Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Σημείο καμπής και κατάθλιψη

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Τελικά, την Τετάρτη, το Συμβούλιο της Ε.Κ.Τ. αποφάσισε να μην αυξήσει τα περιθώρια ασφάλισης για τα ενέχυρα που παρέχουν οι Ελληνικές τράπεζες, ώστε να λάβουν ρευστότητα. Επίσης αποφάσισε να αυξήσει το όριο του E.L.A. κατά €2 δισ., στα €78,9 δισ. Λογικά, η άμεσα διαθέσιμη ρευστότητα που απομένει είναι λιγότερη από €3 δισ. Ο δε συνολικός δανεισμός του Ευρωσυστήματος προς Ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, ξεπερνά τα €115 δισ. Σαν πρώτο συμπέρασμα διαφαίνεται ότι δόθηκε περιθώριο μιας εβδομάδας, για να σημειωθεί μεγαλύτερη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, αυτό δεν πρέπει να ερμηνευτεί σαν «πολιτική απόφαση». Έστω και αν είναι προς το Ελληνικό συμφέρον. Το Governing Council, γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τι σημαίνει αύξηση των haircuts, εκμεταλλεύτηκε το «παράθυρο» του κανόνα που μιλά για «σταθερή αξιολόγηση» και «έδωσε χώρο» για επίτευξη συμφωνίας. Οπωσδήποτε έπαιξε σημαντικό ρόλο η κοινή δήλωση Τσίπρα-Junker. Δεν ήταν όμως ο μοχλός της απόφασης. Ήταν, απλά, ο καταλύτης για την εβδομάδα παράτασης. Αυτή είναι η «ευλυγισία» που, κάποιες φορές, δείχνει η Ε.Κ.Τ. Όταν οι κανόνες το επιτρέπουν, αφήνει περιθώρια. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο.

Αυτή η «ευλυγισία» της πάντως, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Αν δεν έχουμε θετικά μηνύματα από το Eurogroup της Δευτέρας, οι εξελίξεις θα είναι πολύ κακές. Με το δανεισμό του τραπεζικού συστήματος να αγγίζει το 64% του Α.Ε.Π. όμως, τα περιθώρια είναι μηδενικά. Ακόμη και αν η Ε.Κ.Τ. επιλέξει να αγνοήσει για λίγο τον «άγραφο νόμο» του 65%, είναι αδύνατον να μην αυξήσει τα περιθώρια ασφάλισης. Τότε οι τράπεζες θα βρεθούν σε εξαιρετικά δυσχερέστερη θέση, από ό,τι είναι τώρα. Οι περιορισμοί κεφαλαίου θα είναι θέμα εβδομάδων. Ίσως και ημερών. Αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.

Για αυτήν την τελευταία, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται πολύς λόγος. Τι θα περιλαμβάνει, ποια μέτρα, τι ύψους, τι είδους μεταρρυθμίσεις κλπ. Ας είμαστε σοβαροί. Είναι πρακτικά αδύνατον να προβλέψει κάποιος με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα. Ούτε οι ίδιοι οι συμμετέχοντες στην διαδικασία δεν μπορούν. Διότι δεν έχουν ελεγχθεί ακόμη όλα τα δεδομένα.

Μπορούν, ωστόσο, να γίνουν κάποιες πρώτες εκτιμήσεις. Οπωσδήποτε θα περιλαμβάνονται σοβαρότατες και μάλλον δυσάρεστες αλλαγές τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στο ασφαλιστικό σύστημα. Εκεί που σίγουρα τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα, είναι το κομμάτι των εσόδων. Με εκτιμώμενο πρωτογενές έλλειμμα 1,7-2,1% και ανάγκη για 1,2-1,5% πρωτογενές πλεόνασμα, το ύψος των μέτρων πρέπει να φθάνει, κατ’ ελάχιστο, τα πέντε έως έξι δισεκατομμύρια ευρώ. Αν σκεφτεί κανείς πως έγιναν εκλογές μήπως και αποφευχθούν μέτρα 950 εκατ. έως 1 δισ, αισθάνεται θλίψη. Και να ήταν μόνο αυτή η διαφορά. Αν προσθέσετε το χρηματοδοτικό κενό και την χρησιμοποίηση όποιων αποθεματικών υπήρχαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το ποσό ξεπερνά κατά πολύ τα €10 δισ. Το νούμερο των €14 δισ. που ακούγεται και γράφεται δεν είναι δυνατό να επαληθευτεί τώρα. Πάντως δεν είναι ούτε απίθανο, ούτε εξωπραγματικό. Ούτε καν δύσκολο δεν είναι. Πραγματικά καταθλιπτικές διαπιστώσεις.

Τα μέτρα, αρχικά, θα έρθουν σαν φοροεισπρακτικά.  Επειδή όμως η φοροδοτική δυνατότητα της Ελληνικής οικονομίας είναι, πλέον, εξαιρετικά περιορισμένη, οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν. Και τότε θα χρειαστεί να γίνουν περικοπές. Περικοπές βαθύτατες, άγριες και χωρίς πολλές δυνατότητες εξαιρέσεων για τους αδύνατους οικονομικά. Αλλά είναι νωρίς για να γίνει ακριβέστερος προσδιορισμός. Περισσότερα θα μπορούν να ειπωθούν με την γνωστοποίηση των περισσότερων πραγματικών στοιχείων και, φυσικά, της συμφωνίας.

Μέχρι τότε υπομονή και «ελπίδα» για, όσο το δυνατόν συντομότερη, επίτευξη συμφωνίας. Διότι αλλιώς...

Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr 

Υ.Γ. Προς αποφυγή ψευδαισθήσεων, τα αποθεματικά που χρησιμοποιήθηκαν όλο αυτό το διάστημα πρέπει να αντικατασταθούν. Σε διάστημα μικρότερο του έτους.
 
Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα- Πέτρος Λαζος
  Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. “Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον“.
 • 14/05  Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα- Πέτρος Λαζος
  Οι Έλληνες ψηφοφόροι “ζύγισαν“ τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε “ελπίδα“, κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη “αποτύπωση“ της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες
 • 13/05  10... 9... 8... 7... 6...- Πέτρος Λαζος
  Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η “φιλελληνική πλευρά“ έπεισε την πλειοψηφία.
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 11/05  Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα- Πέτρος Λαζος
  Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να “κάνει πείσματα“.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 06/05  Ιδεοληψία και ρεαλισμός!- Πέτρος Λαζος
  Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε.
 • 05/05  Endgame Part II- Πέτρος Λαζος
  Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας.
 • 04/05  Endgame- Πέτρος Λαζος
  Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας.
 • 30/04  Χάνοντας το δέντρο- Πέτρος Λαζος
  Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, “εμπειρική επιστήμη“. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση