιθέατρα και στους χώρους εργασίας περί ηθικής της υπεροχής σε σχέση με τον τρόπο που η δεξιά στελέχωνε τον δημόσιο τομέα. 

Η ΕΡΤ είναι υπό αυτή την έννοια ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια την αριστερά. Για το πώς μπορεί να δημιουργήσει, για το πώς αντιλαμβάνεται την πολυφωνία, την συμμετοχή της κοινωνίας σε ένα δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό και πως εννοεί την δίκαιη και αμερόληπτη αξιοποίηση του εργατικού προσωπικού του Οργανισμού κι ανεξάρτητα από το αν οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ψηφοφόροι της ή όχι. 

Πολύ φοβόμαστε, λοιπόν, ότι το στοίχημα αυτό δεν θα κερδηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει με το καλημέρα ό,τι ακριβώς έκαναν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Με το καλημέρα στέλνει στο τμήμα ειδήσεων έναν άνθρωπο που έχει το κομματικό στίγμα, ενώ κομματικά της στελέχη μιλάνε μέσα στην Βουλή για την ανάγκη αποκατάστασης των δικών τους παιδιών. 

Χαίρομαι που οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ βρήκαν και πάλι εργασία. Διότι η ΕΡΤ δεν είχε μόνο αργόμισθους και κομματόσκυλα. Είχε και εργαζόμενους με ήθος και υψηλό επαγγελματισμό. Από την άλλη, όμως,  με προβληματίζει το γεγονός ότι θα έχουμε και πάλι μία ΕΡΤ από τα παλιά. Και γι΄ αυτό δεν φταίνε, βέβαια, οι εργαζόμενοι αλλά οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Ακόμη περισσότερο όμως με προβληματίζει ο τρόπος με τον οποίο η αριστερά φτιάχνει το δικό της κράτος. Κι αυτό φαίνεται στην ΕΡΤ, όπως φάνηκε και σε άλλες περιπτώσεις και παρά τον λίγο χρόνο που έχει μεσολαβήσει από τις εκλογές!  Κι αυτός ο τρόπος δεν είναι τελικά διαφορετικός από τον τρόπο των «άλλων». Κι ας μας έλεγαν τόσα χρόνια ότι αυτοί είναι διαφορετικοί, πιο έντιμοι, πιο ικανοί, πιο ονειροπόλοι. Κι όχι μόνο ο τρόπος τους είναι ο ίδιος, αλλά στις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται και οι ίδιοι άνθρωποι με αυτούς που χρησιμοποίησε στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Τόση φτώχεια πια; 

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Εδώ ο κόσμος χάνεται...- Θανάσης Μαυρίδης
  Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά;
 • 14/05  Aυτοί; Και μνημόνιο θα ψηφίσουν. Και θα το εφαρμόσουν!- Θανάσης Μαυρίδης
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο. Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένοι εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!
 • 13/05  Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;- Θανάσης Μαυρίδης
  Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά“. Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο “θεσμικός“ από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.
 • 11/05  Όχι ο Καραμανλής, ούτε ο Ιησούς ο ίδιος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στο ελληνικό θέατρο “γεννήθηκε“ για πρώτη φορά η έννοια του από μηχανής Θεού. Την ώρα της κορύφωσης του δράματος κι όταν το αδιέξοδο ήταν φανερό σε όλους, κατέβαιναν οι Θεοί από τον Όλυμπο για να δώσουν την λύση. Να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φέρουν την περίφημη λύτρωση. Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το θέατρο, την υπερβολή και τα αδιέξοδα. Ο από μηχανής Θεός είναι που μας λείπει σήμερα. Ίσως επειδή το δράμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του!
 • 08/05  Είναι καλύτερη μία συμφωνία, έστω και επώδυνη- Θανάσης Μαυρίδης
  Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξοδέψουν όλα τους τα πυρομαχικά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που θα υπογράψουν με την Ευρώπη δεν θα είναι μνημόνιο. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα είναι να πουν την αλήθεια: Μεταξύ της απόλυτης καταστροφής που θα προκαλούσε η ρήξη και ενός μνημονίου, σαφώς και είναι καλύτερο το μνημόνιο.
 • 07/05  Θα γελάσει κάθε πικραμένος...- Θανάσης Μαυρίδης
  Δεν είναι χώρα αυτή. Την ώρα που κάνουμε εντατικές δοκιμές στον χορό του Ζαλόγγου, ευυπόληπτοι “αστικοί κύκλοι“ διακινούν σενάρια που θέλουν στην επόμενη κυβέρνηση… εθνικής ενότητας πρωθυπουργό τον κ. Πικραμένο και νούμερο δύο τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι γνωρίζουν κάτι σχετικά. Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους “κύκλους“ ότι αυτό είναι ένα σενάριο που οι έχοντας στοιχειώδη λογική δεν το εύχονται ούτε καν στους εχθρούς τους.
 • 06/05  Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Μέρκελ;- Θανάσης Μαυρίδης
  Κάθε Παρασκευή μεσημέρι φτάνουμε κοντά στην συμφωνία και κάθε Τρίτη κοντά στην ρήξη. Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα ακίνητοι και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Απλά, κάθε Παρασκευή φοβούνται μην τους σκάσουνε οι τράπεζες στα χέρια και κάθε Τρίτη θυμούνται με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χάος. Τι περιμένουν; Τους Γερμανούς να πληρώσουν!
 • 05/05  Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άφηνε εδώ τα λεφτά του;- Θανάσης Μαυρίδης
  Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Όποιος έχει ακούσει τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές ή τα περί “αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού“ κι εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα είναι σίγουρα γενναίος. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει ή ανήκει σε κάποια φανατική ομάδα στήριξης του Φλαμπουράρη. Οι σχετικές δηλώσεις, πάντως, έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν είναι μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας. Με ευχές ή απειλές δεν γυρίζουν πίσω τα λεφτά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Δηλαδή, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη δημιουργική ασάφεια. Και ίσως χρειάζονται και φρέσκες ιδέες.
 • 04/05  Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και “πολιτική δικαίωση“, ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.
 • 30/04  Από τον Θανάση Πώποτα στο "μαύρο στο διαδίκτυο"- Θανάσης Μαυρίδης
  Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ζητώ για λίγο την προσοχή σας και την ανοχή σας. Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές και δείξτε ανοχή με την επιμονή μας σε ένα θέμα που με μία πρώτη ματιά δείχνει να είναι αυστηρά “συντεχνιακό“. Η επιβολή φόρου 20% επί του τζίρου των ενημερωτικών sites θα οδηγήσει σε λουκέτο το ελληνικό διαδίκτυο και θα επιβάλλει πλήρη συσκότιση στην ενημέρωση. Η στόχευση είναι προφανής. Στα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούν να δημιουργήσουν τους νέους Πόπωτες!
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση