Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
Ο ΠΕΤΡΟΣ ΛΑΖΟΣ ΓΡΑΦΕΙ

Ιδεοληψία και ρεαλισμός!

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Η Ελληνική κυβέρνηση, μετά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της, έχει εγκλωβιστεί σε μια σειρά από ιδεολογικές αντιλήψεις, αμετακίνητους δογματισμούς και προεκλογικές υποσχέσεις. Όλα αυτά την οδηγούν στο να αρνείται να δεχθεί τα ρεαλιστικά δεδομένα, την πραγματικότητα. Οι ειδικοί αποκαλούν αυτές τις συμπεριφορές, ιδεοληπτικές. 

Επειδή όμως δεν είναι σωστό τέτοιου είδους διαπιστώσεις να δηλώνονται απλά, αλλά να αιτιολογούνται πλήρως ας δούμε μερικά, χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Ιδεοληψία: Ο κύριος πρωθυπουργός εμμένει στην τήρηση των προεκλογικών του υποσχέσεων και δεν δέχεται συμφωνία που να περιλαμβάνει «υφεσιακά μέτρα».

Πραγματικότητα: Η οικονομία χειμάζει, εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες. Αιτία οι εκλογές και η πολιτική αβεβαιότητα. Όλοι οι δείκτες βαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε τις προβλέψεις για το 2015 επί τα πολύ χειρότερα, το Δ.Ν.Τ. προβλέπει πρωτογενές έλλειμα 1,7%, η ανεργία άρχισε πάλι να ανεβαίνει.

Ιδεοληψία: Από την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση ζητά την «αύξηση του ορίου των εντόκων γραμματίων». Το έχει κάνει επανειλημμένα. Σε Eurogroup, σε Διασκέψεις Κορυφής, σε συνεντεύξεις, παντού. Την ώρα μάλιστα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι κύριοι Δραγασάκης και Τσακαλώτος συναντούν τον Mario Draghi με αυτό ακριβώς το αίτημα, ξανά

Πραγματικότητα: Η Ε.Κ.Τ. δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στο θέμα. Καταρχήν διότι δεν είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από την εκείνη. Πιο συγκεκριμένα τα όρια είναι δύο1. Όχι ένα. Το πρώτο αφορά το ποσό Ε.Γ.Ε.Δ. που μπορεί να εκδώσει το Ελληνικό κράτος. Αυτό ορίζεται από την Τρόικα και δη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ε.Κ.Τ. δεν έχει δικαιοδοσία επί κρατών. Μόνο στις εμπορικές και Εθνικές Κεντρικές τράπεζες τους. Το δεύτερο όριο αφορά το ύψος του ποσού σε Ε.Γ.Ε.Δ. που επιτρέπει ο Single Supervisory Mechanism (S.S.M., είναι το ανεξάρτητο τμήμα της Ε.Κ.Τ. που εποπτεύει όλες τις «συστημικές» τράπεζες στην Ευρωζώνη) στις Ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν. Το πρώτο βρίσκεται στα €15 δισ. και το δεύτερο στα €13,5 δισ. συνολικά. Ανά τράπεζα, στα €3,5 δισ. Ο S.S.M. δεν μπορεί να αυξήσει αυτό το όριο. Διότι είναι ήδη πάρα πολύ υψηλό, με δεδομένη την χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θα δημιουργούνταν σοβαρότατα θέματα ποινικών ευθυνών των μελών του, αν το έκανε. Το ίδιο ισχύει για τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Κ.Τ., αν έδιναν τέτοια εντολή. Επίσης, λόγω της απόλυτης εξάρτησης των Ελληνικών τραπεζών από τον E.L.A., μεγαλύτερο όριο δημιουργεί πρόβλημα παραβίασης του κανόνα για «μη χρηματοδότηση κρατών» (state financing). Ο κανόνας αυτός εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της Ε.Κ.Τ. (υπό το παρόν νομικό πλαίσιο). Παρ’ όλα αυτά η Κεντρική Τράπεζα τον έχει ήδη «λυγίσει», για χάρη της Ελλάδας και άλλων χωρών. Αλλά υπάρχουν όρια και κανόνες. Όσο για τις αιτιάσεις περί διαφορετικής πολιτικής το 2012 και το 2015, καταρρέουν μόλις δει κανείς:

Α. Το ύψος του Ελληνικού Α.Ε.Π. τότε και τώρα και
Β. Το σύνολο των καταθέσεων που υπήρχαν στις τράπεζες τότε και τώρα. 

Ιδεοληψία: Η κυβέρνηση, με χθεσινό non paper, μας λέει πως η συμφωνία δεν είναι εφικτή διότι υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές και «διαφωνίες μεταξύ Δ.Ν.Τ. και Ε.Ε.».

Πραγματικότητα: Πρώτον δεν μας δανείζει και δεν έχει λόγο στην διαπραγμάτευση η Ε.Ε. αλλά η Ευρωζώνη. 

Δεύτερον το Δ.Ν.Τ., όπως ξεκαθάρισε με επίσημη δήλωση, απλά επέστησε την προσοχή της Ελληνικής πλευράς στην επιδείνωση της Ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι περαιτέρω πτώση, θα δημιουργούσε σοβαρά ζητήματα με την βιωσιμότητα του χρέους. Δηλαδή δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να υπενθυμίσει τις προβλέψεις του προγράμματος αλλά και του καταστατικού του. Το οποίο τηρεί απαρέγκλιτα. Με δυο λόγια, κατέστησε σαφές το αυτονόητο.

Θα μπορούσα να γεμίσω πολλές σελίδες με περισσότερα παραδείγματα. Αλλά απλά θα επαναλαμβανόταν το ίδιο μοτίβο ξανά και ξανά. Με μόνο επιπλέον αποτέλεσμα να κουράσω. Και δεν υπάρχει λόγος.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως η κυβέρνηση κρατά αυτήν την ιδεοληπτική στάση εκ πεποιθήσεως. Έχει τους λόγους της που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Μπορούμε βέβαια να τους φανταστούμε. Σίγουρα έχει και τους στόχους της. Που επίσης δεν γνωρίζουμε. Διότι όσα λέει μέχρι σήμερα, είναι «αέρας κοπανιστός».

Τους λόγους μπορεί να τους κρατήσει για τον εαυτό της. Τουλάχιστον για την διάρκεια της «διαπραγμάτευσης». Τους στόχους όμως έχει υποχρέωση να τους γνωστοποιήσει. Τους πραγματικούς στόχους. Το απαιτούν η Δημοκρατία και η κοινή λογική.

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr 

(1) Υπάρχει και τρίτο όριο στο θέμα των Ε.Γ.Ε.Δ. Αφορά το ποσό που επιτρέπει η Ε.Κ.Τ.  να καταθέτουν οι τράπεζες ως ενέχυρα για την χρηματοδότησή τους. Είναι πολύ τεχνικό σημείο και δεν έχει ιδιαίτερη επίπτωση στο ζήτημα. Διότι, λόγω E.L.A.,  είναι πλήρως εξαρτώμενο από το όριο αγοράς.

Ακολουθήστε το Capital.gr στα Social Media
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Μια πολύ κακή και μια άχρηστη ιδέα- Πέτρος Λαζος
  Εφόσον λοιπόν αυτό δεν γίνεται, η μόνη εναλλακτική είναι η λήψη νέου δανείου από τον E.S.M. Ο οποίος θα πληρώσει με τα χρήματα αυτού του δανείου την Ε.Κ.Τ. “Άρα είναι εφικτό να σταλούν στο μέλλον“.
 • 14/05  Νάτα, νάτα τα (πρώτα) μαντάτα- Πέτρος Λαζος
  Οι Έλληνες ψηφοφόροι “ζύγισαν“ τον κίνδυνο και την πιθανή απόδοση και, στις 25 Ιανουαρίου, αποφάσισαν να εκλέξουν μια νέα κυβέρνηση. Μία κυβέρνηση που θα έφερνε “ελπίδα“, κάτι νέο. Εχθές, είχαν την ευκαιρία να δουν μια πρώτη “αποτύπωση“ της απόδοσης που θα τους δώσει η απόφαση που πήραν πριν τέσσερεις σχεδόν μήνες
 • 13/05  10... 9... 8... 7... 6...- Πέτρος Λαζος
  Όσον αφορά το δεύτερο σημείο, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς πως δεν υπήρξε συζήτηση. Όχι μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα. Επομένως μπορούμε, με σχετική ασφάλεια, να συμπεράνουμε πως η συζήτηση έγινε και η “φιλελληνική πλευρά“ έπεισε την πλειοψηφία.
 • 12/05  Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του- Πέτρος Λαζος
  Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση ενημερώνει πως προσδοκά επίλυση του προβλήματος ρευστότητας από την ΕΚΤ. Είτε με την επιστροφή των κερδών της Κεντρικής Τράπεζας από το ελληνικό μέρος του Securities Markets Programme είτε με αύξηση των ορίων που αφορούν τα Έντοκα Γραμμάτια. Αυτές οι προσδοκίες είναι εντελώς λανθασμένες.
 • 11/05  Όταν το πάθημα δεν γίνεται μάθημα- Πέτρος Λαζος
  Διότι, όπως προκύπτει από πληροφορίες εκ Βρυξελλών, υπάρχει πρόβλημα με το ύψος του κοινού συντελεστή Φ.Π.Α. και αυτό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Και το Μαξίμου επέλεξε σαν διαπραγματευτική τακτική να “κάνει πείσματα“.
 • 08/05  Σημείο καμπής και κατάθλιψη- Πέτρος Λαζος
  Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο σημείο καμπής. Θα είναι πολύ άδικο, μεγάλο κρίμα και ύψιστη βλακεία να χαθούν θυσίες και ταλαιπωρίες πέντε χρόνων ενός ολοκλήρου λαού. Και μάλιστα για λόγους ήσσονος σημασίας. Είναι εκ των ουκ άνευ να επιτευχθεί συμφωνία.
 • 07/05  Εδώ Ουζουμπουρουλάνδη- Πέτρος Λαζος
  Το κείμενο υπονοεί μεγάλες και σοβαρές υποχωρήσεις από Ελληνικής πλευράς. Σε φλέγοντα ζητήματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό. Ακόμη και αποδοχή της αξιολόγησης. Δηλαδή εγκαταλείπονται “παχύτατες κόκκινες γραμμές“. Αυτό είναι άξιο θερμότατων συγχαρητηρίων. Αρκεί να μην έχουμε και πάλι ανάμειξη της “δημιουργικής ασάφειας“, βέβαια.
 • 05/05  Endgame Part II- Πέτρος Λαζος
  Η είδηση θα διαρρεύσει, να είστε σίγουροι. Ίσως και την ίδια μέρα. Την στιγμή που θα διαρρεύσει, οι έμποροι όλου του πλανήτη, θα αλλάξουν την εμπορική πολιτική τους απέναντι στους κατοίκους Ελλάδας.
 • 04/05  Endgame- Πέτρος Λαζος
  Αυτή την φράση χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί για να χαρακτηρίσουν το τελευταίο μέρος ενός παιχνιδιού. Αυτό σημαίνει άλλωστε, αν μεταφραστεί: the end of the game, το τέλος του παιχνιδιού. Επίσης, μεταφορικά, την χρησιμοποιούν για να σηματοδοτήσουν την τελική φάση μίας οποιασδήποτε κατάστασης ή διαδικασίας.
 • 30/04  Χάνοντας το δέντρο- Πέτρος Λαζος
  Τα Οικονομικά είναι, κατά κύριο λόγο, “εμπειρική επιστήμη“. Δηλαδή για να επιβεβαιώσουν την θεωρία βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και όχι σε εργαστηριακά πειράματα. Όμοια, όπως είναι λογικό, μέσα από την εμπειρική παρατήρηση διορθώνονται τα λάθη της θεωρίας αλλά και των πρακτικών εφαρμογών της επιστήμης. Υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση