Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Είναι καλύτερη μία συμφωνία, έστω και επώδυνη

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξοδέψουν όλα τους τα πυρομαχικά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που θα υπογράψουν με την Ευρώπη δεν θα είναι μνημόνιο. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα είναι να πουν την αλήθεια: Μεταξύ της απόλυτης καταστροφής που θα προκαλούσε η ρήξη και ενός μνημονίου, σαφώς και είναι καλύτερο το μνημόνιο. 

Είναι εύκολο να κουνάει κανείς το δάκτυλο και να ζητάει κρεμάλες και Ειδικά Δικαστήρια και να λέει «όχι» σε όλα. Να υπόσχεται τα πάντα στους πάντες. Είναι εύκολος ο δρόμος του λαϊκισμού, τον οποίο ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Αλλά δεν θα φτάσουμε κάπου με αυτό τον τρόπο. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ κορόιδεψε ή όχι τους ψηφοφόρους του, ας το κρίνουν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι  στις επόμενες εκλογές. Αλλά δεν είναι ο σωστός χρόνος για να λυθούν τέτοιου είδους διαφορές. 

Η συμφωνία με την Ευρώπη θα είναι επώδυνη. Θα είναι το πιο δύσκολο μνημόνιο απ’ όλα τα προηγούμενα. Κι αυτό διότι έχουμε ήδη καταναλώσει πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο σε ανούσιες συγκρούσεις. Οι «θεσμοί» δεν έχουν εμπιστοσύνη στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και θα προσπαθήσουν να πάρουν περισσότερες διαβεβαιώσεις για την τύχη των χρημάτων τους απ’ ό,τι στο παρελθόν. 

Η συμφωνία, η πιθανή συμφωνία για την ακρίβεια, δεν θα ήταν και πολύ διαφορετική με μία άλλη κυβέρνηση. Θα μπορούσε, όμως, να είναι συγκριτικά καλύτερη από αυτή που συζητούν τώρα, αν και εφόσον η κυβέρνηση δεν ακολουθούσε την τακτική της δημιουργικής ασάφειας. Τέλος πάντων, ό,τι έγινε - έγινε. Το θέμα είναι να υπάρξει στο τέλος συμφωνία. 

Με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα «αντιστάθμισμα» με το χρέος και να χρυσώσει έτσι το χάπι του νέου μνημονίου. Δεν το θεωρούμε δεδομένο, αλλά πιθανό. Η αλήθεια είναι ότι για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας είναι απαραίτητες οι επενδύσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μία ελάφρυνση του χρέους δεν θα βοηθούσε. Κάθε άλλο. Το μεγάλο μας εμπόδιο αυτή την στιγμή δεν είναι το χρέος, αλλά κάθε βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. 

Η ουσία πίσω από μία συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με την Ευρώπη είναι ότι η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για να κλείσουν, επιτέλους, στην χώρα μας οι ανοικτές πληγές του Εμφυλίου. Στην Ελλάδα τα προγράμματα απέτυχαν επειδή δεν υπήρξε ευρύτερη συναίνεση για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει την κρίση, όπως συνέβη στις άλλες χώρες που είχαν μνημόνιο. Με την συμφωνία διαλύεται το αντιμνημονιακό μπλοκ, το οποίο ήταν δημιούργημα του λαϊκισμού  και μπαίνουν οι  βάσεις για την σύνταξη ενός εθνικού προγράμματος. Για την δημιουργία του δικού μας εσωτερικού μνημονίου. 

Θα μας πείτε ότι στην Ελλάδα είναι πιθανόν να δούμε την αντιπολίτευση να υιοθετεί θέση αντιμνημονίου. Σε αυτή την χώρα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Αλλά το συγκεκριμένο δεν το πιστεύουμε. Εκείνο που νομίζουμε ότι θα συμβεί σε περίπτωση συμφωνίας είναι ότι στην αντιπολίτευση θα ξεκινήσουν διεργασίες για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Εξελίξεις που σήμερα έχουν μπλοκαριστεί με την προσδοκία της «αριστερής παρένθεσης». 

Ένα ερώτημα είναι πως ο κ. Τσίπρας θα ξεπεράσει τις εσωτερικές αντιδράσεις. Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα δικό του ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός. Αυτός καλείται να αποδείξει ότι είναι ένας ικανός ηγέτης.

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Εδώ ο κόσμος χάνεται...- Θανάσης Μαυρίδης
  Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά;
 • 14/05  Aυτοί; Και μνημόνιο θα ψηφίσουν. Και θα το εφαρμόσουν!- Θανάσης Μαυρίδης
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο. Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένοι εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!
 • 13/05  Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;- Θανάσης Μαυρίδης
  Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά“. Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο “θεσμικός“ από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.
 • 12/05  Τόση φτώχεια πια;- Θανάσης Μαυρίδης
  Τι διαφορετικό έχει η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ του ΓΑΠ; Σίγουρα δεν θα είναι μία δημόσια τηλεόραση, όπως την “οραματιζόντουσαν“ στην αριστερά. Θα είναι τόσο “δημόσια“, όσο “δημόσια“ ήταν κι επί ΓΑΠ. Οι “δύο“ ΕΡΤ έχουν το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο. Κι επειδή ακούμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη (και μπράβο τους), φανταζόμαστε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει… χαμένη αυτή την ευκαιρία και θα στηρίξει την επιλογή!
 • 11/05  Όχι ο Καραμανλής, ούτε ο Ιησούς ο ίδιος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στο ελληνικό θέατρο “γεννήθηκε“ για πρώτη φορά η έννοια του από μηχανής Θεού. Την ώρα της κορύφωσης του δράματος κι όταν το αδιέξοδο ήταν φανερό σε όλους, κατέβαιναν οι Θεοί από τον Όλυμπο για να δώσουν την λύση. Να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φέρουν την περίφημη λύτρωση. Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το θέατρο, την υπερβολή και τα αδιέξοδα. Ο από μηχανής Θεός είναι που μας λείπει σήμερα. Ίσως επειδή το δράμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του!
 • 07/05  Θα γελάσει κάθε πικραμένος...- Θανάσης Μαυρίδης
  Δεν είναι χώρα αυτή. Την ώρα που κάνουμε εντατικές δοκιμές στον χορό του Ζαλόγγου, ευυπόληπτοι “αστικοί κύκλοι“ διακινούν σενάρια που θέλουν στην επόμενη κυβέρνηση… εθνικής ενότητας πρωθυπουργό τον κ. Πικραμένο και νούμερο δύο τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι γνωρίζουν κάτι σχετικά. Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους “κύκλους“ ότι αυτό είναι ένα σενάριο που οι έχοντας στοιχειώδη λογική δεν το εύχονται ούτε καν στους εχθρούς τους.
 • 06/05  Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Μέρκελ;- Θανάσης Μαυρίδης
  Κάθε Παρασκευή μεσημέρι φτάνουμε κοντά στην συμφωνία και κάθε Τρίτη κοντά στην ρήξη. Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα ακίνητοι και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Απλά, κάθε Παρασκευή φοβούνται μην τους σκάσουνε οι τράπεζες στα χέρια και κάθε Τρίτη θυμούνται με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χάος. Τι περιμένουν; Τους Γερμανούς να πληρώσουν!
 • 05/05  Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άφηνε εδώ τα λεφτά του;- Θανάσης Μαυρίδης
  Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Όποιος έχει ακούσει τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές ή τα περί “αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού“ κι εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα είναι σίγουρα γενναίος. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει ή ανήκει σε κάποια φανατική ομάδα στήριξης του Φλαμπουράρη. Οι σχετικές δηλώσεις, πάντως, έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν είναι μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας. Με ευχές ή απειλές δεν γυρίζουν πίσω τα λεφτά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Δηλαδή, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη δημιουργική ασάφεια. Και ίσως χρειάζονται και φρέσκες ιδέες.
 • 04/05  Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και “πολιτική δικαίωση“, ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.
 • 30/04  Από τον Θανάση Πώποτα στο "μαύρο στο διαδίκτυο"- Θανάσης Μαυρίδης
  Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ζητώ για λίγο την προσοχή σας και την ανοχή σας. Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές και δείξτε ανοχή με την επιμονή μας σε ένα θέμα που με μία πρώτη ματιά δείχνει να είναι αυστηρά “συντεχνιακό“. Η επιβολή φόρου 20% επί του τζίρου των ενημερωτικών sites θα οδηγήσει σε λουκέτο το ελληνικό διαδίκτυο και θα επιβάλλει πλήρη συσκότιση στην ενημέρωση. Η στόχευση είναι προφανής. Στα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούν να δημιουργήσουν τους νέους Πόπωτες!
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια