Αποθήκευση
Εγγραφή          Υπενθύμιση κωδικού
Σύμβολο go
        Τζίρος  εκ. €
ΣΙΩΠΗΤΗΡΙΟ

Θα βάλει το χέρι στην τσέπη η Μέρκελ;

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου

Κάθε Παρασκευή μεσημέρι φτάνουμε κοντά στην συμφωνία και κάθε Τρίτη κοντά στην ρήξη. Στην πραγματικότητα είμαστε πάντα ακίνητοι και στο ίδιο ακριβώς σημείο. Απλά, κάθε Παρασκευή φοβούνται μην τους σκάσουνε οι τράπεζες στα χέρια την Δευτέρα και κάθε Τρίτη θυμούνται με ανάμεικτα συναισθήματα πόσο κοντά βρισκόμαστε στο χάος. Τι περιμένουν; Τους Γερμανούς να πληρώσουν! 

Ελπίζουν σε μία πολιτική συμφωνία. Πως την εννοούν; Η βασική ιδέα πάνω στην οποία στηρίζεται η στρατηγική τους είναι  ότι η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, επειδή δεν θέλει να διακινδυνεύσει το οικοδόμημα του ευρώ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι περιμένουν την Γερμανία να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να φτιαχτεί ένα πακέτο της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα συνοδεύει το νέο μνημόνιο. Κι από αυτά τα χρήματα περιμένει να πάρει πίσω και τα λεφτά της η Λαγκάρντ και έτσι να πάψει να θέτει ενοχλητικά θέματα στην Ελλάδα και στους Ευρωπαίους. Να σε κάτι που μπορεί τελικά να συμφωνήσουν Αλέξης και Άνγκελα! Ότι δηλαδή το ΔΝΤ είναι ώρες - ώρες ενοχλητικό. 

Το ερώτημα είναι αν η Ευρώπη μπορεί και θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη για τόσα πολλά λεφτά. Γιατί είναι 50 και όχι 40 τα δισεκατομμύρια; Αν υπολογίσετε την αποπληρωμή του ΔΝΤ, τα χρήματα που πρέπει να πάρει μέσα στο καλοκαίρι η ΕΚΤ και το χρηματοδοτικό κενό, εκεί θα καταλήξετε. Ας πούμε, λοιπόν, ότι η Γερμανία θέλει να πληρώσει αυτά τα χρήματα. Το αμέσως επόμενο ερώτημα είναι αν μπορεί. Αν μπορεί η Γερμανική κυβέρνηση να δικαιολογήσει μία τέτοια ενέργεια στους δικούς της ψηφοφόρους. Κι αντίστοιχα αν μπορούν οι υπόλοιπες κυβερνήσεις να περάσουν μία τέτοια απόφαση από τα δικά τους Κοινοβούλια. 

Και τι είναι πενήντα δισεκατομμύρια ευρώ; Αυτή την ερώτηση ακούω από πολλούς Έλληνες πολιτικούς. Αγαπητοί μας φίλοι, πενήντα δισεκατομμύρια είναι πενήντα δισεκατομμύρια. Η Αργεντινή χρεοκόπησε για λιγότερα...

Μακάρι να έχει δίκιο ο Αλέξης και να βρεθεί μία χρυσή τομή. Δεν είμαστε από εκείνους που παρακαλάνε να καεί το σπίτι του διπλανού, επειδή τσακωθήκαμε με τον γείτονα την Κυριακή που παίζαμε μπάλα στην αλάνα. Πολύ φοβόμαστε όμως ότι δεν έχει δίκιο και ότι έχει κάνει λάθος υπολογισμούς. 

Όλες οι συμφωνίες στο τέλος του έργου είναι πολιτικές. Κατά συνέπεια, πολιτική θα είναι κι αυτή η συμφωνία. Δεν μπορεί όμως η Ευρώπη να υποχωρήσει σε βασικά θέματα που διαμορφώνουν την φυσιογνωμία της.  Κι αν οι δικοί μας επιμένουν ότι έχουν «λαϊκή εντολή», ας έχουν υπόψη τους ότι το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις των υπολοίπων 18 χωρών. 

Πολιτική συμφωνία μπορεί να υπάρξει! Αλλά όχι αυτή που φαντάζονται κάποιοι εδώ στην Αθήνα. Ότι θα πληρώσουν ένα τσουβάλι λεφτά οι Γερμανοί επειδή εμείς απειλούμε ότι σε αντίθετη περίπτωση θα το κάνουμε Κούγκι. Πολιτική συμφωνία μπορεί να υπάρξει στην βάση μιας ουσιαστικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Όχι μόνο τεχνικής βοήθειας, όπως υποστήριζαν μέχρι χτες οι... θεσμοί! Χρειάζονται κυρίως χρήματα και επενδύσεις. Όπως συνέβη και στην Γερμανία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γερμανία δεν σηκώθηκε στα πόδια της μόνο επειδή οι Γερμανοί είναι εργατικοί, αλλά και διότι οι σύμμαχοι βοήθησαν την βιομηχανία της να αναπτυχθεί. 

Ακόμη κι αν υποθέσουμε, όμως, ότι βρίσκεται την τελευταία ώρα μία «προσωρινή συμφωνία», ίσα - ίσα για να πάει η μπάλα πιο κάτω, η συμφωνία αυτή θα καταρρεύσει. Αργά ή γρήγορα και κατά πάσα πιθανότητα γρήγορα. Η Ελληνική οικονομία είναι σε τόσο κακό σημείο που δεν φτάνουν οι τσαπατσουλιές για να σκεπάσουν «προσωρινά» την κατάσταση. Χρειάζεται πλέον κάτι πιο ουσιαστικό και μόνιμο. 

Οι Γερμανοί θα μπορούσαν να πιεστούν, αλλά στην βάση μιας έντιμης συμφωνίας. Στην λογική να βοηθήσουν ουσιαστικά την ανάπτυξη και όχι με εκείνα τα τρελά που έλεγαν επί ΓΑΠ. Αλλά και οι ίδιοι θα απαιτούσαν μεγαλύτερη σοβαρότητα, η οποία και δεν φαίνεται να υπάρχει στην ελληνική πλευρά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι απειλές για Κούγκι δεν είναι η καλύτερη συνταγή. Τουλάχιστον όχι για να οικοδομεί κανείς σχέσεις. Για καυγάδες μία χαρά είναι...

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.gr

Ακολουθήστε το Θανάση Μαυρίδη στο Twitter
 
Σχολιάστε το άρθρο 
Βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον:
LINKS ΧΟΡΗΓΩΝ

Προηγούμενα άρθρα

 • 15/05  Εδώ ο κόσμος χάνεται...- Θανάσης Μαυρίδης
  Οι συντάξεις δεν σώζονται, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία είναι χρεοκοπημένα, επειδή υπάρχει πρόβλημα υπογεννητικότητας κι επειδή η μεγάλη ανεργία μειώνει τα έσοδα των ταμείων. Οι μισθοί δεν σώζονται, επειδή οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους. Η Παιδεία, η Υγεία και η Ασφάλεια βρίσκονται σε κίνδυνο, επειδή λεφτά δεν υπάρχουν. Κι αυτοί λένε ότι θα πάμε στην αναπτυξιακή των BRICS και θα σωθούμε, επειδή εκεί δεν θα θέλουν μνημόνιο. Πάμε καλά;
 • 14/05  Aυτοί; Και μνημόνιο θα ψηφίσουν. Και θα το εφαρμόσουν!- Θανάσης Μαυρίδης
  Ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι θα σκίσει ως κυβέρνηση το μνημόνιο. Αν είχατε δημιουργήσει μία τέτοια λαθεμένοι εντύπωση, θα πρέπει να την διαγράψετε. Προφανώς οφείλεται σε παρεξήγηση. Αυτό με την παρεξήγηση το λέμε εμείς. Το άλλο με το μνημόνιο το είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής ο κ. Μπαλάφας. Τελικώς, είναι αλήθεια! Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, αλλά στην εξουσία βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ!
 • 13/05  Θα πληρώσει ο Μάριο τις ακάλυπτες επιταγές μας;- Θανάσης Μαυρίδης
  Απαιτούν από τον Ντράγκι να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας. Έχουν δίκιο! Ο κ. Ντράγκι “μοιράζει λεφτά“. Από εκείνα που δεν θέλουμε, επειδή, κατά τους θεωρητικούς των σύγχρονων σοσιαλιστικών ρευμάτων, είναι απόδειξη του σαθρού χαρακτήρα του καπιταλισμού. Σύμφωνοι! Οι Κεντρικοί Τραπεζίτες δεν είναι αθώες περιστερές. Και το ευρώ είναι ένα νόμισμα με αδυναμίες. Αλλά, να είμαστε σοβαροί σύντροφοι. Το ευρώ είναι σίγουρα καλύτερο από το ρούβλι και ο Ντράγκι πιο “θεσμικός“ από οποιονδήποτε άλλον Κεντρικό Τραπεζίτη των νέων... δυνάμεων.
 • 12/05  Τόση φτώχεια πια;- Θανάσης Μαυρίδης
  Τι διαφορετικό έχει η ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ του ΓΑΠ; Σίγουρα δεν θα είναι μία δημόσια τηλεόραση, όπως την “οραματιζόντουσαν“ στην αριστερά. Θα είναι τόσο “δημόσια“, όσο “δημόσια“ ήταν κι επί ΓΑΠ. Οι “δύο“ ΕΡΤ έχουν το ίδιο προσωπικό και τον ίδιο διευθύνοντα σύμβουλο. Κι επειδή ακούμε ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν με την επιλογή Ταγματάρχη (και μπράβο τους), φανταζόμαστε ότι η αντιπολίτευση δεν θα αφήσει… χαμένη αυτή την ευκαιρία και θα στηρίξει την επιλογή!
 • 11/05  Όχι ο Καραμανλής, ούτε ο Ιησούς ο ίδιος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Στο ελληνικό θέατρο “γεννήθηκε“ για πρώτη φορά η έννοια του από μηχανής Θεού. Την ώρα της κορύφωσης του δράματος κι όταν το αδιέξοδο ήταν φανερό σε όλους, κατέβαιναν οι Θεοί από τον Όλυμπο για να δώσουν την λύση. Να ανατρέψουν τα δεδομένα και να φέρουν την περίφημη λύτρωση. Από τότε έχουν περάσει χιλιάδες χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να αγαπάμε το θέατρο, την υπερβολή και τα αδιέξοδα. Ο από μηχανής Θεός είναι που μας λείπει σήμερα. Ίσως επειδή το δράμα δεν έχει φτάσει ακόμη στην κορύφωσή του!
 • 08/05  Είναι καλύτερη μία συμφωνία, έστω και επώδυνη- Θανάσης Μαυρίδης
  Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ξοδέψουν όλα τους τα πυρομαχικά για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι αυτό που θα υπογράψουν με την Ευρώπη δεν θα είναι μνημόνιο. Καλή είναι η επικοινωνία, αλλά στην προκειμένη περίπτωση το καλύτερο για όλους μας και κυρίως για την χώρα είναι να πουν την αλήθεια: Μεταξύ της απόλυτης καταστροφής που θα προκαλούσε η ρήξη και ενός μνημονίου, σαφώς και είναι καλύτερο το μνημόνιο.
 • 07/05  Θα γελάσει κάθε πικραμένος...- Θανάσης Μαυρίδης
  Δεν είναι χώρα αυτή. Την ώρα που κάνουμε εντατικές δοκιμές στον χορό του Ζαλόγγου, ευυπόληπτοι “αστικοί κύκλοι“ διακινούν σενάρια που θέλουν στην επόμενη κυβέρνηση… εθνικής ενότητας πρωθυπουργό τον κ. Πικραμένο και νούμερο δύο τον νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Στουρνάρα. Είναι αμφίβολο αν οι ίδιοι γνωρίζουν κάτι σχετικά. Να πληροφορήσουμε, λοιπόν, τους “κύκλους“ ότι αυτό είναι ένα σενάριο που οι έχοντας στοιχειώδη λογική δεν το εύχονται ούτε καν στους εχθρούς τους.
 • 05/05  Ποιος φυσιολογικός άνθρωπος θα άφηνε εδώ τα λεφτά του;- Θανάσης Μαυρίδης
  Να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς! Όποιος έχει ακούσει τα περί αδυναμίας της κυβέρνησης να πληρώσει τους δανειστές ή τα περί “αναγκαστικού εσωτερικού δανεισμού“ κι εξακολουθεί να έχει μεγάλα ποσά στην Ελλάδα είναι σίγουρα γενναίος. Εκτός κι αν δεν καταλαβαίνει ή ανήκει σε κάποια φανατική ομάδα στήριξης του Φλαμπουράρη. Οι σχετικές δηλώσεις, πάντως, έχουν γίνει από κυβερνητικούς αξιωματούχους και δεν είναι μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της λαοπρόβλητης κυβέρνησής μας. Με ευχές ή απειλές δεν γυρίζουν πίσω τα λεφτά. Χρειάζεται εμπιστοσύνη. Δηλαδή, περισσότερη σοβαρότητα και λιγότερη δημιουργική ασάφεια. Και ίσως χρειάζονται και φρέσκες ιδέες.
 • 04/05  Ούτε ρήξη ούτε "ταπείνωση". Υπάρχει και τρίτος δρόμος!- Θανάσης Μαυρίδης
  Η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές, επειδή έκανε εκλογές πολύ πρόσφατα. Ό,τι ήταν να πει ο λαός το είπε! Καταδίκασε την προηγούμενη κυβέρνηση και εξέλεξε μία νέα με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές και νέα κυβέρνηση. Επαφή με τον κόσμο της λογικής χρειάζεται. Κι όσοι ονειρεύονται κόκκινες παρενθέσεις και “πολιτική δικαίωση“, ας αναλογιστούν πόσο καταστροφικό είναι το σενάριό τους.
 • 30/04  Από τον Θανάση Πώποτα στο "μαύρο στο διαδίκτυο"- Θανάσης Μαυρίδης
  Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας. Ζητώ για λίγο την προσοχή σας και την ανοχή σας. Διαβάστε, λοιπόν, προσεκτικά τις παρακάτω γραμμές και δείξτε ανοχή με την επιμονή μας σε ένα θέμα που με μία πρώτη ματιά δείχνει να είναι αυστηρά “συντεχνιακό“. Η επιβολή φόρου 20% επί του τζίρου των ενημερωτικών sites θα οδηγήσει σε λουκέτο το ελληνικό διαδίκτυο και θα επιβάλλει πλήρη συσκότιση στην ενημέρωση. Η στόχευση είναι προφανής. Στα πρότυπα του Ανδρέα Παπανδρέου επιχειρούν να δημιουργήσουν τους νέους Πόπωτες!
Επόμενη σελίδα »

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

  στό    Αναζήτηση