Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, κάθε σαββατοκύριακο η κυβέρνηση ήταν πολύ κοντά στην συμφωνία. Μεσοβδόμαδα όμως, έφθανε ένα βήμα από την ρήξη. Και κατά την Παρασκευή ο κύκλος ξανάρχιζε. Έτσι πέρασαν τρείς και πλέον μήνες.

Την περασμένη Τρίτη όμως αποφασίστηκε η σειρά του σκωτσέζικου ντους ν’ αλλάξει. Την μία ημέρα, με non paper, οι διαπραγματεύσεις ήταν έτοιμες να σταματήσουν. Την αμέσως επόμενη, με κοινή δήλωση Junker-Τσίπρα, προχωρούσαν ολοταχώς. 

Βέβαια, αυτό θα ήταν αφύσικο να προχωρήσει απρόσκοπτα. Σάββατο πρωί λοιπόν, υπήρξαν διαρροές, ότι «η ρήξη δεν αποκλείεται». Λίγο αργότερα, άλλες διαρροές, μας ενημέρωσαν ότι δεν θα πληρωθεί η δόση €763 εκατ. προς το Δ.Ν.Τ. την Τρίτη. Ενώ μέχρι την προηγούμενη ημέρα υπήρχαν άλλες, ηχηρότατες, ότι τα χρήματα έχουν βρεθεί και «παρκαριστεί», περιμένοντας την 12η Μαΐου. Μοιάζει παράλογο και αλλοπρόσαλλο. Δεν μοιάζει; Μοιάζει. Εκτός αν μιλάμε για κακομαθημένους εφήβους ή την Ελληνική κυβέρνηση. 

Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να «κάνει πείσματα». Προφανώς η Ελληνική πλευρά παρουσίασε τα στοιχεία της και οι δανειστές, αφού τα έλεγξαν, τα απέρριψαν ως μη ικανοποιητικά, αντιπαραθέτοντας τα δικά τους. Τα οποία απαιτούν μεγαλύτερο συντελεστή και για τον φόρο και για το πλεόνασμα. Πράγμα που, σε τελική ανάλυση, σημαίνει μεγαλύτερου ύψους μέτρα. Η απάντηση της κυβέρνησης; «Αν δεν μου κάνετε τα χατίρια, εγώ δεν παίζω. Θα κάτσω στην άκρη μου και θα κρατήσω την αναπνοή μου, μέχρι να πεθάνω από ασφυξία ή να μου κάνετε την χάρη». Θα έλεγε κανείς πως το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η αγορά πχ ενός παγωτού για έναν δεκάχρονο. Και όχι οι ζωές έντεκα εκατομμύριων ανθρώπων.

Θέλετε άλλο παράδειγμα παιδιάστικης συμπεριφοράς; Από την αρχή της διαπραγμάτευσης η Ελληνική πλευρά ζητά επίμονα την αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου. Το θέμα έχει εξηγηθεί αναλυτικά εδώ. Όλες τις φορές έχει εισπράξει κάθετη άρνηση, τόσο από την Ε.Κ.Τ. όσο και από την Επιτροπή. Αλλά επιμένει. Παρά την σταθερή και ξεκάθαρη άρνηση, το Μαξίμου ενημερώνει πως «θέλουμε θετική δήλωση την Δευτέρα» και, off the record, πως αναμένει αύξηση των ορίων για τα Ε.Γ.Ε.Δ., την Τετάρτη. Την ώρα που ο πρόεδρος της Ε.Κ.Τ. αγωνίζεται να πείσει το Διοικητικό Συμβούλιο να μην αυξήσει τα περιθώρια ασφάλισης των ενεχύρων, ώστε να μην βρεθεί το τραπεζικό σύστημα ένα βήμα από τους περιορισμούς κεφαλαίου. Προσέξτε, το ελληνικό βραχυπρόθεσμο χρέος θεωρείται πλέον εξαιρετικά υψηλού κινδύνου. Η φιλελληνική πλευρά στο Συμβούλιο κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην επισημοποιηθεί αυτή η επικινδυνότητα και υποστούμε τις βαρύτατες συνέπειες. Αλλά η κυβέρνηση  περιμένει από το ίδιο αυτό Συμβούλιο να εγκρίνει αύξηση του κινδύνου για τις Ελληνικές τράπεζες. Τράπεζες τις οποίες έχει ήδη δανειοδοτήσει με ποσό που φτάνει το 63,9% του Α.Ε.Π.! Δεν ξέρω αν αυτή η βλακώδης επιμονή υφίσταται λόγω άγνοιας, εκούσιας ή ακούσιας. Αυτό που ξέρω είναι ότι και αυτή η περίπτωση θυμίζει κακομαθημένο παιδί που δεν του δίνουν άλλο γλυκό. Και, παρά το ότι του εξηγούν ότι δεν μπορούν να του το δώσουν διότι θα του κάνει κακό, αυτό επιμένει να διαμαρτύρεται και να ζητά γλυκό. 

Η κυβέρνηση εμφανίζεται να αγνοεί το γεγονός πως κάθε μέρα που περνά φέρνει την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση. Και ότι το συνολικό ύψος των μέτρων που θα κληθεί να πάρει όταν καταλήξει σε συμφωνία, αυξάνει ταυτόχρονα. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι και οι στόχοι αυτής της επιδεικτικής άγνοιας. Αυτό που δείχνει όμως η εμπειρία είναι ότι όποιος δεν διδάσκεται από τα παθήματα του, παθαίνει χειρότερα ξανά και ξανά, μέχρι να μάθει. Μόνο που στην περίπτωση μας αυτοί που,  κυρίως, θα πληρώσουν τον τελικό λογαριασμό, δεν είναι τα μέλη της κυβέρνησης. Αλλά όλοι όσοι κατοικούμε σε αυτήν την δύσμοιρη χώρα. Εμείς θα πληρώσουμε. Κανείς άλλος.

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα- Πέτρος Λαζος
  Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. “Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον“.
 • 14/05  Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα- Πέτρος Λαζος
  Οι Έλληνες ψηφοφόροι “ζύγισαν“ τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε “ελπίδα“, κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη “αποτύπωση“ της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες
 • 13/05  10... 9... 8... 7... 6...- Πέτρος Λαζος
  Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η “φιλελληνική πλευρά“ έπεισε την πλειοψηφία.
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 08/05  Σημείο καμπής και κατάθλιψη- Πέτρος Λαζος
  Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 06/05  Ιδεοληψία και ρεαλισμός!- Πέτρος Λαζος
  Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε.
 • 05/05  Endgame Part II- Πέτρος Λαζος
  Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας.
 • 04/05  Endgame- Πέτρος Λαζος
  Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας.
 • 30/04  Χάνοντας το δέντρο- Πέτρος Λαζος
  Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, “εμπειρική επιστήμη“. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια