Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Θα γελάσει κάθε πικραμένος...

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Δεν είναι χώρα αυτή.  Την ώρα που κάνουμε εντατικές δοκιμές στον χορό του Ζαλόγγου, ευυπόληπτοι «αστικοί κύκλοι» διακινούν σενάρια που θέλουν στην επόμενη κυβέρνηση… εθνικής ενότητας πρωθυπουργό τον κ. Πικραμένο και νούμερο δύο τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι  γνωρίζουν κάτι σχετικά. Να  πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους «κύκλους»  ότι αυτό είναι ένα σενάριο που οι έχοντας στοιχειώδη λογική δεν το εύχονται ούτε καν στους εχθρούς τους. 

Ασφαλώς και δεν φταίνε οι κκ Πικραμένος και Στουρνάρας που η διαπλοκή τους εμπλέκει σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Αυτό που δεν μπορούν να καταλάβουν οι κύριοι που από τα γραφεία τους στην Γενεύη και στο Λονδίνο αντιμετωπίζουν τις καθημερινές μάχες της ελληνικής κοινωνίας ως μία ακόμη παρτίδα ενός βαρετού επιτραπέζιου παιγνιδιού, είναι ότι η αριστερά δεν ήρθε από μόνη της. Οι ίδιοι την έφεραν, με το κτίσιμο ενός γιαλαντζί καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός αλά γκρέκα είναι ένα άθλιο κατασκεύασμα κρατικοδίαιτων ανθρώπων που φόρεσαν την μάσκα της επιχειρηματικότητας.

Ουδέποτε οι «κύκλοι» αυτοί ασχολήθηκαν με τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, αλλά μόνο με την διαιώνιση της δικής τους επικυριαρχίας στην χώρα. Δεν έχουν σχέση με τον αστικό χώρο. Στην πραγματικότητα λειτουργούν ακόμη και σήμερα σαν να βρίσκονται στις αρχές του περασμένου αιώνα, στα πλαίσια μιας φεουδαρχικής κοινωνίας.  

Κατ΄ ευφημισμό αναφέρονται ως εκπρόσωποι της αστικής τάξης. Όλη αυτή η κατάσταση, πάντως, όπως διαμορφώνεται, μοιάζει  με τις συνάξεις των τσιφλικάδων στον Θεσσαλικό κάμπο λίγο πριν ξεσπάσει η εξέγερση των κολίγων. Των ανθρώπων, δηλαδή, της παραγωγής. Των μη κρατικοδίαιτων που σήμερα δεν έχουν καν πολιτική έκφραση.  Μέχρι σήμερα η κρατικοδίαιτη φεουδαρχία κατορθώνει να τους καπελώνει. Θα το κάνει για άλλη μία φορά...;

Δεν έχουν κομματική ταυτότητα και φροντίζουν να είναι πάντα δίπλα στο γκουβέρνο. Έτσι, τους βλέπουμε τα τελευταία δύο χρόνια να κάνουν μία «ιστορική μεταστροφή» και πολλοί από αυτούς να γίνονται... ΣΥΡΙΖΑ! Και τώρα που βλέπουν τον κίνδυνο να αποτύχουν στην επένδυσή τους, σπεύδουν να ετοιμάσουν το «επόμενο σενάριο»: Μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με προσωπικότητες. Πλασάρουν το σενάριό τους εντός κι εκτός συνόρων με μεγάλη επιμονή, επιχειρώντας να ελέγξουν για άλλη μία φορά τις εξελίξεις. 

Η ελληνική φεουδαρχία νιώθει πανίσχυρη, καθώς έχει κατορθώσει να είναι μέσα σε όλες τις καταστάσεις! Οι χτεσινοί «εθνικοί πρωταθλητές» είναι οι σημερινοί «εταίροι» της αριστεράς και θα είναι  οι αυριανοί «φύλακες» της ανάπτυξης, σε περίπτωση μιας ατυχούς κατάληξης για την κυβέρνηση του Αλέξη.  Το δυστύχημα είναι ότι βρίσκουν πάντα τον δρόμο για την επιτυχία, επειδή έχουν ένα κοινό γνώρισμα με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία: Την αγάπη και την προσήλωση τους στον κρατισμό. 

Το τραγικό είναι ότι μπορεί και να τους περάσει! Και τότε, ναι! Θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Θα είναι σαν να βάζει κανείς τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα. Για άλλη μία φορά. Για να μην μείνει τίποτα όρθιο σε αυτή την χώρα. 

Πριν την επόμενη ώρα υπάρχει, όμως, αυτή η ώρα. Κι αυτή η ώρα είναι κρίσιμη. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι θα συμβεί μετά την καταστροφή. Μας ενδιαφέρει να μην έρθει η καταστροφή. Λεπτομέρειες; Μπορεί οι κύριοι αυτοί να βλέπουν τέτοια θέματα ως δευτερευούσης σημασίας, καθώς οι ζωές τους και τα λεφτά τους είναι κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό. Δεν τους ενδιαφέρει αν η Ελλάδα θα είναι στο ευρώ ή στην δραχμή, αν ο λαός της θα ζει ή θα πεθαίνει. Το πολύ – πολύ να αγοράσουν και καμία άλλη μεγάλη δημόσια έκταση τζάμπα. Έχουν συνηθίσει να αγοράζουν τζάμπα. Έχουν συνηθίσει να ανοίγουν τα δημόσια ταμεία, όπως κάποιοι άλλοι ανοίγουν σαν κοινοί κλέφτες τα σπίτια ανυποψίαστων ανθρώπων.

Η βασική ευθύνη που η Ελλάδα δεν είναι μία κανονική δυτική χώρα είναι δική τους. Κι είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουν τις προσπάθειές τους για να παραμείνει η Ελλάδα μία χώρα τσιφλικάδων. Θα δώσουν τον δικό τους υπέρ πάντων αγώνα για να μην ξεριζωθούν οι φεουδαρχικές δομές οργάνωσης της Οικονομίας. Με σύμμαχο την αριστερά και την δεξιά. Κι αν οι πολιτικοί τους συνέταιροι αποτύχουν, υπάρχουν και οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Εδώ ο κόσμος χάνεται...- Θανάσης Μαυρίδης
  Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά;
 • 14/05  Aυτοί; Και μνημόνιο θα ψηφίσουν. Και θα το εφαρμόσουν!- Θανάσης Μαυρίδης
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο. Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένοι εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!
 • 13/05  Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;- Θανάσης Μαυρίδης
  Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά“. Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο “θεσμικός“ από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.
 • 12/05  Τόση φτώχεια πια;- Θανάσης Μαυρίδης
  Τι διαφορετικό έχει η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ του ΓΑΠ; Σίγουρα δεν θα είναι μία δημόσια τηλεόραση, όπως την “οραματιζόντουσαν“ στην αριστερά. Θα είναι τόσο “δημόσια“, όσο “δημόσια“ ήταν κι επί ΓΑΠ. Οι “δύο“ ΕΡΤ έχουν το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο. Κι επειδή ακούμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη (και μπράβο τους), φανταζόμαστε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει… χαμένη αυτή την ευκαιρία και θα στηρίξει την επιλογή!
 • 11/05  Όχι ο Καραμανλής, ούτε ο Ιησούς ο ίδιος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στο ελληνικό θέατρο “γεννήθηκε“ για πρώτη φορά η έννοια του από μηχανής Θεού. Την ώρα της κορύφωσης του δράματος κι όταν το αδιέξοδο ήταν φανερό σε όλους, κατέβαιναν οι Θεοί από τον Όλυμπο για να δώσουν την λύση. Να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φέρουν την περίφημη λύτρωση. Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το θέατρο, την υπερβολή και τα αδιέξοδα. Ο από μηχανής Θεός είναι που μας λείπει σήμερα. Ίσως επειδή το δράμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του!
 • 08/05  Είναι καλύτερη μία συμφωνία, έστω και επώδυνη- Θανάσης Μαυρίδης
  Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξοδέψουν όλα τους τα πυρομαχικά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που θα υπογράψουν με την Ευρώπη δεν θα είναι μνημόνιο. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα είναι να πουν την αλήθεια: Μεταξύ της απόλυτης καταστροφής που θα προκαλούσε η ρήξη και ενός μνημονίου, σαφώς και είναι καλύτερο το μνημόνιο.
 • 06/05  Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Μέρκελ;- Θανάσης Μαυρίδης
  Κάθε Παρασκευή μεσημέρι φτάνουμε κοντά στην συμφωνία και κάθε Τρίτη κοντά στην ρήξη. Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα ακίνητοι και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Απλά, κάθε Παρασκευή φοβούνται μην τους σκάσουνε οι τράπεζες στα χέρια και κάθε Τρίτη θυμούνται με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χάος. Τι περιμένουν; Τους Γερμανούς να πληρώσουν!
 • 05/05  Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άφηνε εδώ τα λεφτά του;- Θανάσης Μαυρίδης
  Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Όποιος έχει ακούσει τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές ή τα περί “αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού“ κι εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα είναι σίγουρα γενναίος. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει ή ανήκει σε κάποια φανατική ομάδα στήριξης του Φλαμπουράρη. Οι σχετικές δηλώσεις, πάντως, έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν είναι μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας. Με ευχές ή απειλές δεν γυρίζουν πίσω τα λεφτά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Δηλαδή, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη δημιουργική ασάφεια. Και ίσως χρειάζονται και φρέσκες ιδέες.
 • 04/05  Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και “πολιτική δικαίωση“, ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.
 • 30/04  Από τον Θανάση Πώποτα στο "μαύρο στο διαδίκτυο"- Θανάσης Μαυρίδης
  Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ζητώ για λίγο την προσοχή σας και την ανοχή σας. Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές και δείξτε ανοχή με την επιμονή μας σε ένα θέμα που με μία πρώτη ματιά δείχνει να είναι αυστηρά “συντεχνιακό“. Η επιβολή φόρου 20% επί του τζίρου των ενημερωτικών sites θα οδηγήσει σε λουκέτο το ελληνικό διαδίκτυο και θα επιβάλλει πλήρη συσκότιση στην ενημέρωση. Η στόχευση είναι προφανής. Στα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούν να δημιουργήσουν τους νέους Πόπωτες!
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση
Δημοφιλέστερα σήμερα
Περισσότερα σχόλια